Thumbnail
Η απόφαση του νεαρού πρώην χρηματιστή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα social media

Την κατακαρυγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η απόφαση του νέου κατόχου του δικαιώματος παραγωγής σκευάσματος που χρησιμοποιούν οι φορείς του AIDS, να αυξήσει τη τιμή του κατά 736,5 δολάρια(!), στα 750 από τα 13,5 δολ. που κοστίζει σήμερα το χάπι.

Ο μέχρι πρότινος χρηματιστής, Martin Shkreli, του οποίου η start up εταιρεία Turing Pharmaceuticals απέκτησε τα δικαιώματα του σκευάσματος Daraprim τον Αύγουστο προχώρησε μέσα σε μια νύχτα στην εξωφρενική αύξηση που αγγίζει το 5.000%!

Το Daraprim παρήχθη τη δεκαετία του 1940 και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της τοξοπλάσμωσης, μιας λοίμωξης που δεν είναι συνηθισμένη αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία όταν επηρεάζει βρέφη των οποίων οι μητέρες έχουν προσβληθεί από τον ιό, ή ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως οι πάσχοντες από AIDS ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημιοθεραπείες.

Ο 32χρονος Martin Shkreli κατέβαλε τον Αύγουστο 55 εκατ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του Daraprim, του οποίου το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε μόλις ένα δολάριο.

Η απόφαση του νεαρού πρώην χρηματιστή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα social media, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που κρατιούνται στη ζωή χάρη στο Daraprim, ακόμα και όσων τη θεραπεία καλύπτει η ασφάλισή τους, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ασύλληπτη ανατίμηση.

@JohnCFierce You are such a moron.

— Martin Shkreli (@MartinShkreli) Σεπτέμβριος 20, 2015

Ο χρηματιστής υπερασπίστηκε την απόφασή του, με προκλητικές δηλώσεις, λέγοντας ότι όλα τα έσοδα θα διατεθούν για έρευνα, ενώ αν κάποιος ασθενής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά την αγορά του φαρμάκου, ο ίδιος θα του το παραχωρήσει δωρεάν.

«Δεν είμαστε κάποια άπληστη φαρμακευτική εταιρεία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ασθενείς, απλά προσπαθούμε να παραμείνουμε στη δουλειά», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παρέθεσε στο Bloomberg, που όμως παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι η απόφαση πάρθηκε με σκοπό το κέρδος.

«Απλώς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ύπαρξή μας στον χώρο και να διατηρήσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους», δήλωσε μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα.

«Νομίζω ότι το κέρδος είναι κάτι σπουδαίο, διασφαλίζει την ύπαρξή μας», ανέφερε.

Ο κυνικός και προκκλητικός Shkreli φούντωσε τη θύελλα αντιδράσεων στα social media, προκαλώντας ακόμα και την παρέμβαση της Χίλαρι Κλίντον που χαρακτήρισε την αύξηση "εξωφρενική".
Ο νεαρός χρηματιστής, που πια έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους ασθενείς που πάσχουν από τοξοπλάσμωση, έγραψε στο twitter:

Price gouging like this in the specialty drug market is outrageous. Tomorrow I'll lay out a plan to take it on. -H https://t.co/9Z0Aw7aI6h

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) Σεπτέμβριος 21, 2015

«Όπως φαίνεται, είμαι πλέον δακτυλοδεικτούμενος στα media. Γι' αυτό λοιπόν τους δείχνω κι εγώ ένα δάκτυλό μου, αλλά δεν είναι ο δείκτης ούτε το μικρό δαχτυλάκι», έγραψε σε ανάρτησή του, την οποία μάλιστα συνόδευε με το τραγούδι του Eminem «I am what I am».

 

http://t.co/co6Fmwk3XX And it seems like the media immediately points a finger at me So I point one back at em, but not the index or pinkie

— Martin Shkreli (@MartinShkreli) Σεπτέμβριος 21, 2015

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λεωφορείο ΚΤΕΛ
Καστοριά: Υπάλληλος ΚΤΕΛ αρνήθηκε να δεχθεί ψηφιακή ακαδημαϊκή ταυτότητα  φοιτητή
Παρότι τα ψηφιακά έγγραφα της εφαρμογής Gov.gr Wallet είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα
Καστοριά: Υπάλληλος ΚΤΕΛ αρνήθηκε να δεχθεί ψηφιακή ακαδημαϊκή ταυτότητα  φοιτητή