Thumbnail

Μέχρι σήμερα τα πρωτότοκα παιδιά τα συνόδευε μόνο η φήμη των “κακομαθημένων”. Τώρα, μετά από έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology, γίνεται γνωστό ότι η αιτία που κάνει αυτά τα παιδιά “κακομαθημένα”, ίσως ευθύνεται και για το γεγονός ότι κατά κανόνα έχουν μεγαλύτερη μυωπία από τα αδέρφια τους.

Συγκεκριμένα, μετά από ανάλυση δεδομένων 90.000 ενηλίκων ηλικίας 40-69 ετών, οι επιστήμονες επιχείρησαν να προσδιορίζουν αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην όρασή τους (από την παιδική τους ακόμα ηλικία και το πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια) και το αν ήταν πρωτότοκα παιδιά ή όχι.

Διαπίστωσαν ότι τα πρωτότοκα παιδιά ήταν 10% πιο πιθανό να αναπτύξουν μυωπία και 20% πιο πιθανό να έχουν πολύ σοβαρή μυωπία. Τα μικρότερα αδέλφια τους, από την άλλη πλευρά, ήταν λιγότερο πιθανό κατά μέσο όρο να αναπτύξουν μυωπία, και ακόμη και αυτό γινόταν, είχαν γενικά πολύ χαμηλότερα επίπεδα μυωπίας.

Η μυωπία αποτελεί ολοένα και πιο αυξανόμενο παράγοντα ανησυχίας στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, όπου τα ποσοστά της παιδικής μυωπίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες δύο γενιές.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποδεικνύουν ότι η αιτία για αυτή την αύξηση της μυωπίας στα πρωτότοκα παιδιά έχει να κάνει με την εκπαίδευσή τους. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι γονείς είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στο μορφωτικό επίπεδο του πρωτότοκου παιδιού τους, με αποτέλεσμα το παιδί αυτό να περάσει περισσότερα έτη εκπαίδευσης. Το σκεπτικό έχει ως εξής: Όταν ένα ζευγάρι έχει το πρώτο του παιδί, το ένστικτο για να του παρέχει ό,τι το καλύτερο, σε συνδυασμό με την γενικότερη πολιτιστική προτίμηση για τα πρωτότοκα σε ορισμένα μέρη του κόσμου, μπορεί να οδηγήσει τους νέους γονείς να επενδύσουν υπερβολικά στην εκπαίδευση του πρωτότοκου παιδιού τους. Σε ένα σχολικό περιβάλλον, το παιδί έχει πρόσβαση σε βιβλία, iPads, παιχνίδια κλπ, τα οποία αυξάνουν την καθημερινή καταπόνηση των ματιών τους. Αυτό, μαζί με γενετικούς παράγοντες, μπορεί να συμβάλλει στην μυωπία.

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε Κινέζους μαθητές και μαθήτριες έδειξε, ότι η μυωπία τους μειώθηκε όταν τα παιδιά περνούσαν μόλις 40 λεπτά περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους καθημερινά.

http://time.com via iatropedia.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kainotomia.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Kαλεί τα σχολεία σε δράση συγκέντρωσης και προβολής καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού
Το υλικό θα περιλαμβάνει κείμενα μαθητών έκτασης έως τριακόσιες (300) λέξεις, φωτογραφίες (μέχρι πέντε εικόνες ανά δράση), βίντεο (μέχρι δύο βίντεο...
Υπουργείο Παιδείας: Kαλεί τα σχολεία σε δράση συγκέντρωσης και προβολής καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού
Άλιμος: Αστυνομικός σώζει βρέφος από τα σκουπίδια
Θρίλερ με το 6 μηνών βρέφος στον Άλιμο – Η γιαγιά λέει πως το άφησε σε άγνωστο για λίγα λεπτά
Άλιμος: «Το παιδί έκλαιγε πολύ, το πήρα αγκαλιά χωρίς δεύτερη σκέψη», δήλωσε ο αστυνομικός που έσωσε το βρέφος από τα σκουπίδια
Θρίλερ με το 6 μηνών βρέφος στον Άλιμο – Η γιαγιά λέει πως το άφησε σε άγνωστο για λίγα λεπτά
starbucks
Χιλιάδες baristas της Starbucks σε απεργία λόγω νέων περιορισμών ενδυμασίας - «Δεν είναι οι μπλούζες αλλά οι χαμηλοί μισθοί και η έλλειψη προσωπικού»
Συγκρούσεις στη Starbucks λόγω νέων περιορισμών ενδυμασίας - Χιλιάδες baristas σε απεργία
Χιλιάδες baristas της Starbucks σε απεργία λόγω νέων περιορισμών ενδυμασίας - «Δεν είναι οι μπλούζες αλλά οι χαμηλοί μισθοί και η έλλειψη προσωπικού»