Thumbnail
Θα ξεπερνούν τις 10.000  οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο και μπορεί να φτάσουν και τους 12.000 διορισμούς

Θα ξεπερνούν τις 10.000  οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο και μπορεί να φτάσουν και τους 12.000 διορισμούς για το 2016, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Διοικητική Ανασυγκρότησης και των δανειστών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" που επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στη συνάντηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη με το κουαρτέτο υπήρξε συμφωνία κατά 99,5% με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ το ΔΝΤ διατήρησε τις διαφωνίες του επιμένοντας στη σύνδεση της αξιολόγησης με τος αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο της συμφωνία του κ. Βερναρδάκη με το κουαρτέτο περιλαμβάνεται η διατήρηση της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» για το 2016 με προοπτική να μειώνεται η αναλογία τα επόμενα έτη έτσι ώστε να επανέλθει στη «μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση» το 2020. Αναλυτικά το 2017 η αναλογία θα μετατραπεί σε «μία πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις», το 2018 οι προσλήψεις θα ακολουθούν τον κανόνα «1 προς 3», το 2019 θα μετατραπεί σε «1 προς 2» και το 2020 για κάθε μια συνταξιοδότηση θα πραγματοποιείται μια πρόσληψη, επαναφέροντας το «προ μνημονίου» καθεστώς.

Όπως σημειώνουν πηγές του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στη συμφωνία με τους δανειστές για τις προσλήψεις το 2015 περιλαμβάνονται:

  • Οι 6.500 προσλήψεις που δεν έχουν γίνει από παρελθόντα έτη και περιλαμβάνονταν στις αναλογίες προσλήψεων – αποχωρήσεων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
  • Οι περίπου 3.000 προσλήψεις που προκύπτουν από την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις που αφορά το 2015. Σημειώνεται ότι το 2015 αποχώρησαν περισσότεροι από 15.000 υπάλληλοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν.
  • Δεν θα υπολογίζονται ως προσλήψεις οι διορισμοί υπαλλήλων με δικαστικές αποφάσεις. Υπολογίζεται ότι το 2015 μονιμοποιήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις περίπου 1.500 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενώ φέτος αναμένεται να τοποθετηθούν σε μόνιμες θέσεις ακόμα 1.000 εργαζόμενοι οι οποίοι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.
  • Διαμορφώνεται δημοσιονομικό μαξιλάρι περίπου 34 εκατ. Ευρώ για να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να προσλάβει προσωπικό σε τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
  • Μερική απελευθέρωση των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού πέραν της αναλογίας προσλήψεων – αποχωρήσεων, καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες στα νοσοκομεία αλλά δημιουργούνται και νέες υπό την πίεση του προσφυγικού προβλήματος. Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει στο «ΕΘΝΟΣ» ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 που ισχύουν σε αρκετά νοσοκομεία, γεγονός που οδηγεί σε νέες προσλήψεις.

Προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία

Κύκλοι του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημειώνουν ότι ο τελικός αριθμός των προσλήψεων μπορεί να ξεπεράσει και τους 12.000 μόνιμους υπαλλήλους για το 2016, καθώς η κυβέρνηση πιέζει για μερική απελευθέρωση των διορισμών στην Υγεία και την Παιδεία. Οι ίδια πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων το αίτημα να μεταφέρει προσλήψεις από τα επόμενα έτη στο 2016 προκειμένου να καλύψει τα κενά στα σχολεία με μόνιμο προσωπικό και όχι μα αναπληρωτές, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.

Αναφορικά με την εξοικονόμηση των 440 εκατ. Ευρώ από το Δημόσιο, πηγές του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημειώνουν ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια εξοικονομούνται σε βάθος τριετίας εάν υπολογιστεί το κόστος που είχε το Δημόσιο με την εφαρμογή του βασικού σεναρίου «μιας πρόσληψης για κάθε μια αποχώρηση» και αφαιρεθεί το πραγματικό κόστος από την εφαρμογή της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές για το Δημόσιο δεν περιλαμβάνει μειώσεις μισθών, παρεμβάσεις στο μισθολόγιο. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πιερρακάκης-Μητσοτάκης
Τα σημερινά θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου - Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας ερανιστικού νομοσχεδίου
Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Τα σημερινά θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου - Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας ερανιστικού νομοσχεδίου
mitsotakis_pierrakakis
Υπουργικό Συμβούλιο: Νομοσχέδιο θα παρουσιάσει σήμερα ο Πιερρακάκης - Προ των πυλών μπόνους παραγωγικότητας
Επέκταση του μπόνους στο Δημόσιο - σύνδεση της αξιολόγησης με τα κίνητρα αποδοτικότητας 
Υπουργικό Συμβούλιο: Νομοσχέδιο θα παρουσιάσει σήμερα ο Πιερρακάκης - Προ των πυλών μπόνους παραγωγικότητας
αξιολόγηση-εκπαιδευτικών
Αξιολόγηση στο Δημόσιο 15.000-20.000 ατόμων με ΑΙ και λεξικό στόχων
Αφορά περίπου 250.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί, οι δικαστικοί, οι νοσηλευτές και οι γιατροί, οι...
Αξιολόγηση στο Δημόσιο 15.000-20.000 ατόμων με ΑΙ και λεξικό στόχων