Thumbnail
Διατροφή

Πολλές έτοιμες τροφές περιέχουν τοξίνες. Σε καμία περίπτωση μια κονσέρβα, ή ένα κουτί δημητριακά δεν ενέχει κάποιον άμεσο κίνδυνο για την υγεία σας. Αλλά επειδή η σύγχρονη διατροφή μας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από επεξεργασμένες τροφές, είναι αυτή η αυξημένη κατανάλωση τέτοιων ουσιών που λειτουργεί συσσωρευτικά και μπορεί να σας δημιουργήσει διάφορα προβλήματα.

Δείτε εκείνες τις τοξίνες σε επεξεργασμένες τροφές, που θεωρούνται πιο επικίνδυνες για την υγεία σας.

Υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού

Βρίσκεται σε διάφορα γλυκά, όπως αναψυκτικά και επιδόρπια. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά κόρον σε προϊόντα fast food. Οι πιθανές επιδράσεις του σιροπιού καλαμποκιού είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, η αύξηση του κοιλιακού λίπους και οι καρδιακές παθήσεις.

Trans-λιπαρά οξέα

Ονομάζονται και υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά. Βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι πιθανές επιπτώσεις των trans λιπαρών είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Τεχνητές ουσίες για ενίσχυση της γεύσης

Υπάρχουν σε όλα τα γλυκά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα μπισκότα και τα έτοιμα φαγητά. Οι ουσίες αυτές είναι αρκετά επιβλαβείς για την υγεία σας. Υπάρχουν περισσότερα από 100 πρόσθετα και διάφορα χημικά μέσα σε αυτή την ομάδα ουσιών που έχουν ως στόχο να “ενισχύσουν τη γεύση της τροφής”. Οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των τεχνητών αρωμάτων και ουσιών είναι οι αλλεργίες και ορισμένες αντιδράσεις στην συμπεριφορά του ατόμου, όπως η υπερκινητικότητα.

Όξινο γλουταμινικό νάτριο

Επίσης γνωστό και ως MSG (Mono-Sodium Glutamate), βρίσκεται σε πολλά αλμυρά τρόφιμα, όπως οι τηγανητές πατάτες και το ψωμί, επειδή είναι αυτό που χρησιμοποιείται αντί του κοινού αλατιού (χλωριούχο νάτριο). Οι πιθανές επιπτώσεις από το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι:

Πόνος στο στήθος
Ταχυπαλμία
Πονοκέφαλος
Υπερδιέγερση της γεύσης (η οποία προκαλεί μια αίσθηση ότι θέλετε να φάτε περισσότερο)
Τάση να βάζετε τελικά περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας

Τεχνητές χρωστικές ουσίες

Μαζί με τους ενισχυτές γεύσεις, υπάρχουν και χρωστικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως καραμέλες, μπισκότα και γλυκά. Οι πιθανές επιπτώσεις από τις τεχνητές χρωστικές ουσίες είναι οι αλλεργίες, η ρινική συμφόρηση, η υπερκινητικότητα (ειδικά στα παιδιά) και οι σοβαρές ψυχικές ασθένειες στα βρέφη, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Διαφορετικά είδη μπορούν να βρεθούν σε αυτή την ομάδα:

Ασπαρτάμη
Σουκραλόζη
Ακεσουλφάμη καλίου
Σακχαρίνη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PANELLADIKES
Πανελλήνιες 2025: Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση στα Αγγλικά αύριο, 17 Ιουνίου 2025
Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025 και ώρα 10.00 π.μ. θα λάβει χώρα η πανελλαδική...
Πανελλήνιες 2025: Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξέταση στα Αγγλικά αύριο, 17 Ιουνίου 2025
δικηγόρος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε αίθουσα
Πλέον υπάρχουν στην Ελλάδα δικηγόροι πιστοποιημένοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Ελλάδα δεν μένει πίσω. Κάθε μήνα βγαίνουν νέοι Πιστοποιημένοι δικηγόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ποιο Δημόσιο Πανεπιστήμιο Πιστοποιεί με το A.I. for...
Πλέον υπάρχουν στην Ελλάδα δικηγόροι πιστοποιημένοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη