Νέα εξέλιξη καταγράφεται από το ΑΣΕΠ στον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, καθώς σε νέο υπηρεσιακό έγγραφο με ημερομηνία 30 Ιουλίου, εμφανίζονται οι νέες προκηρύξεις 3ΓΒ/2026 και 4ΓΒ/2026.
Οι νέες προκηρύξεις, όπως έχει ενημερώσει το alfavita.gr, αφορούν αποκλειστικά υποψηφίους που συμμετείχαν στην προκήρυξη 1Γ/2025.
Το νέο έγγραφο αποτυπώνει την πορεία ωρίμανσης των δύο προκηρύξεων και δείχνει ότι το ΑΣΕΠ προχωρά στα επόμενα στάδια της διαδικασίας πριν από την αποστολή τους στο Εθνικό Τυπογραφείο και τη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.
Πότε βγαίνουν οι νέες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ
Σύμφωνα με το υπηρεσιακό έγγραφο του ΑΣΕΠ, η προκήρυξη 3ΓΒ/2026 αφορά την πλήρωση 98 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε φορείς του Δημοσίου (Β΄ Στάδιο), από συμμετέχοντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2025.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η προκήρυξη βρίσκεται σε στάδιο αναμονής των εγγράφων σύμφωνης γνώμης, προκειμένου στη συνέχεια να αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο.
Η δεύτερη προκήρυξη αφορά την πλήρωση περίπου 35 θέσεων μόνιμου προσωπικού (Β΄ Στάδιο), από υποψηφίους Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) του γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2025.
Σε αντίθεση με την 3ΓΒ/2026, η συγκεκριμένη προκήρυξη βρίσκεται ένα στάδιο νωρίτερα, καθώς - σύμφωνα με το νέο έγγραφο του ΑΣΕΠ - έχει αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς για τη λήψη σύμφωνης γνώμης.
Η εικόνα που προκύπτει από το νέο υπηρεσιακό έγγραφο δείχνει ότι οι δύο προκηρύξεις ακολουθούν διαφορετική πορεία ωρίμανσης. Η 3ΓΒ/2026 βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν από την αποστολή στο Εθνικό Τυπογραφείο ενώ αντίθετα, η 4ΓΒ/2026 βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, οι προκηρύξεις θα επιστρέψουν στο ΑΣΕΠ για τους τελευταίους ελέγχους και θα ακολουθήσει η δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.
Με βάση τα στοιχεία του εγγράφου, οι δύο νέες προκηρύξεις αφορούν συνολικά περίπου 133 θέσεις. Όλες οι θέσεις θα καλυφθούν αποκλειστικά από συμμετέχοντες στον δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ 1Γ/2025, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Β΄ Σταδίου.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν οι μεγάλες προκηρύξεις 1ΓΒ/2026 (για 2.628 θέσεις ΤΕ) και 2ΓΒ/2026 (για 4.747 θέσεις ΠΕ), με το ΑΣΕΠ να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον για την απορρόφηση των επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού.