Του Τάσου Σαραντή
Το 2012, καταγράφτηκαν 905 φυσικές καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο, το 93% εκ των οποίων ήταν ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπήθηκαν έντονα από ακραίες καιρικές συνθήκες, αφού εκεί σημειώθηκε το 69% του συνόλου των απωλειών και το 92% των ασφαλισμένων απωλειών που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Worldwatch Institute, από τα 905 τεκμηριωμένα περιστατικά, το 45% ήταν μετεωρολογικά φαινόμενα (καταιγίδες), το 36% ήταν υδρολογικά γεγονότα (πλημμύρες) και το 12% ήταν κλιματικά συμβάντα όπως καύσωνες, κύματα ψύχους, ξηρασίες και πυρκαγιές. Το υπόλοιπο 7% ήταν γεωφυσικά γεγονότα (σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις). Αυτή η κατανομή αποκλίνει κάπως από τις έως πρόσφατα παρατηρηθείσες τάσεις, καθώς τα γεωφυσικά γεγονότα μεταξύ 1980 και 2011 αντιπροσώπευαν το 14% του συνόλου των φυσικών καταστροφών.
Λιγότεροι θάνατοι
Οι θάνατοι κατά τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών το 2012 ανήλθαν σε 9.600, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από τον 10ετή ετήσιο μέσο όρο των 106.000. Η ποσοστιαία κατανομή των θανάτων που σχετίζεται με τις τέσσερις κατηγορίες (μετεωρολογικά φαινόμενα, υδρολογικά γεγονότα, κλιματικά και γεωφυσικά γεγονότα) επίσης διέφερε το 2012. Μόνο το 7% των θανάτων προκλήθηκαν από γεωφυσικά γεγονότα όταν, συγκριτικά, ο μέσος όρος ανερχόταν στο 40% από το 1980. Αντίθετα, το 93% των θανάτων το 2012 προκλήθηκαν από συμβάντα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
Περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων συνολικών και το 92% των ασφαλισμένων απωλειών που καταγράφηκαν το 2012 οφείλονταν σε συμβάντα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τυφώνας Σάντι, η παρατεταμένη ξηρασία του καλοκαιριού στις Μεσοδυτικές Πολιτείες και οι έντονες καταιγίδες που συνοδεύτηκαν από ανεμοστρόβιλους επέφεραν συνολικές απώλειες ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ασφαλιστικός κλάδος κάλυψε τα 58 δισ. δολάρια από αυτό το ποσό. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο κόστος τόσο για τις συνολικές όσο και για τις ασφαλισμένες απώλειες στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1980. Η χρονιά με το πιο υψηλό κόστος από φυσικές καταστροφές στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 2005, όταν ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε τις ακτές του Μισισιπή και την πόλη της Νέας Ορλεάνης.
Το 2012, το 13% των συνολικών απωλειών σημειώθηκε στην Ευρώπη και το 17% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Οι ασφαλισμένες απώλειες για τις δύο αυτές περιοχές ήταν πολύ κάτω από τον μέσο όρο και αντιπροσωπεύουν το 8% του συνόλου. Περίπου το 59% των συνολικών απωλειών το 2012 οφείλονται σε καταιγίδες, σε σύγκριση με τον μακροχρόνιο μέσο όρο του 39%. Οι σεισμοί αντιπροσώπευαν το 12% των συνολικών απωλειών, ποσοστό μόλις στο μισό του μέσου όρου 1980-2011.
Οσον αφορά τις ασφαλισμένες απώλειες, ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό ήταν ότι οι ξηρασίες στα κλιματικά γεγονότα αντιπροσώπευαν το 28% της κατηγορίας των υδρολογικών φαινομένων. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του 7%, που οφειλόταν κυρίως στη σφοδρή ξηρασία που επηρέασε τις αμερικανικές Μεσοδυτικές Πολιτείες κατά τη διάρκεια του έτους, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στη γεωργική παραγωγή.
Το 2012, περίπου το 15% των παγκόσμιων φυσικών καταστροφών σημειώθηκαν στην Ευρώπη. Το νότιο τμήμα της Ευρώπης επηρεάστηκε από συνθήκες ξηρασίας, κυρίως τμήματα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και της Σλοβενίας, με συνολικές απώλειες 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, τμήματα της Ρωσίας και του Καζακστάν βίωσαν σοβαρές ξηρασίες που προκάλεσαν γεωργικές απώλειες, οι οποίες, μόνο για τη Ρωσία, ανήλθαν στα 600 εκατ. ευρώ.
Περίπου το 11% των φυσικών καταστροφών καταγράφηκαν στην Αφρική, ένα ποσοστό ελαφρώς πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του 9%, με όλα τα συμβάντα για το 2012 να σχετίζονται με τον καιρό. Σοβαρά πλημμυρικά γεγονότα έπληξαν τη Νιγηρία από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο και αποτέλεσαν ένα από τα πέντε θανατηφόρα συμβάντα το 2012, σκοτώνοντας 360 ανθρώπους και προκαλώντας συνολικές απώλειες ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού καταγράφηκε το 17% των συνολικών απωλειών, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του 45% από το 1980, με τα περισσότερα από τα γεγονότα να αφορούν πλημμύρες και καταιγίδες.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των φυσικών καταστροφών μακροχρόνια, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία Munich Reinsurance αναφέρει ότι τα ζημιογόνα γεγονότα σε όλο τον κόσμο από το 1980 έως το 2012 ανέρχονται σε 21.000, με το 13% από αυτά να είναι γεωφυσικά. Ωστόσο, το 87% σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα, με μετεωρολογικά φαινόμενα (39%), υδρολογικά γεγονότα (35%), κλιματικά και υδρολογικά συμβάντα (13%). Από το 1980, τα γεωφυσικά γεγονότα έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά, ενώ τα συμβάντα που σχετίζονται με καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί κατά 2,8 έως 3,6 φορές.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη