Thumbnail
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών, άφησε ανήμερα των Φώτων ο Μάκης Ψωμιάδης

Έφυγε από την ζωή ο Μάκης Ψωμιάδης. Χτες το βράδυπροδόθηκε από την καρδιά.

Ο 61 χρονος επιχειρηματίας και πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας της ΑΕΚ, γεννήθηκε στην Καβάλα ήταν γιος ιερέα και από πολύ μικρή ηλικία εκδήλωσε την αγάπη του για την Ένωση, στα διοικητικά της οποίας μπήκε το 1988 όπου εκλέχτηκε πρόεδρος της ερασιτεχνικής. Για πολλά χρόνια αντιμετώπισε προβλήματα με τη δικαιοσύνη με την υπόθεση των στημένων αγώνων. Τον Απρίλιο του 2014, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλλε στον Μάκη Ψωμιάδη ποινή 10 ετών χωρίς αναστολή και μη εξαγοράσιμη, για την υπόθεση υπεξαίρεσης 21,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της ΑΕΚ στο διάστημα της διοίκησης του μεταξύ 2001- 2003. Εκτός από την  ΑΕΚ ασχολήθηκε και με άλλες ομάδες, όπως οι Ακράτητος και Καβάλα. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Ο "Μάκαρος", "Big Mac" ή "αγαπούλας" όπως τον αποκαλούσαν οι υποστηρικτές του, ή ο "πιστολέρο" όπως τον αποκαλούσε η Ασφάλεια. Την πρώτη φορά που είδε το φως της δημοσιότητας το όνομα του Ψωμιάδη ήταν στη δίκη των βασανιστών της Χούντας. Τότε η εφημερίδα Τα Νέα (26 Αυγούστου 1975) έγραφε: "Νεαρός ρασοφόρος κυκλοφορούσε μέσα στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και κακοποιούσε μαζί με άλλους στρατονόμους τους πολιτικούς κρατουμένους. Ο δικαζόμενος πρώην στρατονόμος Μιχάλης Πέτρου αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι το άτομο αυτό ονομάζεται Χρυσόστομος Ψωμιάδης, είναι γιος παπά στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατάγεται από την Καβάλα.
 

Το 1989 ο Μάκης Ψωμιάδης ξεκίνησε την εμπλοκή του στον αθλητισμό ως πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ αντικαθιστώντας τον Τάκη Δημητρακόπουλο.

Η εφημερίδα Απογευματινή αναφέρει: "Ο Μάκης Ψωμιάδης πυροβολήθηκε από πρώην μπράβο στα... μετόπισθεν του σώματός του και νοσηλεύεται στο δωμάτιο 508 ιδιωτικής κλινικής, από όπου το έσκασε στις 23 Μαρτίου για να μη συλληφθεί", ενώ η εφημερίδα Το Έθνος της Κυριακής αναρωτιέται: "Μέχρι το 1983 ο Ψωμιάδης ήταν άφραγκος και άεργος. Εξοικονομούσε μερικά χρήματα πουλώντας προστασία σε νυχτερινά κέντρα, χαρτοπαιχτικές λέσχες και διάφορους επωνύμους. Το 1988 είναι πάμπλουτος και παράγων, το 1989 καταζητούμενος".

Από το 1987 γίνεται καταζητούμενος και της Ιντερπόλ, αφού ο ανακριτής της Γενεύης Barbey Capole στις 6.9.1987 εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του για απάτη και πλαστογραφία τίτλων. Ο Μάκης Ψωμιάδης κατηγορείται συνολικά για έξι εγκλήματα, ένα από τα οποία είναι η διακίνηση κλεμμένων ακάλυπτων επιταγών, ενώ τα κατηγορητήρια εις βάρος του συμπληρώνονται με "συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίας και πώλησης χρυσού, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και λαθρεμπόριο βίντεο".

Η πρώτη καταδίκη του Ψωμιάδη ήρθε, στις 2.4.1989 από το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, που τον τιμώρησε ερήμην αυτόν και τη σύζυγό του Ελένη Σταμέλου με φυλάκιση δύο χρόνων για "υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και πλαστογραφία μετά χρήσεως", μετά από καταγγελία της συνεταίρου τους σε επιχείρηση εμπορίας τουριστικών ειδών και χρυσού, Γεωργίας Βένδρα.

Το 1995 γίνεται εκδότης της εφημερίδας Το Όνομα και ξεσπά τεράστια κόντρα με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, αφού σε δημοσίευμα της εφημερίδας του Ψωμιάδη κατηγορούσε το Λαλιώτη ότι δωροδοκήθηκε με 4,5 δισ. δρχ. για να αναθέσει την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων σε γερμανική εταιρεία, μάλιστα δημοσίευε και σχετικό έγγραφο.

Τον Ιούνιο του 2001 στο δικαστήριο αποδεικνύεται η πλαστογραφία του εγγράφου που παρουσίασε και καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών χρόνων για συκοφαντική δυσφήμηση και 26 μηνών για ψευδή καταμήνυση. "Λειτουργούσε σαν βαποράκι σκευωρών με πρόθεση να εξυπηρετήσει τις άνομες συναλλαγές του με οικονομικά συμφέροντα", καταγγέλλει τότε ο Κ. Λαλιώτης. Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε ο Ψωμιάδης έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης και έμεινε ελεύθερος εξαγοράζοντας το υπόλοιπο της ποινής!

Τον Οκτώβριο του 2002 κάθεται εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αυτή τη φορά με την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος του Δημοσίου. Καταδικάζεται σε κάθειρξη 12 ετών, αλλά ούτε και αυτή τη φορά περνάει την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού

Τον Ιανουάριο του 2003 ξεσπά η γνωστή σε όλους κόντρα με τον παίκτη της ΑΕΚ Ντέμη Νικολαΐδη, αφού ο τότε επιθετικός της Ένωσης και μετέπειτα πρόεδρος της τον κατηγόρησε για ξυλοδαρμό και εκβιασμό.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε συλληφθεί σε βίλα που είχε νοικιάσει (σε άλλο όνομα) στο Σούνιο. Ήταν καταζητούμενος με ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στο κύκλωμα που διέπραττε εκβιάσεις, απάτες, δωροδοκίες και αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου.

Καταδικάστηκε αλλά μετά από τέσσερα χρόνια και δυο μήνες στη φυλακή, τον περασμένο Αύγουστο, αποφυλακίστηκε.

Τον Απρίλιο του 2014 είχε καταδικαστεί σε δεκαετή φυλάκιση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς είχε κριθεί ένοχος για υπεξαίρεση 21,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο της ΑΕΚ για την περίοδο 2001 - 2003 που ήταν πρόεδρος.

Είναι επίσης κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση "Koriopolis" με τα στημένα παιχνίδια και είχε καταδικαστεί σε 4,5 χρόνια φυλάκιση και 35.000 ευρώ πρόστιμο με αναστολή.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα