Thumbnail
Συνταξιοδοτικό

Το αυτονόητο του Μνημονίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και θέλει συντάξεις ακόμη και στα 160 ευρώ επισημαίνει, με εγκύκλιο, ο ΟΑΕΕ.

Οσοι λοιπόν φεύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση (νωρίτερα δηλαδή από τα 67 έτη) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κληθούν να ζήσουν μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους ακόμη και με 160 ευρώ μηνιαίως. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά μόνο τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αλλά το σύνολο των συνταξιούχων.

Οπως λοιπόν ρητώς αναγράφεται στον νόμο 4336/2015 που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου και είναι γνωστός ως Μνημόνιο 3, επέρχεται μεταβολή ως προς το καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης λόγω γήρατος για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται από 1/7/2015 και μετά και είναι δικαιούχοι κατωτάτου ορίου σύνταξης.

Για όσους λοιπόν η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης αρχίζει από 1/7/2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνο το ποσό σύνταξης που προκύπτει βάσει των καταστατικών και γενικών διατάξεων (οργανικό ποσό) και όχι το ποσό της κατώτατης σύνταξης.
Ποιους αφορά

Η διάταξη αυτή του Μνημονίου 3 βρίσκει κυρίως εφαρμογή στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος νέων ασφαλισμένων (δηλαδή ασφάλιση για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993), οι οποίοι συνταξιοδοτούνται:

α) στο 62ο με 15ετή συντάξιμο χρόνο

β) στο 50ό ή 55ο με 20ετή συντάξιμο χρόνο για μητέρες ή χήρους πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη αντίστοιχα.

Οπως ρητά αναγράφεται στην εγκύκλιο, κριτήριο υπαγωγής στη διάταξη είναι η ημερομηνία που η σύνταξη λόγω γήρατος αρχίζει (από 1/7/2015 και μετά) και μόνον.

Η ημερομηνία θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν εξετάζεται για την εφαρμογή της δυσμενούς αυτής ρυθμίσεως.
Παραδείγματα

► Νέος ασφαλισμένος με 15ετή συντάξιμο χρόνο, από τον οποίο 2 ½ έτη την τελευταία πριν από την υποβολή της αίτησης πενταετία, υποβάλλει συνταξιοδοτικό αίτημα γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου, τον 6/2015.

Εστω ότι το οργανικό ποσό πλήρους σύνταξης υπολογίζεται σε 320 ευρώ.

Επί του ποσού αυτού υπολογίζεται μείωση 30% (δηλαδή 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του 67ου και στο ποσό που θα προκύψει περαιτέρω μείωση 10%).

Επομένως, η σύνταξη που δικαιούται ανέρχεται από 1/7/2015 σε 201,60 ευρώ μηνιαίως, πλην σχετικών κρατήσεων.

Με τη συμπλήρωση του 67ου το ποσό σύνταξης θα αναχθεί στο κατώτατο όριο, μειωμένο κατά 30%, δηλαδή σε 340,40 ευρώ.

► Ασφαλισμένος με τις ίδιες όπως παραπάνω προϋποθέσεις του οποίου η σύνταξη αρχίζει από 1/9/2015 θα λάβει προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% του μειωμένου οργανικού ποσού που δικαιούται, δηλαδή 201,60 x 80% = 161,28 ευρώ μηνιαίως, πλην σχετικών κρατήσεων.

 

Τζώρτζης Ρούσσος - Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα