Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ασφαλιστικό

Βαρύ είναι το πακέτο των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό. Έρχονται ενοποιήσεις και καταργήσεις-εξπρές των ασφαλιστικών ταμείων, μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις από 3% έως 12% με κριτήριο την ηλικία αποχώρησης των συνταξιούχων, αλλά και με μια ανατροπή που καταργεί χρόνο ασφάλισης από τους εργαζομένους.

Το νομοσχέδιο ήδη ετοιμάζεται και οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τις σχετικές διατάξεις. Σε αυτές, πέρα από τις μειώσεις που θα γίνουν στις συντάξεις 2,6 εκατ. συνταξιούχων μέσω επανυπολογισμού όλων των ποσών -και κάτω από τα 1.000 ευρώ- περιλαμβάνεται και μια ανατροπή που αφορά στους σημερινούς εργαζομένους, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν ένα μέρος από το χρόνο της ασφάλισής τους ή ακόμη και να μείνουν χωρίς σύνταξη, αν δεν έχουν πληρωθεί στα Ταμεία όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής (που αναδημοσιεύονται από το newsbeast.gr), στο νομοσχέδιο εξετάζεται να μπει πλήρως σε εφαρμογή η διάταξη του νόμου 4175/13 που προβλέπει ότι ο συντάξιμος χρόνος των ασφαλισμένων θα είναι αυτός για τον οποίο έχουν πραγματικά πληρωθεί εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται η ασφάλιση «επί πιστώσει» και πλέον τόσο οι συντάξεις όσο και οι παροχές Υγείας θα υπολογίζονται και θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους μόνο εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εισφορές του εργαζομένου.

Οι συντάξεις θα υπολογίζονται μόνο με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχει καταβληθεί το σύνολο των εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου). Αυτό σημαίνει ότι, αν ένας ασφαλισμένος εργάζεται για 30 χρόνια, αλλά οι εισφορές καλύπτουν τα 25 ή τα 28 έτη της ασφάλισής του, θα παίρνει μικρότερη σύνταξη, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα βρεθούν εργαζόμενοι χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη αν δεν συμπληρώνουν τα 15 ελάχιστα έτη καταβολής εισφορών για την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης.

Ταυτόχρονα θα θεσπιστεί μόνιμος σταθεροποιητής στα ταμεία κύριας ασφάλισης ώστε να μειώνονται αυτόματα οι συντάξεις όταν υπάρχουν ελλείμματα. Στην πράξη αυτή η ρήτρα θα φέρνει μειώσεις κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο αν πέφτουν έξω τα οικονομικά των ταμείων. Η μείωση θα επιβάλλεται και θα επανεξετάζεται αυτόματα ανάλογα με τα ελλείμματα.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Aristotle Innovation Forum: Η εξερεύνηση του διαστήματος και η σχέση της ανθρωπότητας με το Σύμπαν
Τρεις ομιλίες, σήμερα, Τετάρτη 20 Μαΐου 2026 και ώρες 16:00 με 17:30, στο Περίπτερο 15 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
Aristotle Innovation Forum: Η εξερεύνηση του διαστήματος και η σχέση της ανθρωπότητας με το Σύμπαν
ντουντουκα
ΑΔΕΔΥ σε εκπαιδευτικούς: «Η στάση εργασίας για την ελληνική PISA ισχύει κανονικά»
Νέα κόντρα ΑΔΕΔΥ – Υπουργείου Παιδείας για τη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών: «Η δικαστική απόφαση αφορά μόνο τη ΔΟΕ»
ΑΔΕΔΥ σε εκπαιδευτικούς: «Η στάση εργασίας για την ελληνική PISA ισχύει κανονικά»
ιδιωτικά σχολεία
Β’ Αθήνας: Οριστικές τοποθετήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής 2026-2027
Τα ονόματα στις νέες οργανικές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών (ΠΕ60/61 και ΠΕ70/71) σε ΣΜΕΑΕ και Τμήματα Ένταξης
Β’ Αθήνας: Οριστικές τοποθετήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής 2026-2027