Thumbnail
Τάσος Τσακίρογλου

Συντάκτης: Τάσος Τσακίρογλου

«Γιατί να σταματήσουμε στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ενώ μπορούμε να βομβαρδίσουμε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο;». Αυτόν τον προκλητικό-ειρωνικό τίτλο είχε επιλέξει για το άρθρο του στον «Γκάρντιαν» στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014 ο Τζορτζ Μόνμπιο, θυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ήδη βομβαρδίσει τη Λιβύη, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Υεμένη, τη Σομαλία και τη Συρία. Και όλα αυτά, με πρόσχημα το ξερίζωμα των ομάδων των τζιχαντιστών, του χάους, των δολοφονιών, της καταπίεσης και των βασανιστηρίων.

Ο νέος εχθρός είναι το ISIS. Παλιότερα ήταν οι Ταλιμπάν, η Αλ Κάιντα και πάει λέγοντας. «Ο στόχος άλλαξε, όχι όμως και η πολιτική», έγραφε ο Μόνμπιο και κατέληγε: «Οποτε οι ένοπλες δυνάμεις μας βομβάρδισαν ή εισέβαλαν σε μουσουλμανικά έθνη, έκαναν τη ζωή αυτών των εθνών χειρότερη, ενώ αυτές οι ίδιες περιοχές είναι εκείνες που υποφέρουν περισσότερο από την τρομοκρατία και τον πόλεμο και αυτό δεν είναι τυχαίο».

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη σημερινή μεταναστευτική παλίρροια που συσσωρεύει δυστυχία στις ακτές μας και γεμίζει πτώματα τη Μεσόγειο; Για τους Ευρωπαίους ηγέτες, φυσικά καμία. Γι’ αυτό άλλωστε αντιμετωπίζουν ως μια αθέμιτη ενόχληση τις στρατιές των κολασμένων που φτάνουν με όποιο μέσο σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, προσπαθώντας να φύγουν από τη «δική τους» κόλαση. Οπως σε όλα τα θέματα, έτσι και στο μεταναστευτικό επικρατεί κατά βάση η υποκρισία και τα μεγάλα λόγια. Λόγια που ακούγονται από το στόμα ανθρώπων που έχουν μετατρέψει τις αρχές του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού στο αντίθετό τους: σε σκοταδισμό, απανθρωπιά και γραφειοκρατική διαχείριση των ανθρώπων σαν να ήταν απρόσωποι αριθμοί.

Πριν από αρκετά χρόνια μιλούσαμε για την «Ευρώπη-φρούριο» που οικοδομούσε το συντηρητικό-φιλελεύθερο-σοσιαλδημοκρατικό κατεστημένο έναντι των μεταναστών, με διοικητικούς φραγμούς και απαγορεύσεις. Σήμερα αυτό το κατεστημένο έχει φτιάξει ένα οικοδόμημα που για τους «απ’ έξω» είναι «Ευρώπη-φρούριο» και για την πλειονότητα των «από μέσα» μια «Ευρώπη-στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Στην αποικιακή αλαζονεία και στη ρατσιστική υπεροψία του παρελθόντος που καταπίεζε τα έθνη του Τρίτου Κόσμου στον τόπο τους, έχει προστεθεί σήμερα ο ωμός ρατσισμός και ο εθνικισμός των κρατών που υποδέχονται μετανάστες στο έδαφός τους. Γι’ αυτό εξαπλώνεται σαν μολυσματικός ιός η Ακροδεξιά στην Ευρώπη, με γαγγραινικές εκδοχές της ναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό η Ακροδεξιά και οι φασίστες έχουν κάνει το μεταναστευτικό σημαία τους.

Οι σημερινοί υποκριτές ηγέτες, που σε κάθε μεγάλη τραγωδία στη Μεσόγειο υπόσχονται «να πάρουν μέτρα» και στη συνέχεια δεν κάνουν τίποτα μέχρι την επόμενη τραγωδία, μήπως έπρεπε να σκεφτούν το ενδεχόμενο να τους βομβαρδίζουμε πριν φτάσουν κοντά μας; Γιατί μόνο τις χώρες τους και όχι και τους κατοίκους τους;

Ο,τι και να κάνουμε όμως, ισχύει αυτό που λέει η Τζούλια Κρίστεβα: «Παραδόξως, ο ξένος μάς κατοικεί, είναι η κρυμμένη πλευρά της ταυτότητάς μας, ο τόπος όπου ερημώνεται η κατοικία μας, ο χρόνος κατά τον οποίο ναυαγούν η συναίνεση και η συμπάθεια. Αναγνωρίζοντάς τον μέσα μας, αποφεύγουμε να τον μισήσουμε».

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τα 4 χρώματα που απωθούν τα κουνούπια
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας
Εννέα από τα 10 πιο φιλόξενα χρόνια για μετάδοση της νόσου έχουν συμβεί από το 2000 και ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν...
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας