ΕΜΥ - Κόκκινος συναγερμός: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και μπουρίνια

Κοινωνία 0

Κουδουναραίοι: Ένα διονυσιακό έθιμο 3.000 χρόνων

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Εντυπωσιακή εμφάνιση έκαναν και φέτος στην αποκριάτικη Θεσσαλονίκη οι Κουδουναραίοι Διστόμου, οι τραγόμορφοι προάγγελοι της Άνοιξης, στο πλαίσιο της δράσης «Δρόμοι του Κουδουνιού» («Bellroads»).

Η περίπου 20μελής ομάδα των μεταμφιεσμένων Κουδουναραίων από την Βοιωτία έδωσε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, το δικό της αποκριάτικο ...ήχο και ...χρώμα στο κέντρο της Συμπρωτεύουσας με την αθυρόστομη σάτιρά της και τα πικάντικα, επίκαιρα, στιχάκια- μια διονυσιακή παράδοση που στο Δίστομο επιβιώνει 30 αιώνες!

Η πομπή, από το Λευκό Πύργο με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν μέρος του 2ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφόρων με την συμμετοχή περίπου 1.500 κουδουναραίων, μουσικών και χορευτών από τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Παρά το κρύο, οι αναπαραστάσεις τελετουργιών, οι εκκωφαντικοί ήχοι, και τα τοπικά δρώμενα βγαλμένα από τις λαϊκές παραδόσεις ξάφνιασαν ευχάριστα τους παρευρισκόμενους δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία, πέραν της ψυχαγωγίας, να γνωρίσουν την πολιτισμική κληρονομιά, όχι μόνο του τόπου μας, αλλά και των χωρών που συμμετέχουν.

Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα πολύ παλιό έθιμο της περιοχής του Διστόμου που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων - νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με αλυσίδες μεγάλες κουδούνες στη μέση τους , προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.

Μαζί με την αθυρόστομη "αριστοφανικής προέλευσης" γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή και εν κινήσει ''παράσταση'', αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Οι ομάδες που συμμετείχαν - πέραν του Διστόμου- ήταν :Βαμβακόφυτο Σερρών, Σκύρος Βορείων Σποράδων, Πύργοι, Παγονέρι, Πετρούσα, Μοναστηράκι, Βώλακας, Ξηροπόταμος και Καλή Βρύση Δράμας, Λιβάδι Ολύμπου, Γόννοι Λάρισας, Βερτίσκος και Σοχός Θεσσαλονίκης, Αγναντερό Καρδίτσας, Έδεσσα, Παπαγιάννη Φλώρινας, Παλαμάς Καρδίτσας, Σερβία Λοτσόβικ, Κάρλοβο, Γκόρνα Βασιλίτσα και Βαρβάρα, Βουλγαρίας και Αγκνίτα Ρουμανίας.

H εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Οι 20 σχολές με τα περισσότερα μόρια που τρυπάνε το ταβάνι

Ν. Φαραντούρης: «614 εκατ. ευρώ στα φροντιστήρια» – Καταγγελίες για ενδείξεις καρτέλ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η «πιο δυσάρεστη» λέξη της αγγλικής γλώσσας έχει ελληνική προέλευση

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία