Thumbnail
Ελληνικό

Μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων και άλλα 1.500 στρέμματα διάσπαρτο κοινόχρηστο πράσινο, στα οποία όμως θα «φυτευθούν» έξι ουρανοξύστες με ύψος έως 200 μέτρα και απροσδιόριστος αριθμός κτιρίων έως 50 μέτρα, περιλαμβάνονται στις βασικές προβλέψεις του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για το Ελληνικό, που μαζί με τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ και θα τεθεί σε διαβούλευση 45 ημερών.

Είναι το ιδιότυπο ισοζύγιο, μέσα από το οποίο μειώθηκε η δόμηση, από 3,6 σε 2,7 εκατ. τετραγωνικά και αυξήθηκαν οι ελεύθεροι χώροι, αλλά πολλαπλασιάστηκε το ύψος των κτιρίων που θα διαθέτουν έως και 67 ορόφους!

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της Χαράς Τζαναβάρα στην Εφημερίδα των Συντακτών, η ίδια η μελέτη πάντως καταγράφει ότι σε όλο το λεκανοπέδιο έχουν κατασκευαστεί μόνον 11 κτίρια με ύψος που κυμαίνεται από 62 έως 103 μέτρα, σχεδόν το μισό από το προβλεπόμενο για το Ελληνικό.

Η κατασκευή του «Hilton», του πρώτου υψηλού στο λεκανοπέδιο, είχε γίνει τη δεκαετία του 1960 και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των αρχιτεκτόνων, που έως σήμερα θεωρούν ότι δεν ταιριάζουν οι ουρανοξύστες στην κλίμακα της πρωτεύουσας.

Τα υψηλότερα κτίρια στο Λεκανοπέδιο

Ο ουρανοξύστης που θα κατασκευαστεί μέσα στο μητροπολιτικό πάρκο και θα βρίσκεται κοντά στον διατηρούμενο ανατολικό αεροσταθμό προβλέπεται να φιλοξενήσει λειτουργίες πολυδύναμου κέντρου και θα διαθέτει παρατηρητήριο με πανοραμική θέα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και τον Σαρωνικό.

Θα φιλοξενεί αθλητικές και μουσικές διοργανώσεις, ενώ προβάλλεται ως σημείο αναφοράς για ολόκληρο το πάρκο. Ο δεύτερος ουρανοξύστης χωροθετείται στην περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Ο σχεδιασμός του θα ανατεθεί έπειτα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και θα έχει χρήσεις κατοικίας. Είναι τα δύο υψηλά κτίρια που μνημονεύονται στον νόμο 4062/2012 για το Ελληνικό.

Τα υπόλοιπα τέσσερα κτίρια θα κατασκευαστούν στην είσοδο του πάρκου δίπλα στον εσωτερικό δρόμο περιπάτου και θα κυριαρχούν οι κατοικίες, ενώ αυτό που θα βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης θα διαθέτει κυρίως εμπορικές χρήσεις. Στην ίδια θέση, που είναι κοντά στον σταθμό του μετρό, έχει χωροθετηθεί ξενοδοχείο.

Πεντάστερο ξενοδοχείο και καζίνο έχει προβλεφθεί στη νοτιοανατολική πλευρά που έχει χαρακτηριστεί ως δασική. Στην περίμετρο του πάρκου προβλέπεται να κατασκευαστούν και άλλα κτίρια, με ύψος που θα φθάνει τα 50 μέτρα και αντιστοιχεί σε 16όροφες οικοδομές.

Στην πρώτη πενταετία προβλέπεται η κατασκευή του 45% του πάρκου, που θα συνδυαστεί με την ανάδειξη των ξεχασμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων του κανόε-καγιάκ που καταλαμβάνουν 31 στρέμματα και θα αποτελέσουν το σημαντικότερο υδάτινο στοιχείο της επένδυσης.

Το σημαντικότερο έργο της πρώτης περιόδου αφορά τη μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος σε μήκος 1.400 μέτρων, που θα απομακρυνθεί από την παραλιακή ζώνη και στο μεγαλύτερο μέρος της θα «βυθιστεί» για να εξασφαλίσει απευθείας σύνδεση με το πάρκο.

Θα συνδυαστεί με τη δημιουργία διακλάδωσης της γραμμής του τραμ, που θα διατρέχει την ανατολική πλευρά του παλιού αεροδρομίου και θα καταλήγει στον σταθμό του μετρό στην Αργυρούπολη.

Το τίμημα αγοράς που ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ. Θα καταβληθεί σε βάθος 10ετίας και η πρώτη δόση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται έργα υποδομής ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τις προβλέψεις σε μια δεκαπενταετία θα δημιουργηθεί στην ουσία μια νέα πόλη 16 έως και 25 χιλιάδων κατοίκων, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες και οι τουρίστες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας
ΣΥΝΕΚ Κέρκυρας: «Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιολόγηση πρέπει να καταργηθεί με αγώνα πανεκπαιδευτικό , συγκροτημένο μέσα από την ΟΛΜΕ και...
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας