εργασια
«Από τη μια πλευρά, τα hard skills και οι πρακτικές γνώσεις κάθε επαγγέλματος, ενώ από την άλλη ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν πλέον και τα soft skills»

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση φέρνει στο προσκήνιο εκατοντάδες νέες εξειδικεύσεις και επαγγέλματα. Από τη μια πλευρά, τα hard skills και οι πρακτικές γνώσεις κάθε επαγγέλματος, όπως η εργασιακή εμπειρία ή κάποιο αντίστοιχο μεταπτυχιακού του εκάστοτε κλάδου, ενώ από την άλλη ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν πλέον και τα soft skills. Πρόκειται για διαπροσωπικές ικανότητες επικοινωνίας και διαχείρισης καταστάσεων, στηριζόμενες στην συναισθηματική νοημοσύνη. Φυσικά οι απαιτούμενες δεξιότητες, είτε μιλάμε για τεχνικές είτε για ψυχοκοινωνικές, διαφέρουν από επάγγελμα σε επάγγελμα. Πάμε όμως να δούμε αυτές που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις στους πλέον δυναμικούς και αναδυόμενους κλάδους όπως ενδεικτικά αναφέρονται στο report Jobs of Tomorrow: Mapping Opportunity in the New Economy (2020).

1.            Business Skills (Επιχειρηματικές δεξιότητες). Αφορούν τη δημιουργία και τη βελτίωση μιας επιχείρησης και εμπεριέχουν δεξιότητες όπως Marketing, Project Management, Business Development. Βρίσκουν έντονη εφαρμογή σε επαγγελματικά πεδία όπως η διαφήμιση, οι πωλήσεις, το περιεχόμενο και γενικώς τομείς που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.

2.            Specialized Industry Skills (Εξειδικευμένες βιομηχανικές δεξιότητες). Εφαρμόζονται κυρίως στη δημιουργία υλικού μέσω της υπολογιστικής επιστήμης, την επεξεργασία video και πολυμέσων στη διαφήμιση, τη ραδιοθεραπεία στις επιστήμες φροντίδας και γενικά σε όλους του κλάδους που αφορούν τις ψηφιακές τεχνολογίες και τη δημιουργία περιεχομένου μέσω αυτών. Πρόκειται για δεξιότητες μηχανικής μάθησης, τεχνητής νοημοσύνης, αλγορίθμων και προγραμματισμού.

3.            General-Soft Skills (Γενικές-ήπιες δεξιότητες). Βρίσκουν εφαρμογή σχεδόν σε όλους τους κλάδους επαγγελμάτων με ποσοστό Μ.Ο περίπου 15%. Στην κατηγορία αυτή συναντάμε ηγετικές δεξιότητες, δεξιότητες επικοινωνίας, διαπραγμάτευσης, δημιουργικότητας, ομαδικού πνεύματος κ.α.

4.            Tech Baseline Skills (Βασικές δεξιότητες τεχνολογίας). Καλύπτουν μαζί με το Business το μεγαλύτερο μέρος των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην πλειοψηφία των επαγγελμάτων. Εδώ συντάμε δεξιότητες όπως Web Design, Social Media, Online Marketing, Τηλεπικοινωνίες, αλλά και δεξιότητες του Software Design.

Η παρακάτω ομάδα χαρακτηρίζεται πιο προχωρημένη και αφορά την κατηγορία των τεχνολογικών δεξιοτήτων που χρησιμοποιούνται για να διαμορφώσουν τα επιχειρησιακά μοντέλα και την ευρύτερη αγορά εργασίας:

5.            Tech Disruptive Skills (Επαναστατικές τεχνολογικές δεξιότητες). Η κυβερνοασφάλεια, η επιστήμη των δεδομένων, το υπολογιστικό νέφος, ο αυτοματισμός και η ρομποτική είναι ορισμένοι δυναμικοί κλάδοι που εξελίσσονται όλο και περισσότερο στο σημερινό επαγγελματικό στίβο και οι αντίστοιχες δεξιότητες χρειάζονται σε όλους τους επαγγελματίες των συγκεκριμένων ειδών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι δεξιότητες αυτοματισμού και deep learning, της μηχανικής μάθησης όπως hyperparameter skills και γραμμικότητα, αλλά και του functional programming.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις απαιτούμενες δεξιότητες, η βαθιά γνώση του αντικειμένου αλλά και η ταύτιση ενός κλάδου με τα επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα είναι αυτή που θα μεγιστοποιήσει και το ενεργό μας ενδιαφέρον αλλά και την προοπτική μας σε αυτόν.

Σύνταξη: Στεφανία Ζαμβρακίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ  –  AFTER  SCHOOL – Μαθηματικός,

www.diakrotima.gr

διακροτημα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
ypoyrgeiopaidias_aftodioikisi_9.jpg
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις
Διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Γυμνάσια
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις