Ποιοι «κόβονται» από τις λίστες του ΟΑΕΔ- Μπλόκο και στις παροχές της κάρτας ανεργίας
Αλλάζουν τα κριτήρια παραμονής στις λίστες του ΟΑΕΔ

Κριτήρια απόδειξης της ιδιότητας του ανέργου που αναζητά απασχόληση και δεν γράφεται απλά και μόνο στον ΟΑΕΔ για να έχει τις δωρεάν κοινωνικές παροχές εξετάζει να θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας, μαζί με τη Διοίκηση του Οργανισμού, μετά τη διαπίστωση ότι η έλλειψη κριτηρίων στις κοινωνικές παροχές οδηγεί στο να εγγράφονται στον ΟΑΕΔ άνεργοι με εισοδήματα που φτάνουν και τις 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», ο «κόφτης» θα έχει να κάνει με θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων που θα πιστοποιούν την ιδιότητά τους ανά τακτά διαστήματα (τρίμηνο, εξάμηνο) μέσα από ένα δελτίο αναφοράς για το τι έχουν κάνει προκειμένου να βρουν απασχόληση.

Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας 

Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν επίσης την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής αναζήτησης εργασίας. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε άνεργος, εφόσον του προταθεί τρεις φορές είτε κάποια θέση εργασίας είτε συμμετοχή του σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, και αρνηθεί, τότε αυτομάτως θα βγαίνει από τη λίστα των ανέργων του ΟΑΕΔ και κατ’ επέκταση θα μένει χωρίς παροχές.

Μία άλλη πρόταση είναι να συνδεθούν οι διάφορες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται οι άνεργοι (όπως δωρεάν μετακινήσεις ή εκπτώσεις εισιτηρίων) με το εισόδημα, που όμως θα εξετάζεται από τους φορείς που παρέχουν τις δωρεάν υπηρεσίες στους ανέργους. Αλλες παροχές, όπως φθηνό ρεύμα και απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, είναι ήδη συνδεδεμένες με το εισόδημα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία των ανέργων θα αξιολογούνται για μια σειρά δικαιωμάτων που συνδέονται με την κατοχή της κάρτας ανεργίας, με στόχο να αποκλειστούν όσοι δηλώνουν άνεργοι για να έχουν παροχές σε είδος χωρίς να ενδιαφέρονται για απασχόληση.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iep
ΙΕΠ: Στοχασμός και τεχνητή νοημοσύνη - Το σχολείο του αύριο ξεκινά σήμερα
Το “The Lyceum Project 2025” ανοίγει διάλογο για την εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης – Παρασκευή 20 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών
ΙΕΠ: Στοχασμός και τεχνητή νοημοσύνη - Το σχολείο του αύριο ξεκινά σήμερα
ftiakste-laxanokipo-sto-mpalkoni-sas-03.jpg
Καταγγελία εκπαιδευτικών: Λαχανόκηποι πολυτελείας στα σχολεία της... ένδειας
Έντονες αντιδράσεις για το πρόγραμμα δημιουργίας σχολικών λαχανόκηπων εν μέσω οικονομικής ασφυξίας στα σχολεία
Καταγγελία εκπαιδευτικών: Λαχανόκηποι πολυτελείας στα σχολεία της... ένδειας