κολοκύθες
Και όμως η κολοκύθα έχει πολλά οφέλη

Η κολοκύθα είναι πιο ευρέως γνωστή κατά την εποχή του Halloween, καθώς χρησιμοποιείται ως «καμβάς» για διάφορα σχέδια που χαράζονται πάνω της.

Εντούτοις, πέρα από τη χρήση της για το στολισμό, έχει και πολλά οφέλη για την υγεία μας και είναι καλύτερη κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Βοηθάει στην πέψη

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη σάρκα κολοκύθας περιέχει 7,1 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας την εξαιρετική πηγή. Η σάρκα της κολοκύθας είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών. Η πηκτίνη είναι ένα φυσικό πρεβιοτικό, το οποίο βοηθά τα καλά υγιή μικρόβια στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κολοκύθα είναι καλά ανεκτή από άτομα με προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, επειδή έχει κάλιο

Οι μπανάνες δεν είναι η μόνη επιλογή όταν χρειάζεστε αρκετό κάλιο. Ένα φλιτζάνι κονσέρβας απλής κολοκύθας παρέχει 505 χιλιοστόγραμμα (mg) αυτού του θρεπτικού συστατικού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α

Η κολοκύθα έχει την κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-καροτίνη, την οποία το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Το βήτα-καροτένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδών, μια κατηγορία χρωστικών που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά και δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά. Η κολοκύθα περιέχει περισσότερη βήτα-καροτίνη από πολλά άλλα τρόφιμα στην κουζίνα σας. Άλλες πηγές τροφίμων με βήτα-καροτίνη περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, καρότα, πορτοκαλί πιπεριές και πεπόνι.

Είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, η κολοκύθα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό, όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες Α, C και Ε. Η βιταμίνη C σε 1 φλιτζάνι απλή κονσέρβα κολοκύθας φτάνει τα 10,3 mg. Συμβάλλει επίσης στην αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου.

Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής

Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του σώματος σε προσβλητικούς παράγοντες ή τραυματισμούς. Η οξεία φλεγμονή είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη, όπως όταν κόψετε κατά λάθος το δάχτυλό σας, και συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που συνδέονται με την αναπηρία και τη θνησιμότητα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι νεφρικές παθήσεις και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Η βήτα-καροτίνη εμφανίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, σύμφωνα με έρευνα στο In Vivo. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η βήτα-καροτίνη ασκεί ισχυρότερες δράσεις από το λυκοπένιο, ένα άλλο καροτενοειδές, το οποίο είναι σε αφθονία στις ντομάτες.

Προστατεύει την καρδιά

Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά όπως η κολοκύθα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας της καρδιάς. Η κολοκύθα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για την καρδιά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Συμβάλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος

Ο ψευδάργυρος, οι φυτικές ίνες, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη (καροτενοειδή) και οι βιταμίνες A, C και E στις κολοκύθες είναι ευεργετικά στοιχεία της διατροφής για τα μάτια και τα μάτια.

Πηγή: healthstories.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γιαούρτι
Γιατί αξίζει να τρως γιαούρτι καθημερινά
Το γιαούρτι είναι ένα θρεπτικό σνακ που παρέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων όπως κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Γιατί αξίζει να τρως γιαούρτι καθημερινά
granola
Σπιτική γκρανόλα χωρίς ζάχαρη
Η παρακάτω εκδοχή είναι χωρίς ζάχαρη, vegan και χωρίς γλουτένη, ιδανική για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ αλλά χορταστικό.
Σπιτική γκρανόλα χωρίς ζάχαρη