Thumbnail
Μελετά την αγορά «πρωτοποριακού» συστήματος σουηδικής εταιρείας

Σουηδική «τεχνογνωσία» στην απώθηση διαδηλωτών με... δίχτυα μελετά να αποκτήσει η ΕΛ.ΑΣ.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με τις προμήθειες συστημάτων ασφαλείας αλλά και τον τρόπο «αντιμετώπισης κινητοποιήσεων» έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες για ένα «πρωτοποριακό» σύστημα σουηδικής εταιρείας σε συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις της συγκεκριμένης χώρας.

Πρόκειται για ένα ανθεκτικό πλέγμα ύψους περίπου 2,5 μέτρων που θυμίζει δίχτυα ψαράδων ή γκολπόστ το οποίο δένεται στις άκρες των δρόμων και εμποδίζει την κίνηση των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτού του συστήματος, οι διαδηλωτές πέφτουν στα... ανυποχώρητα και πυρίμαχα «δίχτυα» της Αστυνομίας χωρίς να χρειάζεται η επέμβαση των αστυνομικών.

Αστυνομικοί (σε ρόλο διαδηλωτών) σε άσκηση σε παρόμοιο σύστημα αντιμετώπισης διαδηλώσεων με αυτό που μελετά να αγοράσει η ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα οι ένστολοι έχουν τη δυνατότητα με κυκλωτικές κινήσεις και με τοποθέτηση του διχτυού σε συγκεκριμένους δρόμους «να εγκλωβίσουν ομάδες σε οικοδομικά τετράγωνα». Το κόστος αυτού του συγκεκριμένου διχτυού ανάσχεσης των διαδηλωτών ανέρχεται περίπου στα 800 ευρώ το μέτρο πλέγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είδαν για πρώτη φορά επίδειξη αυτού του συστήματος από εταιρεία της σουηδικής πόλης Ουμέα σε έκθεση σχετικών συστημάτων στη Μ. Βρετανία.

Οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι «το σύστημα αυτό είναι καλύτερο από τα μεταλλικά πλέγματα που είναι δύσκολο να μεταφερθούν ή υποχωρούν στην πίεση των διαδηλωτών. Το πλέγμα αυτό είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, υποστηρίζεται από μεταλλικά στηρίγματα και είναι χαρακτηριστικό ότι 35 μέτρα αυτού του διχτυού μπορεί να τοποθετηθούν σε λιγότερο από τρία λεπτά με τη συμμετοχή οκτώ αστυνομικών. Το δίχτυ μεταφέρεται σε τσάντες και καρφώνεται με γρήγορες διαδικασίες σε τοίχους ή κολόνες στις άκρες των δρόμων και έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την πρόσβαση διαδηλωτών σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Επιπλέον δεν μπορεί να κοπεί γιατί έχει ίνες αλουμινίου, δεν καίγεται και δεν μπορούν να το διαπεράσουν οι βόμβες μολότοφ. Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι σε περίπτωση επεισοδίων μειώνει σημαντικά την περίπτωση των τραυματισμών τόσο των διαδηλωτών όσο και των αστυνομικών. Ακόμη υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση πάνω στο δίχτυ και ειδικών επιπρόσθετων "αλεξίσφαιρων"  τμημάτων για περαιτέρω προστασία των αστυνομικών».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τιμή του «διχτυού για διαμαρτυρόμενους πολίτες» προσεγγίζει τα 24.000 ευρώ τα 30 μέτρα, με τα οποία υπολογίζεται η δημιουργία φραγμάτων σε τέσσερις δρόμους.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paideias
Θέση προϊσταμένου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Αρκαδίας – Νέα προθεσμία υποβολής
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί με τα απαραίτητα προσόντα να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εντός της προθεσμίας...
Θέση προϊσταμένου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Αρκαδίας – Νέα προθεσμία υποβολής
teacher
Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η μισθοδοσία
Μισθοδοσία Εκπαιδευτικών: Οι ημερομηνίες που θα πιστώνεται στους λογαριασμούς η μισθοδοσία τους μέσα στον Αύγουστο
Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η μισθοδοσία