Thumbnail
Γαλλία

η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο παιδείας στην κυβέρνηση των σοσιαλιστών, Najat Vallaud-Belkacem επέστρεψε με ένα μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων για την Παιδεία.

Το υπουργείο Παιδείας έχει σχεδιάσει από την αρχή το πρόγραμμα σπουδών για το γυμνάσιο και το λύκειο θέλοντας όπως αναφέρει ένα μεγάλο κομμάτι των γάλλων καθηγητών να υποβαθμίσει ολοκληρωτικά τα κλασικά μαθήματα, μεταξύ των οποίων των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Αυτό το ενδεχόμενο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεια από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των καθηγητών.

Σύμφωνα με το Ελεύθερο Τύπο το Υπουργείο Παιδείας έχει σχεδιάσει από την αρχή το πρόγραμμα σπουδών για το γυμνάσιο και το λύκειο. Θεωρώντας ότι ορισμένα μαθήματα εμπίπτουν στην κατηγορία της «ελίτ» -καθώς επιλέγονται από μαθητές που ανήκουν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις- έχει αποφασίσει να τα καταργήσει και να τα αντικαταστήσει με «παρεμφερή», όπως διατείνεται. Ετσι, στη θέση των Αρχαίων Ελληνικών, που οι προηγούμενες γενιές των Γάλλων διδάσκονταν στο σχολείο, θα μπει το μάθημα «Γλώσσες και πολιτισμοί της αρχαιότητας».

Μπροστά στις αντιδράσεις καθηγητών και συλλόγων γονέων που επέκριναν την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών, η υπουργός Νατζά Βαλό- Μπελκασέμ είχε υποσχεθεί ότι τα μαθήματα αυτά δεν θα καταργηθούν αλλά θα διδάσκονται προαιρετικά.

«Τα Λατινικά και τα Ελληνικά δεν θα εξαφανιστούν», καθησυχάζουν και πάλι αξιωματούχοι του υπουργείου, αν και, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι τεχνοκρατικές σπουδές και λιγότερο οι κλασικές και ανθρωπιστικές. Πολιτισμός και τέχνες, Πληροφορική, Επικοινωνία κ.λπ. Για να πείσει, η κ. Μπελκασέμ παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα έρευνας του υπουργείου για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι μαθητές στα κλασικά μαθήματα. Οπως είπε, από το 70% των μαθητών της πέμπτης τάξης που έχουν δηλώσει ότι θα παρακολουθήσουν Αρχαία και Λατινικά, μόνο το 20% ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τα μαθήματα αυτά. Τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά θα περιορίζονται στη μία ή τις δύο ώρες την εβδομάδα -στα μαθήματα επιλογής- ανάλογα με την τάξη του γυμνασίου.


ΤΑ ΔΥΟ ΚΛΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ '50

Από το '90 η παρουσία τους μειώνεται

Από τη δεκαετία του '50 η φιλοσοφία του γαλλικού συστήματος εκπαίδευσης σε ό,τι αφορούσε στη μέση παιδεία θεωρούσε την κλασική κουλτούρα ως κοινό κτήμα όλων, γι' αυτό Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά ήταν ενταγμένα κανονικά στο ημερήσιο πρόγραμμα του γυμνασίου και η διδασκαλία τους διαδραμάτιζε πρωταρχικό ρόλο στη γαλλική εκπαίδευση.

Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του '90, η παρουσία τους άρχισε να φθίνει στο ημερήσιο πρόγραμμα. Από το 1996 λοιπόν, τα Λατινικά διδάσκονταν δύο ώρες την εβδομάδα από τη Β' Γυμνασίου, τρεις στη Γ', ενώ στη Δ' οι μαθητές μπορούσαν να επιλέξουν και τα Αρχαία Ελληνικά, επίσης τρεις ώρες την εβδομάδα. Τα δύο αυτά μαθήματα διδάσκονταν και στο λύκειο.
 
Είχε και τότε επιχειρηθεί η κατάργησή τους, κάτι που δεν έγινε μετά τη σφοδρή αντίθεση της ομοσπονδίας καθηγητών που είχε δηλώσει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περιθωριοποιηθούν τα Αρχαία Ελληνικά». Το 2000, το σύνολο των μαθητών που παρακολουθούσαν Λατινικά ήταν 20%, ποσοστό που από το 2006 άρχισε να μειώνεται για να φτάσει σήμερα στο 15,8% στην Γ' Γυμνασίου. Το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν σήμερα τα Αρχαία δεν ξεπερνάει το 2,2%.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα Αρχαία Ελληνικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κύκλου των ανθρωπιστικών σπουδών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είτε ως μάθημα υποχρεωτικό στα γυμνάσια θεωρητικής κατεύθυνσης ή σε επιλεγμένα σχολεία, είτε ως μάθημα επιλογής.


ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ-ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΑΒ
Τραγωδία στο Πικέρμι: Νεκρός σε τροχαίο οδηγός που προσέκρουσε σε κολώνα
O 62χρονος οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου που εκινείτο επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, έχασε τον έλεγχο, εξετράπη της πορείας του και έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ
Τραγωδία στο Πικέρμι: Νεκρός σε τροχαίο οδηγός που προσέκρουσε σε κολώνα
ypoyrgeio paideias
Υπουργείο Παιδείας: Το ΦΕΚ με τις νέες κατηγορίες ποινών των μαθητών και οι ευθύνες του Συλλόγου διδασκόντων
ΦΕΚ 2531/29-4-2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία 79942/ΓΔ4/ 21-5-2019 υπουργικής απόφασης «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της...
Υπουργείο Παιδείας: Το ΦΕΚ με τις νέες κατηγορίες ποινών των μαθητών και οι ευθύνες του Συλλόγου διδασκόντων