Σημαντική εξοικονόμηση που θα μπορούσε να φθάσει έως και το ποσό των 380 εκατ. ευρώ ετησίως θα είχε η ελληνική δημόσια διοίκηση από την υιοθέτηση της λύσης της ψηφιακής υπογραφής, ενώ επιπλέον οφέλη θα προσέφερε η περαιτέρω αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στην ομιλία του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο κάνουν λόγο για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως από την υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει αν θα υπάρξει άμεσα κάποια σχετική κίνηση. Ανέφερε πάντως ότι στα πλάνα του υπουργείου είναι η παρουσίαση μίας βελτιωμένης έκδοσης του «Ερμής» (σ.σ. πρόκειται για την διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών) με σκοπό να παρέχονται περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες. Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην Κάρτα Πολίτη, ένα αρκετά «παλιό» σχέδιο, η οποία θα συνδεθεί με το Taxis, τον Ερμή, τα δικαστήρια αλλά και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, ενώ επιπλέον θα υπάρχει και εφαρμογή για smartphones.
Επιπλέον οφέλη
Η μελέτη του ΙΟΒΕ δεν περιορίζεται στα οφέλη από την ψηφιακή υπογραφή, αλλά κάνει αναφορά και στην αξιοποίηση και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών και εφαρμογών. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι μία αύξηση κατά 100% στη διάδοση των ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας κατά 25 θέσεις σε όρους ανταγωνιστικότητας (από την 56η στην 31η θέση) και κατά 33 θέσεις σε όρους διαφάνειας (από την 80η στη 47η) καθώς και στη δημιουργία 6.332 νέων επιχειρήσεων. Επίσης, για κάθε 1.000 άτομα που βελτιώνουν το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων (e-skills) που διαθέτουν μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση των εγχώριων εξαγωγών κατά 13,9 εκατ. ευρώ, καθώς και η δημιουργία 72 νέων επιχειρήσεων. Τέλος, η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνει την πιθανότητα καινοτομίας κατά περίπου 4-9 ποσοστιαίες μονάδες και διευκολύνει σημαντικά τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, καθώς αυξάνει τη πιθανότητα εξαγωγών κατά περίπου 1,5-4 ποσοστιαίες μονάδες.
Πηγή: Ημερησία
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη