νυχτερίδα
Τι αλλάζει σε όσα γνωρίζουμε για τις νυχτερίδες

Το σεξ που κατέγραψαν οι 18 ειδικές κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στις σκοτεινές γωνίες της εκκλησίας του Αγίου Ματθία στο χωριό Castenray της Ολλανδίας θα το χαρακτήριζε κανείς περισσότερο φρενήρες παρά ρομαντικό. Αλλά θα αναγκάσει τους επιστήμονες να αλλάξουν κάποιες διατυπώσεις στα συγγράματά τους.

Το συγκεκριμένο φιλμ με το ζευγάρωμα τρανονυχτερίδων (Eptesicus serotinus, είδος μεγαλόσωμης νυχτερίδας που απαντάται συχνά σε όλη την Ευρώπη), αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη απόδειξη ότι υπάρχει θηλαστικό που ζευγαρώνει χωρίς διείσδυση.

«Ήταν μία έκπληξη»

«Ήταν μια έκπληξη», δήλωσε στον Guardian ο Δρ. Nicolas Fasel, ειδικός στις νυχτερίδες, στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. «Αλλά στα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, είναι αρκετά σαφές ότι δεν υπάρχει διείσδυση».

Το σεξ ανάμεσα σε τρανονυχτερίδες προβληματίζει εδώ και πολύ καιρό τους επιστήμονες, και ο βασικός λόγος έχει να κάνει με την ανατομία τους. Το πέος των αρσενικών σε στύση είναι επτά φορές μεγαλύτερο από το αιδοίο των θηλυκών και καταλήγει σε μια καρδιόσχημη κεφαλή επτά φορές πλατύτερη από τον κόλπο.

Δύο ήταν τα πιθανά σενάρια που υποψιάζονταν οι επιστήμονες: το πέος να διογκωνόταν μόνο όταν βρισκόταν μέσα στον κόλπο (όπως συμβαίνει στα σκυλιά) ή οι νυχτερίδες να ζευγαρώνουν μόνο μέσω επαφής, όπως συμβαίνει με τα πτηνά (το αποκαλούμενο «φιλί της αμάρας» - cloacal kiss). Αλλά μια τέτοια συμπεριφορά δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν σε θηλαστικά.

Η επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (20/11) στο περιοδικό Current Biology ξεκίνησε στις αρχές του 2020 όταν ο Fasel δέχθηκε στο email του το ασυνήθιστο οπτικό υλικό από τον Ολλανδό Jan Jeucken, που κατέγραφε τις νυχτερίδες στην εκκλησία του Αγίου Ματθία.

Το νέο υλικό

Μήνες αργότερα, ένα άλλο μήνυμα έφτασε για τον Fasel, αυτή τη φορά από την Ουκρανία. Ερευνητές σε ένα κέντρο αποκατάστασης νυχτερίδων στο Χάρκοβο είχαν το δικό τους υλικό που φαινόταν να δείχνει νυχτερίδες να ζευγαρώνουν χωρίς διείσδυση. Συνολικά, η ομάδα του Fasel είχε πλέον βίντεο από 97 γεγονότα ζευγαρώματος – 93 από την ολλανδική εκκλησία και τέσσερα από το κέντρο αποκατάστασης.

Η ανάλυση των βίντεο διαπίστωσε ότι κανένα από τα αρσενικά δεν συμμετείχε σε διεισδυτικό σεξ. Αντιθέτως, χρησιμοποιούσαν το υπερμεγέθες πέος τους σαν ένα επιπλέον χέρι, για να παραμερίσουν τη μεμβράνη της ουράς του θηλυκού και να έρθουν σε επαφή με το αιδοίο. Η διαδικασία αυτή διαρκούσε κατά μέσο όρο μία ώρα, ενώ σε μία περίπτωση ξεπέρασε τις 12 ώρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

myschool.jpg
Myschool: Κονδύλι 1 εκ.€ για αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών - Τι αλλάζει
Προβλέπεται προμήθεια εξοπλισμού-υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών σε κύρια υποδομή και τη λειτουργία κέντρου δεδομένων ανάκτησης από καταστροφές...
Myschool: Κονδύλι 1 εκ.€ για αναβάθμιση εξοπλισμού και υπηρεσιών - Τι αλλάζει
ΕΟΦ
ΕΟΦ: Ανακαλεί καλλυντικά πολύ γνωστής εταιρείας – Δεν αναγράφει συστατικό
Η εταιρεία που κυκλοφορεί τα εν λόγω προϊόντα οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να τα αποσύρουν από την αγορά
ΕΟΦ: Ανακαλεί καλλυντικά πολύ γνωστής εταιρείας – Δεν αναγράφει συστατικό
Υπουργείο Παιδείας
Αναπληρωτές: 289 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση
Οι προσλαμβανόμενοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Παρασκευή 23 έως και τη Δευτέρα 26...
Αναπληρωτές: 289 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση