Thumbnail
Γαύδος - μετανάστες

Αίσιο τέλος είχε ο Γολγοθάς των 140 μεταναστών που τους άφησαν στη Γαύδο λέγοντάς του ότι βρίσκονται στην Ιταλία.

“Ένα τόσο τραγικό γεγονός με ένα αίσιο τέλος. Χωρίς δομές αλληλεγγύης, χωρίς υποδομές στεγαστικές, αποκλεισμένο το νησί αυτές τις μέρες, χωρίς καράβι κι εμείς, μόνο με τη βάρκα των μεταναστών. Όμως όλοι οι ντόπιοι ακούραστοι μαγείρεψαν, φρόντισαν τους ασθενείς, τους βρήκαν κατάλυμα και κυρίως έδειξαν αγάπη στους αφρικάνους ναυαγούς. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ντόπιους Γαυδιώτες αλλά και σε μας που την αγαπάμε που δε ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους από το χρώμα, τη φυλή”, σχολιάζει ο Βασίλης Μαθιουδάκης, στο φωτορεπορτάζ του.

Ο Γολγοθάς των μεταναστών

Οι 140 μετανάστες που εντοπίστηκαν στα παράλια του νησιού λίγο πριν από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, διανυκτέρευσαν στο κτίριο του δημοτικού σχολείου στη Γαύδο.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από ψαράδες του νησιού στις ακτές του Κόρφου και της Τρυπητής. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών, τους αποβίβασαν από μεγαλύτερο δουλεμπορικό πλοίο με λέμβο στη Γαύδο λέγοντάς τους πως βρίσκονται στην Ιταλία.

Η λέμβος βρέθηκε αγκυροβολημένη ανοιχτά της Γαύδου ενώ οι μετανάστες είχαν φτάσει στην ακτή κολυμπώντας και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού στην περιοχή επικρατούσε θαλασσοταραχή. Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και αρκετές γυναίκες και παιδιά, ενώ κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Σομαλία και τη Συρία.

Η αλληλεγγύη των ντόπιων

Η Γαύδος, το νησί των 80 μόνιμων κατοίκων δεν διέθετε τις υποδομές για την επαρκή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Όπως δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου, η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή και μεταξύ των μεταναστών υπήρχαν άνθρωποι που χρήζουν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

«Όλη η Γαύδος είναι στο πόδι, μαγειρεύουμε φαγητό για τους ανθρώπους και τους περιθάλπουμε όπως μπορούμε», είπε η κ. Καλλινίκου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί.

Γράψου στο Newsletter του Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγές αξίας 2.000€

Φωτογραφίες του Βασίλη Μαθιουδάκη

 

 

 

 

 

 

Γράψου στο Newsletter του Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγές αξίας 2.000€

Πηγή: koutipandoras.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φασολαδα
Χειμωνιάτικη φασολάδα που δένει υπέροχα: Η εκδοχή με σελινόριζα και θυμάρι
Αρωματική, χυλωμένη και γεμάτη λαχανικά—μια παραδοσιακή συνταγή με σύγχρονη πινελιά που ζεσταίνει το τραπέζι.
Χειμωνιάτικη φασολάδα που δένει υπέροχα: Η εκδοχή με σελινόριζα και θυμάρι
γιαγια
101 χρονών και σηκώνει βάρη καθημερινά – Τα μυστικά της μακροζωίας της
Η Iñaxi Lasa από την Ισπανία έχει ζήσει έναν αιώνα γεμάτο προκλήσεις, από πολέμους και ασθένειες μέχρι προσωπικές περιπέτειες υγείας, και σήμερα, στα...
101 χρονών και σηκώνει βάρη καθημερινά – Τα μυστικά της μακροζωίας της