Thumbnail
Θανάσης Τσιριγώτης

Συμπληρώνονται φέτος πενήντα χρόνια από την έναρξη της Μεγάλης Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα, η οποία συντάραξε την Αριστερά σ’ όλον τον κόσμο και άφησε βαθιά αποτυπώματα στην πολιτική και τον πολιτισμό. Η αρχή της Πολιτιστικής Επανάστασης (Μάης 1966) ακολούθησε τρία μεγάλα –παγκόσμιας εμβέλειας– γεγονότα.

Δέκα χρόνια νωρίτερα, στο διαβόητο, πλέον, 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ ο Ν. Χρουστσόφ κηρύσσει την αποσταλινοποίηση και η κόκκινη ΕΣΣΔ μπαίνει σε φανερή τροχιά παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Ο τελικός ρόγχος της ΕΣΣΔ έρχεται αργότερα με την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ και την τελική κατάρρευση.

Το δεύτερο προανάκρουσμα της Πολιτιστικής Επανάστασης σχετίζεται με το τεράστιο κύμα εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, τα οποία συνταράσσουν τον Τρίτο Κόσμο και δημιουργούν τη ζώνη των θυελλών. Δεκάδες χώρες σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική αποτινάσσουν την αποικιοκρατική κυριαρχία των δυτικών, δημιουργώντας ένα επαναστατικό στεφάνι γύρω από τις ΗΠΑ - Αγγλία - Γαλλία· εμβληματικό ορόσημο είναι η Αίγυπτος του Νάσερ, που εκδιώκει τους ξένους από το Σουέζ.

Το τρίτο στοιχείο αφορά την ιδεολογικοπολιτική πάλη των γιγάντων της Αριστεράς: την ΕΣΣΔ και την Κίνα. Χώρες οι οποίες καταλαμβάνουν το 1/7 της παγκόσμιας έκτασης και του πληθυσμού της Γης. Μεγάλες αρχές όπως αυτή της επανάστασης, της προτεραιότητας του λαού έναντι της τεχνικής, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό (ας θυμηθούμε το πολεμικό επεισόδιο στην Κούβα), η συνέχιση και το βάθεμα του σοσιαλισμού κ.ά. αποτέλεσαν τους σπινθήρες της διαίρεσης του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

Η ΕΣΣΔ φαντάζει όλο και περισσότερο γκρίζα και αδύναμη στην Ευρώπη. Οι λεγόμενοι ευρωκομμουνιστές (Τολιάτι, Μαρσέ, Καρίγιο) υποτάσσονται στη γοητεία της μπουρζουαζίας και εξαφανίζονται, ενώ στην Ανατολή το κόκκινο άστρο πάνω από την Κίνα συγκινεί τους επαναστάτες όπου Γης, συνενώνει και εμπνέει.

Η Πολιτιστική Επανάσταση, εμπνευσμένη και οδηγημένη από τον Μάο Τσε Τουνγκ και τους συνεργάτες του, έρχεται να απαντήσει σε μεγάλα ερωτήματα.

Ο σοσιαλισμός είναι μονόδρομος ή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για πισωγυρίσματα;

Ποια μέτρα πρέπει να παρθούν ώστε να αποτραπεί η παλινόρθωση;

Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους, του κόμματος και τον λαϊκών μαζών;

Πώς το λεγόμενο εποικοδόμημα (ήθη, έθιμα, παραδόσεις, νόμοι) επενεργεί στην κοινωνία και πώς μετασχηματίζεται;

Η Πολιτιστική Επανάσταση κινητοποιεί εκατομμύρια εργαζομένων στην Κίνα –όχι πάντα χωρίς ακρότητες–, εμπνέει επαναστάτες κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο και γεμίζει με ενθουσιασμό τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Λίγο αργότερα ο λεγόμενος «Μάης του ’68» έχει ως μία από τις σημαίες του την Πολιτιστική Επανάσταση· οι Μαύροι Πάνθηρες στις ΗΠΑ το ίδιο.

Στη μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο δημιουργούνται «σχολές», οι οποίες έχουν ως αφετηρία τις μάζες και την επανάσταση μέσα στην επανάσταση, δηλαδή τον διαρκή αγώνα των ανθρώπων για συνολική κοινωνική απελευθέρωση. Σ' αυτόν τον δρόμο, αναμφίβολα, σταθμοί είναι η Παρισινή Κομμούνα, ο Οκτώβρης του 1917 και η Πολιτιστική Επανάσταση.

Σήμερα που η Κίνα παλινορθώνει τον ακραίο καπιταλισμό, οι αστοί πολιτικοί, αγοραίοι δημοσιολόγοι, αλλά και ορισμένοι ανόητοι στρέφονται προς την Αριστερά και τους επαναστάτες κομμουνιστές και μιλούν χαιρέκακα ως φαρισαίοι ή ακλόνητα σαν αγάλματα.

«Βλέπετε, τίποτα δεν έγινε· ο καπιταλισμός είναι πανίσχυρος».

Σε όλους αυτούς που δεν κατάλαβαν τίποτα από την ιστορική κίνηση ή θέλουν σκόπιμα να μας φοβίσουν για να σταθούμε γονατισμένοι μπροστά στη νέα βαρβαρότητα η κόκκινη επανάσταση στην Κίνα απαντά με τα λόγια του Μαρξ:

    Οι προλεταριακές επαναστάσεις, όπως οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα, κάνουν αδιάκοπη κριτική στον ίδιο τον εαυτό τους, διακόπτουν κάθε στιγμή την πορεία τους, γυρίζουν πάλι σ' εκείνο που φαίνεται πως έχει πραγματοποιηθεί για να το ξαναρχίσουν από την αρχή, χλευάζουν με ωμή ακρίβεια τις ασυνέπειες, τις αδυναμίες και τις ελεεινότητες που παρουσιάζουν οι πρώτες δοκιμές τους, φαίνονται πως ξαπλώνουν κάτω τον αντίπαλό τους μόνο για να αντλήσει καινούργιες δυνάμεις από τη γη και να σηκωθεί μπροστά τους πιο γιγάντιος, οπισθοχωρούν ολοένα μπροστά στην απροσδιόριστη απεραντοσύνη των ίδιων των σκοπών τους, ώσπου να δημιουργηθούν οι όροι που κάνουν αδύνατο κάθε πισωγύρισμα και οι ίδιες οι περιστάσεις φωνάζουν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Πενήντα χρόνια μετά το εγερτήριο σάλπισμα της Πολιτιστικής Επανάστασης, το μήνυμα παραμένει επίκαιρο: «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Ας τιμήσουμε, λοιπόν, όπως αξίζει τα βήματα που μας οδηγούν στο μέλλον.

* Ο Θανάσης Τσιριγώτης είναιστέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kairos-aeras-mast.jpg
Καιρός: Με ισχυρούς βοριάδες ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα - Συναγερμός για τον κίνδυνο πυρκαγιών
Αίθριος καιρός σήμερα με υψηλές θερμοκρασίες - Βοριάδες έως 8 μποφόρ
Καιρός: Με ισχυρούς βοριάδες ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα - Συναγερμός για τον κίνδυνο πυρκαγιών
ναρκωτικα σχολειο
Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο: Οι ηχογραφημένες συνομιλίες "καίνε" - Σοκαριστικές απειλές σε μαθητές
Τους μαθητές προσέγγιζε η σπείρα δελεάζοντας τους με χρήματα. Στην συνέχεια όμως ο εφιάλτης άρχιζε όταν οι απειλές και οι εκφοβισμοί, αλλά και οι...
Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο: Οι ηχογραφημένες συνομιλίες "καίνε" - Σοκαριστικές απειλές σε μαθητές
Πιερρακάκης-Μητσοτάκης
Τα σημερινά θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου - Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας ερανιστικού νομοσχεδίου
Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
Τα σημερινά θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου - Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας ερανιστικού νομοσχεδίου
mitsotakis_pierrakakis
Υπουργικό Συμβούλιο: Νομοσχέδιο θα παρουσιάσει σήμερα ο Πιερρακάκης - Προ των πυλών μπόνους παραγωγικότητας
Επέκταση του μπόνους στο Δημόσιο - σύνδεση της αξιολόγησης με τα κίνητρα αποδοτικότητας 
Υπουργικό Συμβούλιο: Νομοσχέδιο θα παρουσιάσει σήμερα ο Πιερρακάκης - Προ των πυλών μπόνους παραγωγικότητας