Μια ιστορική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα επισφραγίστηκε στην Αθήνα, με την παρουσίαση του σχεδίου «Project Trident» που φέρνει 10.000 θέσεις εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Η συμφωνία, η οποία βασίζεται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ONEX και της νοτιοκορεατικής Hanwha Ocean στην πρεσβευτική κατοικία των ΗΠΑ, σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου ναυπηγικού, βιομηχανικού και αμυντικού οικοσυστήματος με επίκεντρο την Ελευσίνα.
Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την αναβάθμιση και επέκταση των ναυπηγικών δυνατοτήτων της χώρας, την ανάπτυξη νέων λιμενικών και εφοδιαστικών υποδομών, καθώς και τη δημιουργία σύγχρονων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον εργασιακό χάρτη της περιοχής, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έως και 10.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, ενισχύοντας παράλληλα την ελληνική οικονομία κατά 0,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, με την εγχώρια προστιθέμενη αξία στα προγράμματα να αγγίζει το 70%.
Οι τρεις φάσεις της μεγάλης επένδυσης
Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των υποδομών θα ξεδιπλωθεί σταδιακά σε τρία επίπεδα. Η Πρώτη Φάση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, αφορά στην ενίσχυση των δυνατοτήτων συντήρησης και επισκευής πλοίων μέσω νέων εγκαταστάσεων και δεξαμενών μεγάλης κλίμακας.
Στη συνέχεια, η Δεύτερη Φάση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων logistics και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τέλος, η Τρίτη Φάση, η οποία αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη φάση του έργου και προβλέπει την εγκατάσταση προηγμένου βιομηχανικού εξοπλισμού, αυτοματοποιημένων γραμμών παραγωγής και εξειδικευμένων υποδομών για προγράμματα ναυπήγησης και υποστήριξης υποβρυχίων.

Το Project Trident φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελευσίνα σε περιφερειακό κέντρο ναυπηγικής και αμυντικής υποστήριξης για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, εξυπηρετώντας τόσο τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού όσο και συμμαχικών δυνάμεων.
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Στρατηγική επένδυση για ασφάλεια και ανάπτυξη
Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια στρατηγική πρωτοβουλία που υπερβαίνει τα όρια μιας επιχειρηματικής συνεργασίας, κάνοντας λόγο για μια κοινή δέσμευση Ελλάδας, ΗΠΑ και Νότιας Κορέας στην ασφάλεια και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Όπως ανέφερε, η τριμερής συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό βιομηχανικό κέντρο ναυτικής άμυνας, υποστηρίζοντας το Πολεμικό Ναυτικό, τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ, δυνάμεις του ΝΑΤΟ και συμμαχικές χώρες στην περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Η ίδια υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα θα συνδυάσει αμερικανικές και κορεατικές τεχνολογίες με την τεχνογνωσία της ελληνικής βιομηχανίας, δημιουργώντας νέες δυνατότητες ναυπήγησης, συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης ναυτικών μονάδων.
Χ. Θεοχάρης: Η Ελευσίνα αποκτά κομβικό ρόλο στον νέο αμυντικό χάρτη
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα και τη διεθνή αμυντική συνεργασία.

Όπως σημείωσε, η σύμπραξη φέρνει κοντά την αμερικανική αμυντική τεχνολογία, την κορεατική ναυπηγική τεχνογνωσία και τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός ισχυρού κέντρου ναυπηγικής και αμυντικής υποστήριξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η Ελευσίνα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη σύνθετων ναυτικών προγραμμάτων, ενώ παράλληλα η συμφωνία δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης και μεταφοράς τεχνογνωσίας προς την ελληνική οικονομία.
Π. Ξενοκώστας: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε παραγωγό αμυντικών δυνατοτήτων
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, έκανε λόγο για μια συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα για τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας.
Όπως σημείωσε, η συνεργασία με τη Hanwha και η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κεντρικό ναυπηγικό και βιομηχανικό κόμβο για τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κ. Ξενοκώστας παρουσίασε αναλυτικά το επενδυτικό πρόγραμμα σε τρία επίπεδα ύψους 1,35 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η πλήρης μετατροπή του ναυπηγικού κέντρου της ONEX σε μια κάθετα ολοκληρωμένη εγκατάσταση κατασκευής, συντήρησης και υποστήριξης ναυτικών μονάδων.
Παράλληλα, τόνισε ότι η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, με στόχο εγχώρια προστιθέμενη αξία 70%, ενώ εκτίμησε ότι η επένδυση θα δημιουργήσει 10.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα μπορεί πλέον να περάσει από τον ρόλο του αγοραστή αμυντικών συστημάτων στον ρόλο του παραγωγού και υποστηρικτή προηγμένων ναυτικών και αμυντικών δυνατοτήτων.
Ju-seong Lim: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό ναυπηγικό και αμυντικό κόμβο
Ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, Ju-seong Lim, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Νότιας Κορέας, Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στους τομείς της ναυπηγικής βιομηχανίας, της άμυνας και της τεχνολογίας.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα διαθέτει στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου ναυπηγικού και αμυντικού οικοσυστήματος, με επίκεντρο τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία δημιουργεί νέες προοπτικές για επενδύσεις, μεταφορά τεχνογνωσίας και βιομηχανική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google
Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση
Μιχάλης Τσιλιβάκος