Κοινωνία 0

Πόσο κόκκινο κρέας χρειάζονται τα παιδιά;

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πανευρωπαϊκή μελέτη στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα

Πανευρωπαϊκή μελέτη στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κυρίως επεξεργασμένου αυξάνει τη θνησιμότητα, γεγονός που προκαλεί για ακόμη μια φορά προβληματισμό για τη διατροφή μας.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και μάλιστα επεξεργασμένου όπως είναι τα αλλαντικά (μπέικον, λουκάνικα κ.λπ.), αυξάνει την πρώιμη θνησιμότητα, κυρίως από στεφανιαία νόσο και δευτερευόντως από κακοήθεις νεοπλασίες.

Πόσο κόκκινο κρέας λοιπόν χρειάζονται τα παιδιά;

Σύμφωνα με το onmed.gr, οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό) 1-2 φορές την εβδομάδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.

Πρόκειται όμως για λανθασμένη αντίληψη, αφού στην πραγματικότητα τα παιδιά δεν χρειάζεται να καταναλώνουν κόκκινο κρέας περισσότερο από μία ή δύο φορές το μήνα.

Όπως και οι ενήλικοι, τα παιδιά μπορούν να προσλάβουν τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες αυτό προσφέρει και από άλλες τροφές: πουλερικά, ψάρια (πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες), θαλασσινά (περιέχουν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών και σιδήρου όπως αυτές του κόκκινου κρέατος).

Τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια (φακές, ρεβίθια) και τα λαχανικά, περιέχουν επίσης επαρκή ποσότητα σιδήρου.

Με δεδομένο ότι η απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο είναι αρκετά χαμηλότερη στα φυτικά προϊόντα από ό,τι στα ζωικά, μπορείτε να δίνετε στα παιδιά μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών τροφών, σε συνδυασμό με ψάρια και θαλασσινά, για να προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Ένα πιάτο φακές 100 γρ., για παράδειγμα, περιέχει την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται ένας οργανισμός. Και ένα ψάρι 80-100 γρ. καλύπτει τις ανάγκες σε σίδηρο ακόμη και ενός παιδιού που βρίσκεται σε ταχεία ανάπτυξη, όπως στην εφηβική ηλικία

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Οι Πανελλαδικές δεν είναι το τέλος του δρόμου

Πριν πεις «βολεμένος» εκπαιδευτικός, δοκίμασε αρχικά να ζήσεις σαν αναπληρωτής

Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Πόσα ένσημα χρειάζονται για να μπείτε στο ταμείο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία