Working on laptop
H Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ ως προς το ποσοστό των εργαζόμενων που τηλεργάζονται, σύμφωνα με τον ΣΕΒ

Ένας στους πέντε εργαζόμενους στην Ελλάδα (ποσοστό 18,8% ή 734.667 απασχολούμενοι) απασχολείται σε επαγγέλματα με πλήρη δυνατότητα τηλεργασίας, όπως για παράδειγμα υπάλληλοι γραφείου, επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα κ.α. Ένα ποσοστό 38,8% (1.517.643 απασχολούμενοι) έχει μερική δυνατότητα τηλεργασίας όπως για παράδειγμα πωλητές, μηχανικοί κ.α., ενώ οι 1.658.721, δηλαδή το 42,4% απασχολείται σε επαγγέλματα που δεν έχουν καμία δυνατότητα τηλεργασίας, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί αυτοκινήτων, χειριστές μηχανημάτων κ.ά.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ ως προς το ποσοστό των εργαζόμενων που τηλεργάζονται, που φθάνει στο 7%. Ωστόσο, έχει υπάρξει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2019, όπου το ποσοστό ήταν μόλις 1.9% ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα του Eurofound (Ιούλιος 2020), τα ποσοστά τηλεργασίας είχαν εκτοξευτεί με αρκετές χώρες να ξεπερνούν το 50%, και την Ελλάδα το 30%.

Το νέο μοντέλο υβριδικής εργασίας

«Παρά το γεγονός πως η τηλεργασία αυξήθηκε κατά την πανδημία, οι πραγματικές της δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες και συμβαδίζουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Ήδη πολλές επιχειρήσεις αξιολογούν τις δυνατότητες μετάβασης, μετά την πανδημία, σε ένα υβριδικό μοντέλο με συνδυασμό τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας των εργαζομένων», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αποζημίωση των τηλεργαζομένων με σκοπό την κάλυψη των σχετικών εξόδων, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο και συμβάλουν σημαντικότατα στη διαχείριση της νέας, αλλά εκτεταμένης πλέον, μορφής οργάνωσης της εργασίας.

Ωστόσο, πέρα από το νομοθετικό πεδίο, κύριο ζήτημα παραμένει ο προσδιορισμός των θέσεων εργασίας και επαγγελμάτων που παρέχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης τηλεργασίας. «Η πρόσβαση σε τεχνολογίες και ο εκσυγχρονισμός των αντικειμένων εργασίας μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των εργαζόμενων στην Ελλάδα που μπορούν να εργαστούν από απόσταση, απολαμβάνοντας τα οφέλη της τηλεργασίας», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΑΥΡΙΟ

ΑΣΕΠ: Νέα Πιστοποίηση Υπολογιστών - Εξ αποστάσεως - Παίρνετε το ECDL από το σπίτι σας σε 2 μέρες

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νεκρός τραγουδιστής στην Καρδίτσα
Θρίλερ στην Καρδίτσα: Γνωστός τραγουδιστής εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του
Νεκρός 51χρονος γνωστός τραγουδιστής στην Καρδίτσα, βρέθηκε μαχαιρωμένος μέσα στο σπίτι του
Θρίλερ στην Καρδίτσα: Γνωστός τραγουδιστής εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Τελετή Ονοματοδοσίας της Αίθουσας Τελετών της Ιονίου Ακαδημίας σε «Αίθουσα Γεώργιος Γραμματικάκης»
Τελετή ονοματοδοσίας στην Ιόνιο Ακαδημία: Φόρος τιμής στον «φωτοδότη» της ελληνικής παιδείας, Γιώργο Γραμματικάκη
Τελετή Ονοματοδοσίας της Αίθουσας Τελετών της Ιονίου Ακαδημίας σε «Αίθουσα Γεώργιος Γραμματικάκης»
Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ΣΕΠΕ
Δημήτρης Πολυχρονιάδης: Στο εδώλιο ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αμαρουσίου για τα «ενιαία κείμενα»
«Η σιγή νεκροταφείου στα σχολεία δεν θα περάσει»: Ξεσπά ο κλάδος των εκπαιδευτικών για τη δίκη Πολυχρονιάδη
Δημήτρης Πολυχρονιάδης: Στο εδώλιο ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αμαρουσίου για τα «ενιαία κείμενα»