ergasia
Αλλάζουν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή εξαήμερης εργασίας από 1η Ιουλίου

Έρχεται η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα και αλλάζει τα δεδομένα στο εργασιακό τοπίο, παρότι στην Ευρώπη αρχίζει να εφαρμόζεται η τετραήμερη εργασία.

Η ψηφισμένη διάταξη του νόμου Γεωργιάδη αναφέρει πως δεν πρέπει η 6η βάρδια να υπερβαίνει τις 8 ώρες, υπάρχουν εργαζόμενοι που απαγορεύεται να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή, το ημερομίσθιο θα είναι αυξημένο (αλλά όχι πολύ), ενώ φαίνεται ότι εξαιρείται η Κυριακή.

Πιο αναλυτικά, θα ισχύουν συγκεκριμένοι όροι, με την επιχείρηση να είναι υποχρεωμένη να κάνει προδήλωση της 6ης ημέρας της εβδομάδας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, αλλά και να αποδεικνύεται ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας ο αιφνίδιος και εξαιρετικός φόρτος εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας.

Ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε για το άρθρο 25 του νόμου 5053/23:

«Επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων, ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια, και πληρώνονται «μαύρα». Πλέον θα δίνεται το δικαίωμα νε έχουν μια επιπλέον βάρδια το Σάββατο».

Εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Το νέο πλαίσιο της εξαήμερης εργασίας πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου σε φορείς του Δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Οι εργοδότες που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Εξαήμερη εργασία - Πόσο πληρώνεται

Δεν δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως και απαγορεύεται η υπερεργασία και η υπερωρία.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν προσαυξημένο κατά 40% το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα απασχόλησης. Εάν η 6η ημέρα πέφτει σε αργία, τότε η προσαύξηση είναι 115%.

Ποιοι μένουν εκτός της διάταξης για την εξαήμερη εργασία

Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό. Φυσικά, τονίζεται ότι σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Τετραήμερη εργασία, ίδιος μισθός: Το πείραμα που ξεκίνησε στη Γερμανία

Ίδιος μισθός, λιγότερες ημέρες εργασίας. Από την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, 45 εταιρείες και οργανισμοί στη Γερμανία δοκιμάζουν στην πράξη την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για έξι μήνες.

Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν πλήρη μισθό, παρά το γεγονός ότι θα εργάζονται λιγότερες ώρες στο γραφείο ή στο σπίτι. Το όλο εγχείρημα είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Intraprenör σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση 4 Day Week Global (4DWG), όπως μετέδωσε η DW.

Πώς όμως μπορεί να λειτουργήσει η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας όταν τόσες και τόσες επιχειρήσεις στη Γερμανία υποφέρουν από έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού; Δεν θα ήταν προτιμότερο οι εργαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερο αντί για λιγότερο;

Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας θεωρούν ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων επειδή, κατά την εκτίμησή τους, θα αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι άνθρωποι που εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε έχουν περισσότερα κίνητρα και επομένως είναι πιο παραγωγικοί.

Επιπλέον, θεωρούν ότι θα βρεθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για μια θέση με τετραήμερη εργασία, οι οποίοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εργαστούν πενθήμερο. Πιστεύουν ότι ακριβώς με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Πρόεδρος ΑΣΕΠ: Έρχονται 7.000 προσλήψεις εντός του 2024

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Άλλαξε η ύλη - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις

 Εκτός Πραγματικότητας: 35.000 αιτήσεις για Proficiency χωρίς Προφορικά, έκθεση

ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών με εξ αποστάσεως πρόγραμμα ΑΜΕΣΑ (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα