Νέα επιστημονική μελέτη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία εγείρει ανησυχίες για τον τρόπο γέννησης των παιδιών, αποκαλύπτοντας ότι η εκλεκτική (προγραμματισμένη) καισαρική τομή ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας (ALL) – της πιο συχνής μορφής παιδικής λευχαιμίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα παιδιά που γεννήθηκαν χωρίς να έχει ξεκινήσει φυσιολογικά ο τοκετός είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν σε 29% για συγκεκριμένο υπότυπο της (B-cell ALL).
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η απόλυτη πιθανότητα παραμένει χαμηλή, όμως τα δεδομένα ενισχύουν τις ενδείξεις ότι οι μη ιατρικώς απαραίτητες καισαρικές ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού των παιδιών.
Οι επιπτώσεις των εκλεκτικών καισαρικών στη μετέπειτα υγεία
Η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει προηγούμενα ευρήματα που συνδέουν τις προγραμματισμένες καισαρικές με:
Αναπνευστικές λοιμώξεις
Άσθμα
Αλλεργίες
Παιδική παχυσαρκία
Αντίθετα, οι επείγουσες καισαρικές – που γίνονται αφότου έχει ξεκινήσει ο τοκετός – δεν φαίνεται να σχετίζονται με παρόμοιο κίνδυνο, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στη φυσική έκθεση των βρεφών σε ορμόνες και βακτήρια που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό τους.
Τι προτείνουν οι ειδικοί
Η επικεφαλής της έρευνας, Christina-Evmorfia Kampitsi, καλεί τους επαγγελματίες υγείας και τις μητέρες να συζητούν διεξοδικά τα υπέρ και τα κατά των προγραμματισμένων καισαρικών, τονίζοντας ότι οι ίδιες οι καισαρικές είναι πολύτιμες όταν είναι ιατρικά αναγκαίες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει: «Όταν τέτοιες επεμβάσεις δεν κρίνονται απαραίτητες, ο τρόπος γέννησης μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία των παιδιών στο μέλλον».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ