Thumbnail
Με απλά λόγια και χωρίς μύθους

1. Κάτω από τη Δαμόκλεια Σπάθη ενός συνεχώς επαπειλούμενου Grexit, το τωρινό εγχείρημα της απόλυτης γελοιοποίησης της λεγόμενης «ανακεφαλαιοποίησης» των «ελληνικών» τραπεζών, καθαγιάστηκε από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τη βαρύγδουπη εκτίμηση της «αναμόρφωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το πιο εξευτελιστικό ξεπούλημα τραπεζών στο ξένο κεφάλαιο που ξεπερνά κι αυτό της Αργεντινής! Αρκεί να πούμε πως η τιμή της Eurobank που βγήκε από το βιβλίο προσφορών διαμορφώθηκε στο 1 λεπτό του ευρώ, της Alpha Bank στα 4  λεπτά, της ΕΤΕ στα 2 λεπτά και της Τράπεζας Πειραιώς στα 4 λεπτά!

Η κατάληξη για τους χιλιάδες μικρομετόχους, κυρίως παλιούς υπαλλήλους που πήραν μέρος του εφ’ άπαξ τους σε μετοχές, ήταν η ανταλλαγή 15 παλιών μετοχών με μία νέα μετοχή των 2 λεπτών! Αλλά και «βαριά» ονόματα του ντόπιου χρηματιστικού κεφαλαίου, βρέθηκαν εκτός νυμφώνος, σπρωγμένοι βίαια από την κυριαρχία των ξένων κερδοσκόπων!
Για να δώσουμε μία εικόνα του χαρίσματος των τραπεζών στα ξένα hedge funds, αρκεί να πούμε πως με βάση τις τιμές έκδοσης των νέων μετοχών, όλες μαζί οι τράπεζες αποτιμήθηκαν στα 746 εκατ. € επί της χρηματιστηριακής αξίας που ίσχυε μία εβδομάδα πριν την «ανακεφαλαιοποίηση», που έφθανε τότε, τα 13 δις €. Να θυμηθούμε επίσης ότι αμέσως μετά την αντισυνταγματική «ανακεφαλαιοποίηση» του 2014 η χρηματιστηριακή αξία τους ξεπερνούσε τα 34 δις €, ενώ το 2007-2008, πριν ξεσπάσει η κρίση, η αξία τους έφτανε τα 70-75 δις €! Εξ άλλου η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες πριν την «ανακεφαλαιοποίηση», ήταν περίπου 56%, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2,5% έως 21%!
Περιττό να πούμε ότι οι μετοχές των μικρομετόχων και μικροεπενδυτών εξα­ϋλώθηκαν, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
   Αλλά το τραγικότερο είναι το γεγονός πως οι συμμετοχές των Ασφαλιστικών Ταμείων στις τράπεζες που άγγιζε περίπου τα 2,1 δις €, σήμερα έχουν μηδενισθεί. Ακόμα μεγαλύτερες ζημιές υπάρχουν και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο από το 2010 έχει ενισχύσει τις τέσσερις τράπεζες με ένα συνολικό ποσό που υπερβαίνει οριακά τα 45 δις €.
Μετά την «ανακεφαλαιοποίηση» του 2014, κατείχε το 56,3% επί των μετοχικών κεφαλαίων των τεσσάρων τραπεζών, δηλ. το 56,3%Χ 34 δις € = 19,14 δις €. Τώρα εκτιμάται ότι θα κατέχει το 2,5% έως 21% των σημερινών μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών, δηλ. των 746 εκατ. €!!! .

 

2. Οι υπεύθυνοι όλης αυτής της εξέλιξης, δεν είναι άλλοι από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και το ESM που σε αγαστή συνεργασία  με τη συγκυβέρνηση των Α.Τσίπρα-Π.Καμμένου και τους υπόλοιπους  «πρόθυμους», υπερψήφισαν το Ν. 4346/15 που αφορά «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 152 Α'/20.11.2015) που με το άρθρο 5 τροποποιεί την παρ. 5 του άρθρου 7, του Ν. 4310/15 η οποία ανέφερε ότι: «…για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης η τιμή κάλυψης των μετοχών ορίζεται ως τιμή, όπως αυτή προκύπτει από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, που διενεργείται από κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου το ΤΧΣ δύναται να δεχθεί (τροποποιήθηκε σε: δέχεται) αυτή την τιμή, υπό την προϋπόθεση ότι το Ταμείο έχει αναθέσει και έχει λάβει γνώση από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος γνωμοδοτεί ότι η διαδικασία βιβλίου προσφορών είναι σύμφωνη με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική στις συγκεκριμένες περιστάσεις». Σημειώνουμε πως σαν χρηματοοικονομικός σύμβουλος ορίστηκε υψηλόβαθμος υπάλληλος της Rothschild, δηλ. έριξαν το λύκο στο μαντρί!
Κάτω από αυτή την ωμή παρέμβαση των δανειστών, το ΤΧΣ υποχρεώθηκε να δεχτεί τις εξευτελιστικές τιμές που προέκυψαν από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, των οποίων τη νομιμότητα επικύρωσε ο Ν. 4346/15 και ενέκρινε ο σύμβουλος της…τράπεζας Rothschild!

3. Τα ξένα αρπαχτικά, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την τραγική οικονομική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, με τον υφιστάμενο έλεγχο κεφαλαίων, τις μαζικές εκροές καταθέσεων, το τεράστιο βάρος των «κόκκινων» δανείων (που φθάνει τα 110 δις €), τη συνεχιζόμενη ύφεση, αλλά και γενικά τις δυσοίωνες προοπτικές της χώρας, προσφέροντας εξευτελιστικές τιμές για την εξαγορά των τεσσάρων τραπεζών που έφθαναν και το 98% της χρηματιστηριακής τους αξίας!!! Τελικά, και μπροστά στο ενδεχόμενο του πλήρους διασυρμού, με «άνωθεν» παρεμβάσεις, προσφέρθηκαν (προσφορές 5,5 δις € + προγράμματα ανταλλαγής ομολόγων με νέες μετοχές 3,3 δις €), για την Alpha Bank 2,7 δις €, για την Eurobank 1,85 δις €, για την ΕΤΕ 2,9 δις € (συν 2,9 δις € το ΤΧΣ) και για την Τράπεζα Πειραιώς 1,12 δις € (συν 2,7 δις € το ΤΧΣ). Δηλαδή με 8,8 δις € (συν 5,6 δις € του ΤΧΣ), τα ξένα Funds απέκτησαν τον απόλυτο έλεγχο του ντόπιου τραπεζικού συστήματος, το ενεργητικό και μόνο, του οποίου φθάνει –με τις μετριότερες των εκτιμήσεων- τα 340 δις € και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τα 34 δις €!!!
     Όμως, οι αρνητικές συνέπειες δεν σταματούν εδώ. Εκτείνονται και στη συμφωνία διευκόλυνσης των πλειστηριασμών κατοικιών καθώς και την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε distress funds και εξειδικευμένες διεθνείς εταιρείες, συμφωνίες τις οποίες η συγκυβέρνηση, προς το παρόν αποσιωπά. Επιπλέον, η άρση των απαγορεύσεων των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, ακρωτηριάζει το νόμο Κατσέλη, ενεργοποιεί όλα τα κατασχετήρια που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες ΔΟΥ προς τις τράπεζες.
Έτσι, όσα χρηματικά ποσά κατατίθενται από την 1/11/2015 σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου δεσμεύονται πλέον αυτόματα από τις τράπεζες και κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου, εκτός εάν οι λογαριασμοί στους οποίους πιστώνονται τα ποσά έχουν ήδη δηλωθεί από τους δικαιούχους τους ως «ακατάσχετοι» στο σύστημα Taxisnet.
Πρόκειται για μία ακόμα κυβερνητική αθλιότητα σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Τέλος, το τραπεζικό ξεπούλημα, έναντι «πινακίου φακής», θα σημάνει και μία ατελείωτη ομηρία για τους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς η επόμενη τριετία φέρνει δραστικές μειώσεις σε δίκτυα και προσωπικό. Όπως ήδη διαφαίνεται, οι νέες διοικήσεις, κάτω από την προτροπή των ξένων ιδιοκτητών, θα προχωρήσουν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό που βρίσκεται κοντά στη σύνταξη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών ο αριθμός των υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 20.000 με 25.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2017 και παράλληλα θα μειωθούν κατά 30%-40% τα υποκαταστήματα.

4. Με λίγα λόγια οι τέσσερις «ελληνικές» τράπεζες, αποτιμήθηκαν από το «σημείο μηδέν», με το κόστος όλων των προηγούμενων εξ ίσου σκανδαλωδών «ανακεφαλαιοποιήσεων» και «διασώσεων», ήτοι 45 δις €, να φορτώνεται οριστικά και αμετάκλητα στο δημόσιο χρέος και από εκεί στις πλάτες του λαού μας!  
Οι ελληνικές τράπεζες, με τις ίδιες λίγο-πολύ διοικήσεις περνούν πλέον οριστικά στον έλεγχο ξένων συμφερόντων μαζί με τις υποθήκες της περιουσίας των υπερχρεωμένων εργατολαϊκών και αγροτικών νοικοκυριών και μικροεπιχειρήσεων, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται.
  Πιέσεις δέχεται και το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο, το οποίο εξοβελίστηκε βίαια μετά την «ανακεφαλαιοποίηση» από το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των τραπεζών.
Τώρα, τα ξένα funds μπορούν όχι μόνο να γνωρίζουν επακριβώς την κατάσταση των διαφόρων ντόπιων επιχειρηματιών, να τους ελέγχουν μέσω των πιστωτικών ή μη διευκολύνσεων, αλλά και να καθορίζουν απόλυτα την τύχη τους.
Και μέσα σ’ αυτές τις εξελίξεις, Τσίπρας και Στουρνάρας –τον οποίο η Ζ.Κωνσταντοπούλου επέμενε να «συλλάβει» για την υπόθεση της Siemens-, σε θερμότατο κλίμα, αλληλοσυγχαίρονται επειδή αποφεύχθηκε τάχα η κρατικοποίηση των τραπεζών, που θα οδηγούσε στην προοπτική ενός καταστροφικού «κουρέματος» στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 €!!! Ενώ τώρα…

5. Η πρόσφατη «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών και το ξεπούλημα τους στα ξένα hedge funds, που διακοσμήθηκε με ζωηρά χρώματα από τη συγκυβέρνηση και τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δίνει τη χαριστική βολή στο ντόπιο αμαρτωλό τραπεζικό κατεστημένο, που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν και το οποίο στοίχισε πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό.
 Παράλληλα εγκαινιάζει μία νέα περίοδο, ξένης επικυριαρχίας πάνω στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις για τους μικροδανειολήπτες που έχουν υποθηκεύσει σπίτια, χωράφια, οικόπεδα.
   Να θυμίσουμε, ότι λίγο πριν από την αρχή της κρίσης και μέχρι σήμερα, από το ελληνικό Δημόσιο και τα χρήματα του λαού, έχουν διατεθεί στις τράπεζες και μέσω αυτών στο μεγάλο κεφάλαιο:
- Από την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή, με το Ν.3723/08,  28 δις €, σαν ενίσχυση.  
- Από την κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, 15 δις €  (Ν.3845, ΦΕΚ65/ 6 Μάη 2010).
- Από την κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση, 10 δις € ( Ν. 3864 ΦΕΚ 119/ 21 Ιούλη 2010).
- Από το ΠΑΣΟΚ, με το Μνημόνιο Ι (Ν.3845/10- Δάνειο 110 δις €), αλλά και με τους νόμους που ακολούθησαν, συνολικά 85 δις € (Ν.3672/3 Σεπ. 2010, 25 δις €, Ν.3965/18 Μάη 2010, 30 δις € και ΠΝΠ 14 Σεπ. 2011, 30 δις €)
- Από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με έγκριση και νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων (δηλ. του ελληνικού λαού) για τις τράπεζες ύψους 30 δις € (με βάση το Ν.4031/11 Δεκ. 2011).
Έτσι, το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων και μετρητών που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες ανήλθε στα 168 δις €. Αλλά και πέρα απ’ αυτό ας θυμηθούμε τη συμφωνία για το PSI με την οποία παρέχονται 50 δις € (από τα 130 δις € του δεύτερου πακέτου στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών), καθώς επίσης και από την κυβέρνηση Α.Τσίπρα, το φετινό Νοέμβρη 2015, από το νέο δάνειο των 86 δις € (μέσω ΤΧΣ) 5,6 δις € για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Άρα το σύνολο της τραπεζικής ρεμούλας φθάνει τα 223,5 δις €!!! Στο παραπάνω ποσό, δεν περιλαμβάνονται τα 125 δις € που έχουν λάβει οι τράπεζες με τη μορφή ρευστότητας από την ΕΚΤ (έκθεση Eurobank – Μάης 2012).
  Την ίδια  ώρα που τα εργατολαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από τα αλλεπάλληλα κύματα των ανελέητων μέτρων, της ανεργίας και της εξαθλίωσης και η χώρα μας σέρνεται δεμένη στο άρμα Ευρωπαίων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών,  με καταστροφικές συνέπειες για το λαό μας.

 
Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παντειο απδπχ
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμφώνησαν να συνεργαστούν ενεργά προς όφελος της ενημέρωσης και της διαρκούς...
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση
aen.jpg
Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Λήγει μεθαύριο η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις προκαταρκτικές εξετάσεις
Οι εισακτέοι ορίστηκαν σε χίλιους πεντακόσιους εξηνταεννέα (1569) [επτακόσιοι εβδομηντατρείς (773) Πλοίαρχοι και επτακόσιοι ενενηνταέξι (796)...
Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Λήγει μεθαύριο η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις προκαταρκτικές εξετάσεις
seferoelyths
Σεφέρης – Ελύτης: Πήραν το Νομπέλ, τώρα το ΕΚΠΑ τους δίνει και το πτυχίο τους
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, που παρότι εγγράφηκαν και οι δύο στη Νομική, δεν έφυγαν ποτέ πτυχιούχοι
Σεφέρης – Ελύτης: Πήραν το Νομπέλ, τώρα το ΕΚΠΑ τους δίνει και το πτυχίο τους