Thumbnail
Ενιαίο κρατικό μισθό 800 ευρώ το μήνα σε όλους εξετάζουν οι Φινλανδοι

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις περίπου τρεις στους τέσσερις Φινλανδούς συμφωνούν με το μέτρο, το οποίο μελετάται και στην Ολλανδία, όπου θα ξεκινήσει σε πιλοτική εφαρμογή στην πόλη της Ουτρέχτης τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο η Φιλανδίκή κυβέρνηση θα καταργήσει όλες τις υπάρχουσες παροχές και αντ' αυτού θα μοιράσει 800 ευρώ το μήνα- σε όλους ανεξαιρέτως!

Ο φινλανδός Πρωθυπουργός Juha Sipilä, σύμφωνα με το Qz είναι υποστηρικτής της ιδέας, με την πλειονότητα των κομμάτων να τον στηρίζουν. "Για μένα, ένα βασικό εισόδημα σημαίνει απλοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης", λέει και συμπληρώνει: "Αλλά για εκείνους εκτός Φινλανδίας, το σχέδιο εγείρει δύο προφανή ερωτήματα: Γιατί είναι κάτι τέτοιο καλή ιδέα και πως θα λειτουργήσει;".

Σύμφωνα με το Bloomberg το κόστος για την Κυβέρνηση αυτής της παροχής θα κοστίζει 52.200.000 Ευρώ ετησίως. Αλλά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg η κυβέρνηση αναμένει για το 2016 έσοδα ύψους 49.1 δισ. ευρώ.

Η πρόταση έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας στη Φινλανδία αυξήθηκε στο 11,8% το Μάιο (8,7% τον Οκτώβριο) και ένα βασικό εισόδημα θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αναλάβουν χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας χωρίς προσωπικό κόστος.

Σύμφωνα με κάποιους  οι Φινλανδοί, ως αντιστάθμισμα θα χάσουν κάποιες από τις κοινωνικές παροχές που έχουν αυτή την στιγμή, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας ή κάποιες παροχές στον τομέα της υγείας. 

Υπάρχουν και απόψεις που μιλούν για κατάργηση του Σκανδιναβικού μοντέλου πρόνοιας με έναν πλάγιο όσο και ελκυστικό τρόπο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χούντα
21η Απριλίου: Το ΒΟΥΛΗ TV τιμά τη μνήμη και την αντίσταση με ένα μεγάλο αφιέρωμα
Κινηματογραφικό αφιέρωμα από το κανάλι της Βουλής για τα 59 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου
21η Απριλίου: Το ΒΟΥΛΗ TV τιμά τη μνήμη και την αντίσταση με ένα μεγάλο αφιέρωμα
Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας
ΑΣΕΠ: Νέες προσλήψεις Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας - Δεν καλύπτονται οι 72 θέσεις
Το ΑΣΕΠ δημοσίευσε τα αποτελέσματα των εξετάσεων ορθοφωνίας στο πλαίσιο της προκήρυξης 2Γ/2024 για την πρόσληψη 72 Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
ΑΣΕΠ: Νέες προσλήψεις Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας - Δεν καλύπτονται οι 72 θέσεις
EKAV.jpg
Μαθήτρια έπεσε από τον 1ο όροφο του σχολείου της στο Χαϊδάρι – Βρίσκεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο
Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου κρίθηκε απαραίτητη η άμεση διασωλήνωσή της, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η διακομιδή...
Μαθήτρια έπεσε από τον 1ο όροφο του σχολείου της στο Χαϊδάρι – Βρίσκεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο