Thumbnail
Υπέρμαχος της οριστικής λύσης του ασφαλιστικού εδώ και τώρα

Υπέρμαχος της οριστικής λύσης του ασφαλιστικού εδώ και τώρα εμφανίζεται ακόμη και σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, παρά την αντίθετη άποψη του Μαξίμου που θέλει την κατάτμηση της μεταρρύθμισης σε δύο δόσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών", αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι στιγμής δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Χθες, λοιπόν, στη εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε τη βασική δομή του νέου ασφαλιστικού η οποία μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:

 -Εθνική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος (ετήσιο επίπεδο φτώχειας). Αυτό το κομμάτι χρηματοδοτείται από τη φορολογία και αφορά όλους όσοι συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (67ο) και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης.

 -Ανταποδοτική σύνταξη η οποία προστίθεται στην εθνική με ενιαίους κανόνες για όλους, οι οποίοι είναι αφενός η παροχή σύνταξης με βάση το ισχύον σύστημα προκαθορισμένων παροχών (όχι νοητή κεφαλαιοποίηση) με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος και αφετέρου καταβολή εισφορών ανάλογα με τον μισθό ή το εισόδημα.

 -Ενα ταμείο κύριας σύνταξης με επιμέρους υποδιοικήσεις αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και αγροτών.

 -Οι επικουρικές συντάξεις προτείνεται είτε να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, που θα συνεχίσει να λειτουργεί (με μεγάλη μείωση των καταβαλλόμενων ποσών), είτε να ενσωματωθούν στην κύρια σύνταξη ώστε -όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος- να εξασφαλιστεί υψηλότερη σύνταξη.

 -Το ΕΚΑΣ να καταργηθεί και να μετατραπεί σε Επίδομα Αλληλεγγύης Υπερηλίκων (για να καλυφθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι). Αυτό βέβαια σημαίνει και μείωση στα καταβαλλόμενα ποσά που έτσι κι αλλιώς ακόμη και σήμερα θεωρούνται πενιχρά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη, έδρα, πίνακας, μαυροπίνακας, τετράδια
Κάλεσμα για μαζική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας ενάντια στα Πειραματικά σχολεία
Φορείς, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούν σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στην Παλιά Νομαρχία, ζητώντας να μην κλείσουν τα σχολεία της γειτονιάς
Κάλεσμα για μαζική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας ενάντια στα Πειραματικά σχολεία
Επιγραφή με το λογότυπο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτεί και πολιτική λύση
Είναι οδυνηρό και ελεεινό συνάμα να βλέπεις ανθρωπάρια που δεν μπορούν να αρθρώσουν λόγο, που πουλάνε νταηλίκι, να έχουν πλουτίσει, και αυτό όχι από...
Και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτεί και πολιτική λύση
ΜΑΤ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξηγήσεις από το ΑΠΘ ζητά το Υπουργείο Παιδείας για τα επεισόδια – Διορία 48 ωρών
Μετά τα σοβαρά επεισόδια και τις 309 προσαγωγές, το Υπουργείο Παιδείας απαιτεί πλήρη ενημέρωση για το πάρτι και τα μέτρα ασφάλειας
Εξηγήσεις από το ΑΠΘ ζητά το Υπουργείο Παιδείας για τα επεισόδια – Διορία 48 ωρών
astynomia-prostimo.jpg
Πρόστιμο έως 350 ευρώ για την Κάρτα Καυσαερίων: Τι αλλάζει και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί
Νέα διαδικασία έκδοσης μόνο μέσω ΚΤΕΟ – Πότε επιβάλλονται πρόστιμα και αφαίρεση διπλώματος
Πρόστιμο έως 350 ευρώ για την Κάρτα Καυσαερίων: Τι αλλάζει και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί