Thumbnail
Εκλεισε η ιστορική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία

375 εργαζόμενοι στο δρόμο, 22 στρέμματα σύγχρονων εγκαταστάσεων ρημάζουν με την ιστορική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία να διασύρεται και απαξιώνεται με χρέη τα οποία ακόμη δεν έχουν αποδειχθεί πώς προέκυψαν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ιστορικά σκανδαλώδους εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας εκ μέρους της ΚΟΛΙΟΣ το 2003.

Η διοίκηση του Σωματείου με ειδικό σημείωμα προς τα ΜΜΕ ανακοίνωσε τους «τίτλους τέλους» για την ΑΓΝΟ με την υπόθεση των μεθοδευμένων χρεών που φόρτωσε σε αυτή η ΚΟΛΙΟΣ όλα αυτά τα χρόνια να παραμένει αδιερεύνητη από την Πολιτεία. Όπως ακριβώς αναφέρει η διοίκηση του Σωματείου: «Κάποιος πήρε αυτή τη γαλακτοβιομηχανία ελεύθερη χρεών και σε λιγότερο από δέκα χρόνια την οδήγησε στην καταστροφή».
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το σωματείο, τον Ιούνιο του 2003 η ΚΟΛΙΟΣ εξαγόρασε την ΑΓΝΟ Α.Ε. απαλλαγμένη χρεών (απουσία χρεών, αναγνωρισιμότητα του Σήματος και υποστήριξη εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού), στην πορεία των ετών υπό τη Διοίκηση της ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. η οικονομική της κατάσταση χειροτέρευσε και από τον Αύγουστο του 2012 η ΑΓΝΟ άρχισε να μην ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της.
 
Η ΑΓΝΟ υπέβαλε στη συνέχει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας και αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεών της. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι δηλαδή την συζήτηση της αίτησής της η ΑΓΝΟ προσπαθούσε να πληρώνει επιλεκτικά ορισμένα από τα χρέη της με αποκλειστικό σκοπό η ΑΓΝΟ να επιτύχει τη συνέχιση της λειτουργίας της και την υποστήριξη εκ μέρους των πιστωτών της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99. Να σημειωθεί ότι η ΑΓΝΟ είχε παύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα από τις 10/03/2013.
 
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ακόμη ότι «η εκ μέρους της ΑΓΝΟ μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών της οφείλεται στο γεγονός ότι είχε περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία αντιμετώπισής τους, δηλαδή σε κατάσταση παύσεως πληρωμών» και «όσες καταβολές έγιναν μετά τον Αύγουστο του 2012 ήταν μεθοδευμένες εκ μέρους της διοίκησης της ΑΓΝΟ».
 
«Δεν αποδείχθηκε ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν σε εξόφληση μέρους των υποχρεώσεων ήταν πράγματι χρήματα προερχόμενα από τα ταμεία της ΑΓΝΟ, αφού, όπως αποδείχθηκε, η οικονομική διαχείριση της ΑΓΝΟ και της ΚΟΛΙΟΣ ήταν κοινή σε σημείο που να μην είναι σαφές με τίνος χρήματα γίνονταν οι όποιες καταβολές. Οι καταβολές προς την ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. που επικαλείται η ΑΓΝΟ, δεν αποδείχθηκε ότι έγιναν με χρήματα της ΑΓΝΟ, καθώς η ΑΓΝΟ δεν είχε καμία ρευστότητα ήδη το Δεκέμβριο του 2012», αναφέρεται συγκεκριμένα.
 
Εξάλλου όπως σημειώνει το σωματείο μεταξύ της ΑΓΝΟ και της ΚΟΛΙΟΣ υφίσταται μία ιδιότυπη σχέση εξάρτησης με την ΑΓΝΟ να οφείλει στην ΚΟΛΙΟΣ περισσότερα από 10 εκατ. €, που είχε φτάσει μέχρι 13,5 εκατ. €. Το ποσό αυτό μεταβαλλόταν με διάφορες εκατέρωθεν καταβολές και συμψηφισμούς που γίνονταν άτυπα και χωρίς διαφάνεια, με μόνο συμβαλλόμενο και για τις δύο εταιρείες το Νικόλαο Κολιό.
 
Το σκάνδαλο που υποκρύπτεται πίσως από αυτή την σχέση είναι ότι ακόμη δεν έχει προκύψει καμία απόδειξη για την αιτία της οφειλής της ΑΓΝΟ προς την Κολιός και για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με το σωματείο, οι μεταβιβάσεις της ΑΓΝΟ προς την ΚΟΛΙΟΣ (οχήματα και χρήση σήματος) πρέπει να ελεγχθούν στα πλαίσια της πτωχευτικής διαδικασίας ως εικονικές.
 
«Από όλα αυτά προκύπτει ότι η Διοίκηση της ΚΟΛΙΟΣ και της ΑΓΝΟ ήταν κοινή, όπως κοινή ήταν και η οικονομική διαχείριση, κατά τρόπο που να είναι αδύνατος ο διαχωρισμός των εταιρικών περιουσιών, καθώς οι συναλλαγές των εταιρειών ήταν εντελώς αδιαφανείς και γίνονται με μόνο συμβαλλόμενο μεταξύ των εταιρειών των ίδιο το Ν. Κολιό. Έτσι πτώχευσε κι η ΑΓΝΟ», καταλήγει στο σημείωμά της η διοίκηση του σωματείου.
 
ΠΗΓΗ: ergasianet.gr/
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Όπλο σε σχολείο στον Άλιμο
Άλιμος: Μαθητές βρήκαν πιστόλι στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου – Σοκ για γονείς και εκπαιδευτικούς
Ένα επικίνδυνο εύρημα που αναστατώνει την τοπική κοινωνία
Άλιμος: Μαθητές βρήκαν πιστόλι στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου – Σοκ για γονείς και εκπαιδευτικούς
oiele
Μήνυμα αλληλεγγύης και διεθνούς συνεργασίας: Η Τουρκία στέλνει χαιρετισμούς στην ΟΙΕΛΕ
Οι κοινές προκλήσεις στην εκπαίδευση ενώνουν συνδικάτα πέρα από τα σύνορα
Μήνυμα αλληλεγγύης και διεθνούς συνεργασίας: Η Τουρκία στέλνει χαιρετισμούς στην ΟΙΕΛΕ
Γιάννης Κεφαλογιάννης
Νέα επίθεση Κεφαλογιάννη στον Πελετίδη: «Απαξίωσε τον αγώνα των πυροσβεστών στην Πάτρα»
«Κάλεσε τους πολίτες να μην ακούνε το 112, απαξίωσε τον αγώνα που έκαναν οι πυροσβέστες, αυτό είναι μια διπλή κατηγορία προς την Πολιτική Προστασία»
Νέα επίθεση Κεφαλογιάννη στον Πελετίδη: «Απαξίωσε τον αγώνα των πυροσβεστών στην Πάτρα»
γυναικοκτονία
Βόλος: Προφυλακιστέος ο 40χρονος γυναικοκτόνος – Ζητά ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε προσχεδιασμός και ότι ενήργησε εν βρασμώ ψυχής
Βόλος: Προφυλακιστέος ο 40χρονος γυναικοκτόνος – Ζητά ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη