Thumbnail
Οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον μια χούφτα ξηρών καρπών κάθε μέρα

Οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον μια χούφτα ξηρών καρπών κάθε μέρα (γύρω στα 20 γραμμάρια), έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλες ασθένειες, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντάγκφιν 'Αουνε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMC Medicine", αξιολόγησαν 29 μελέτες από όλο τον κόσμο, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους, σχετικά με τη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών.


Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι μια καθημερινή χούφτα ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφιανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, του καρκίνου κατά 15% και του πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και του διαβήτη κατά σχεδόν 40%.


Όπως είπε ο 'Αουνε, «βρήκαμε μια συστηματική μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος, για μια μάλιστα τόσο μικρή ποσότητα τροφής».


Τα οφέλη -που οφείλονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά- αφορούν πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α.
Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πάνω από 20 γραμμάρια, επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στα οφέλη για την υγεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συλλογή Χόιερ
Καισαριανή: Παρουσιάστηκε μέρος της φωτογραφικής συλλογής Χόιερ
Υπάρχουν και φωτογραφίες που έχουν ληφθεί αμέσως μετά την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, οι οποίες δεν θα δημοσιοποιήθηκαν λόγω...
Καισαριανή: Παρουσιάστηκε μέρος της φωτογραφικής συλλογής Χόιερ
βουλη
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τη διασφάλιση της εργασιακής συνέχειας εκπαιδευτικών στο εξωτερικό
Δώδεκα βουλευτές ζητούν πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της ομογένειας χωρίς επιμίσθιο
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τη διασφάλιση της εργασιακής συνέχειας εκπαιδευτικών στο εξωτερικό
Ολοκληρώθηκε το 2ο τριήμερο εργαστήριο συνεργασίας στελεχών του ΙΕΠ και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Στρατηγικός σχεδιασμός για τα σχολεία 2026-2027: Το ΙΕΠ ενισχύει την ποιότητα μέσω συνεργασίας και διαλόγου
Ολοκληρώθηκε το 2ο τριήμερο εργαστήριο συνεργασίας ΙΕΠ και Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Στρατηγικός σχεδιασμός για τα σχολεία 2026-2027: Το ΙΕΠ ενισχύει την ποιότητα μέσω συνεργασίας και διαλόγου