Thumbnail
Βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται να είναι ο όγκος των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς το ύψος  τους φτάνει τα 75 δις ευρώ, ενώ το ΔΝΤ χαρακτηρίζει  το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.  Κάνει επίσης λόγο για επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες έως και 6 δισ. ευρώ και στο ακραία δυσμενές σενάριο και τοποθετεί συνολικά τα NPLs και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια στο 40% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 2013, ήτοι στα 86,7 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται και στο capital.gr σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φτάνουν τα 70 δισ. ευρώ, και το φαινόμενο δείχνει να υποχωρεί σε ένταση με αποτέλεσμα να αναμένεται η αντιστροφή της τάσης περί τα τέλη του 2014 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Ειδικότερα, το ποσοστό των NPLs της Εθνικής διαμορφώθηκε στο 28,4% για την Ελλάδα, επί συνόλου χορηγήσεων της τάξης των 46 δισ. ευρώ και της Eurobank στο 32,7% επί συνόλου υπολοίπων 44,3 δισ. ευρώ. Για την Alpha Bank το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 33,3% των 52 δισ. ευρώ συνολικών δανείων, ενώ για την Τρ. Πειραιώς τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν στο 37,9% επί συνόλου 59,5 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια, επίσης που έχουν αναδιαρθρωθεί ξεπερνούν το 10% του συνόλου των δανειακών χαρτοφυλακίων, ήτοι τα 22 δισ. ευρώ, ενώ αρκετά από αυτά πλέον είναι πλήρως εξυπηρετούμενα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα