Thumbnail
Στάσιμα επιτόκια και δεσμευση για τη χρήση νέων μη συμβατικών μέσων

Robert Owen analysis

Με τα επιτόκια καρφωμένα στο 0,5% αλλά και την δέσμευση για τη χρήση νέων μη συμβατικών μέσων, σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερεύσουν, θα συνεχίσει ο Ντράγκι να οδηγεί την κούρσα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Draghi ξεκαθάρισε ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. υπογράφουν την εισαγωγική δήλωση στην οποία σημειώνεται ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπιστούν περαιτέρω κίνδυνοι υπέρμετρα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει ομόφωνα τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του.

Αν και αναφέρθηκε στις βασικές όψεις που διαμορφώνουν τη ζοφερή εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, κάνοντας την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν η ισχνή ανάπτυξη και οι αποπληθωριστικές τάσεις, παρέμεινε αισιόδοξος για τις επιδράσεις που οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις θα έχουν στις αγορές.

Κάμψη για την Γερμανική Βιομηχανία

Ανησυχητικά είναι τα σημάδια ύφεσης στην ατμομηχανή της βιομηχανικής παραγωγής, με την Γερμανία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απροσδόκητη επιβράδυνση των βιομηχανικών παραγγελιών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών σήμερα το πρωί, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν με ρυθμό 0.8% για το μήνα Σεπτέμβριο, αρκετά μακρυά από προηγούμενες εκτιμήσεις που τον ήθελαν να αναριχάται στο 2.3%.

Ο υπουργός, έριξε το φταίξιμο για την αποδυνάμωση της Γερμανικής βιομηχανίας στην “παγκόσμια οικονομική κρίση και στην αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη”. 

Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης, με τις παραγγελίες να παρουσιάζουν μείωση κατά 2,8%, φέρνοντάς το Βερολίνο πιο κοντά στο χείλος της ύφεσης. 
 
Μαύρα τα μαντάτα από τον ΟΟΣΑ
 

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η αδύναμη ευρωζώνη ακολουθεί την κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στις νέες προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι, αναφέρει οτι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη “χαμηλής ταχύτητας” και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προωθήσει επιπλέον μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Άνχελ Γκουρία προειδοποίησε οτι υπάρχει ένας “αυξημένος κίνδυνος” στασιμότητας στην Ευρώπη, το οποίο αυξάνει τα ρίσκα στις αγορές.

Οι εκτιμήσεις του Οργανισμού για τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και για την κάθε ήπειρο ξεχωριστά είναι οι εξής:

Παγκόσμια ανάπτυξη: 3.3% για το 2014 και 3.7% για το 2015

ΗΠΑ: 2.2% για το 2014 και 3.1% για το 2015

Ευρωζώνη: 0.8% για το 2014 και 1.1 για το 2015

Ιαπωνία: 0.9% για το 2014 και 1.1 για το 2015

 
Κίνα: 7.3% για το 2014 και 7.1 για το 2015
 
 
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα