Thumbnail
Θα παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο

Παγώνει η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ μετά και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ η οποία ορίζει ότι το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο.

Η ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει τα εξής:

 «Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του».

Στο ίδιο κείμενο το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει ότι ρόλος του είναι «να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Η απόφαση της Δικαιοσύνης «ακινητοποιεί» τη δυνατότητα πώλησης του 67% των μετοχών της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί μια νέα κατάσταση. Το δεδομένο αυτό είναι αδύνατο να το αγνοήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την περίπτωση της ΕΥΑΘ» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ντίνος Μανιατόπουλος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες ότι το προηγούμενο που δημιουργήθηκε για την ΕΥΔΑΠ κρίνεται αυτή τη στιγμή ακαταμάχητο και για την περίπτωση της ΕΥΑΘ.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74,017% της ΕΥΑΘ. 

Αντιστροφή μεταβίβασης

Το ΣτΕ σημειώνει ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση προσκρούει σε άρθρα του Συντάγματος που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της. «Η κατ' ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» τονίζουν οι δικαστές.

Με βάση τα νέα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα υποχρεωθεί να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο και ένα ποσοστό άνω του 50% από το 74,017% των μετοχών της ΕΥΑΘ που πέρασαν σε αυτό. Πρόκειται επομένως για αντιστροφή της μεταβίβασης και αναστολή της πώλησης καθώς το Ταμείο είχε ήδη δρομολογήσει τον διαγωνισμό για το 67% των μετοχών της ΕΥΑΘ, ενώ είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ελληνικούς και ξένους ομίλους.   

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα