Thumbnail
Ακροδεξιά θεσμική και εξωθεσμική βία

Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο παιδιά από την Αλβανία που ήρθαν στην Ελλάδα ως τουρίστες, επειδή έκαναν το λάθος να μιλήσουν στη δική τους γλώσσα και όχι στα ελληνικά.

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
 
Τελικά η βαριά βιομηχανία της χώρας δεν είναι ο τουρισμός, αλλά η ακροδεξιά θεσμική και εξωθεσμική βία. Οχι μόνο σε πρόσφυγες και μετανάστες διαμένοντες στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και προς τους τουρίστες. Αυτή τη φορά έτυχε να είναι Αλβανοί.
Ηταν 9 το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης στην οδό Δροσοπούλου στην Κερατέα, όταν δύο αστυνομικοί του τοπικού τμήματος άκουσαν δύο νέα παιδιά να συνομιλούν στα αλβανικά. Τα δύο 17χρονα αγόρια, ο Φλορίμ και ο Αρμπίτ, είχαν έρθει με τις οικογένειές τους από την Ιταλία και την ΠΓΔΜ αντίστοιχα για να περάσουν μια εβδομάδα καλοκαιρινών διακοπών με τους θείους τους που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
«Ρε, ένας Αλβανός. Τι είσαι ρε; Αλβανός;», φώναζαν κατ’ εξακολούθηση οι αστυνομικοί στο ένα παιδί, που τους κοιτούσε με απορία καθώς δεν μιλάει ελληνικά. Φορώντας πολιτικά και χωρίς να τους επιδείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα, άρχισαν να τραβολογούν τους εφήβους φωνάζοντάς τους: «Λέγε, από πού είσαι συ, ρε;».
Συγγενής των νεαρών, αντιλαμβανόμενος τον προπηλακισμό και μη γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει με αστυνομικούς ενεπλάκη στο περιστατικό. Τότε οι δύο αστυνομικοί τού κόλλησαν επιδεικτικά την αστυνομική ταυτότητα στο πρόσωπο, αδιαφορώντας για τη διαμαρτυρία του, και στη συνέχεια μετέφεραν τα παιδιά στο Α.Τ. Κερατέας.
Τέσσερις συγγενείς των νεαρών τούς ακολούθησαν και προσκόμισαν στο τμήμα τα ταξιδιωτικά έγγραφα των παιδιών. «Είστε αρχίδια», φέρεται να είπαν οι αστυνομικοί στα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο, συνεχίζοντας με τη… μετάφραση: «Ξέρετε αγγλικά, ε; Μotherfuckers».
«Ούτε στα ζώα δεν συμπεριφέρονται έτσι, οι αδερφές μου έχουν γυρίσει όλο τον κόσμο αλλά τέτοια ρατσιστική συμπεριφορά δεν έχουν συναντήσει. Οταν ρωτούσαμε τους αστυνομικούς γιατί πήγαν τα παιδιά στο τμήμα, μας έβρισαν. Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες αστυνομικής βίας», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο θείος των παιδιών, Βίβα Ιλίερ, ιδιωτικός υπάλληλος, που ζει τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα.
Τα δύο Αλβανάκια κρατήθηκαν στο τμήμα για περισσότερες από δύο ώρες, ενώ οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να δώσουν κάποια λογική εξήγηση στη μητέρα, στον πατέρα και στους θείους των παιδιών. Η μητέρα του ενός παιδιού, η οποία επέστρεψε χθες στο σπίτι της στην Ιταλία επισημαίνοντας στους αστυνομικούς ότι θα καταγγείλει το περιστατικό στα ιταλικά ΜΜΕ, έλαβε την αλαζονική απάντηση:
«Να πας και στον πάπα της Ρώμης. Εμάς δεν μπορείς να μας κάνεις τίποτα!».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκαβ ασθενοφόρο
Οργή εκπαιδευτικών: «Παίζουμε κάθε μέρα το κεφάλι μας κορώνα – γράμματα»
Το ατύχημα είχε, ευτυχώς, αίσιο τέλος. Όμως λειτούργησε ως προειδοποίηση. Γιατί, όπως λένε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί: «Σήμερα στάθηκε τυχερός. Αύριο;»
Οργή εκπαιδευτικών: «Παίζουμε κάθε μέρα το κεφάλι μας κορώνα – γράμματα»
STAR FORUM 2026: Εκσυγχρονισμός του ΑΣΕΠ και νέοι στόχοι
Θάνος Παπαϊωάννου (Πρόεδρος ΑΣΕΠ): «Δεν είμαι φανατικός οπαδός των τυπικών προσόντων»
Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ ανοίγει τα χαρτιά του: Η αξιοπιστία στις προσλήψεις, η ταχύτητα των αποτελεσμάτων και η ανάγκη για σύγχρονα κριτήρια επιλογής στο...
Θάνος Παπαϊωάννου (Πρόεδρος ΑΣΕΠ): «Δεν είμαι φανατικός οπαδός των τυπικών προσόντων»
ΑΣΕΠ, είσοδος
1ος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πώς θα καλυφθούν οι σχεδόν 5.000 κενές θέσεις
Καθώς ολοκληρώνονται οι προκηρύξεις για τους επιτυχόντες του πρώτου γραπτού διαγωνισμού το alfavita.gr επικοινώνησε με το ΑΣΕΠ
1ος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πώς θα καλυφθούν οι σχεδόν 5.000 κενές θέσεις