Thumbnail

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και οι νέες διαπραγματεύσεις για αλλαγές στο Ασφαλιστικό που ενδεχομένως οδηγήσουν σε νέες μειώσεις εισοδημάτων έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, τα οποία αναμένεται να αφήσουν το αποτύπωμά τους για αρκετά χρόνια. 

Τα στοιχεία που σημειώνονται σε άρθρο της "Εφημερίδας των Συντακτών" είναι αποκαλυτπικά, εστιάζοντας για το πώς βοηθά τα νοικοκυριά η «σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, μία στις δύο οικογένειες ζει από αυτά τα εισοδήματα, ενώ η μείωση των συντάξεων τα τελευταία 6 χρόνια αγγίζει το 45%.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 350.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος, 500.000 οικογένειες έχουν μόνον έναν εργαζόμενο κι από το 1.350.000 των ανέργων μόνο οι 105.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά έχει βασικό εισόδημα τη σύνταξη. Αλλά και η αγορά θα έχει πρόβλημα» σημειώνει στην εφημερίδα ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης.

Η λεγόμενη «σύγκρουση γενεών» θα εκδηλωθεί το 2038 τονίζει παράλληλα.

«Θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι που θα βγαίνουν τότε στη σύνταξη, θα έχουν παροχές μικρότερες από τις εισφορές που θα έχουν καταβάλει. Ακόμα κι αν εικάσουμε ότι μέχρι τότε η οικονομία θα έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να βελτιωθεί και το επίπεδο των συντάξεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα» αναφέρει.

«Δεν ζεις, φυτοζωείς» απντά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, στο ερώτημα «πώς είναι να ζεις με τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς;».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας μας, το 70% των συνταξιούχων ζει με συντάξεις 550-600 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της εκρηκτικής ανεργίας, ειδικά των νέων, όλο και περισσότερες οικογένειες βασίζονται, για να επιβιώσουν, στην ήδη πετσοκομμένη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς» αναφέρει ακόμη.

«Δεν είναι σωστό να λέμε ότι τα νοικοκυριά μπορούν να ζήσουν με αυτές τις συντάξεις πείνας. Αν οι συντάξεις περικοπούν ακόμα περισσότερο, η εξέλιξη είναι προβλέψιμη: μαζική φτωχοποίηση και εξαθλίωση των ήδη εξασθενημένων οικονομικά στρωμάτων και ραγδαία υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών», αναφέρει επίσης.

Στο άρθρο τηε "Εφημερίδας ων Συντακτών" σημειώνεται επίσης ότι:

-91η κατατάσσεται διεθνώς (σε σύνολο 96 χωρών που καταγράφονται από διεθνείς οργανισμούς) η Ελλάδα, όσον αφορά την ικανοποίηση των ηλικιωμένων για μετακίνηση (53%), ασφάλεια (48%), πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες (39%), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη του Παρατηρητηρίου Γήρανσης

-12,4% των Ελλήνων συνταξιούχων ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2014, υπολογίζεται στην ίδια έρευνα

-40,8% του συνολικού πληθυσμού θα αποτελούν οι πολίτες άνω των 60 στην Ελλάδα του 2050

-10 δισ. ευρώ η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το ίδιο διάστημα

-1 στα 2 νοικοκυριά ζει με τη «σύνταξη του παππού»

-45% η μείωση των συντάξεων τα τελευταία έξι χρόνια

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tempi
Απεργιακή κινητοποίηση του ΕΚΑ στις 28 Φεβρουαρίου για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα στα Τέμπη
Στο ψήφισμά του, το ΕΚΑ τονίζει με έμφαση ότι «τρία χρόνια μετά, δεν μπορούμε και δεν θα συνηθίσουμε το έγκλημα», υπογραμμίζοντας πως η σύγκρουση των...
Απεργιακή κινητοποίηση του ΕΚΑ στις 28 Φεβρουαρίου για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα στα Τέμπη
Κυριάκος Αναστασιάδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσ/νικης
ΑΠΘ για επεισόδια στην Πολυτεχνική: Πρυτανεία και Υπουργείο Παιδείας βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας» - Δήλωση των Πρυτανικών Αρχών ΑΠΘ για τα επεισόδια στην Πολυτεχνική
ΑΠΘ για επεισόδια στην Πολυτεχνική: Πρυτανεία και Υπουργείο Παιδείας βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά
Γεωργία Ανδρέου, πρόεδρος ΕΛΙΔΕΚ
ΕΛΙΔΕΚ: Η καθηγήτρια Γεωργία Ανδρέου νέα Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου
Η διακεκριμένη ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεωργία Ανδρέου, νέα πρόεδρος στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
ΕΛΙΔΕΚ: Η καθηγήτρια Γεωργία Ανδρέου νέα Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου