Καρκίνος του μαστού
Ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός

Αναγνωρισμένοι παράγοντες που εμπλέκονται στη νόσο είναι οι ορμόνες, η ηλικία της πρώτης περιόδου, η ηλικία της εμμηνόπαυσης, ο αριθμός των παιδιών που έχει αποκτήσει η γυναίκα και η ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης της.

Όσον αφορά τις παραμέτρους του τρόπου ζωής, σημαντικός είναι και ο ρόλος της διατροφής.

Αμερικανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αρκεί να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες.

Ειδικότερα, Οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά φρέσκα προϊόντα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου έως και κατά 11%.

Οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνει σε καθημερινή βάση μια γυναίκα μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες που έχει να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 182.145 γυναίκες, εστιάζοντας στις διατροφικές τους συνήθειες και λαμβάνοντας επίσης υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Από το σύνολο των γυναικών, όσες κατανάλωναν πάνω από 5,5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα φάνηκε να διατρέχουν κατά 11% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν 2,5 ή και λιγότερες μερίδες καθημερινά.

Ως μία μερίδα νοείται για παράδειγμα ένα φλιτζάνι ωμά φυλλώδη λαχανικά, μισό φλιτζάνι ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά άλλου τύπου ή μισό φλιτζάνι κομμένα φρούτα.

Σε δεύτερη φάση, εξετάζοντας τη σχέση της κατανάλωσης φρούτων με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μεγαλύτερη κατανάλωση συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικών καρκίνων του μαστού, εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα προϊόντα που φάνηκε να έχουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με τη μελέτη αυτά είναι τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) και τα λαχανικά με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, καθώς η κατανάλωσή τους συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερη προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού συγκριτικά με άλλα φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

barka-prosfyges-metanastes.jpg
Ξανά στο εδώλιο η ανθρωπιά
Μεταξύ των κατηγορούμενων, η εμβληματική Σύρια προσφύγισσα Σάρα Μαρντίνι, που μαζί με την τότε ανήλικη αδελφή της έσωσαν, κολυμπώντας, δεκάδες άλλους...
Ξανά στο εδώλιο η ανθρωπιά
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης για Τσίπρα: «Η παρουσίαση της ‘Ιθάκης’ θύμιζε Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολιάζει την ομιλία Τσίπρα και την πολιτική εικόνα του κόμματος, καταγγέλλοντας έλλειψη αλλαγής και αυτοσεβασμού
Στέφανος Κασσελάκης για Τσίπρα: «Η παρουσίαση της ‘Ιθάκης’ θύμιζε Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ»
Πολυτεχνείο Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Αύριο η τελετή απονομής Διπλωμάτων Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών Σπουδών
Ποιοι θα τιμηθούν και ποια μεγάλα βραβεία απονέμονται στη φετινή τελετή του Πολυτεχνείου Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Αύριο η τελετή απονομής Διπλωμάτων Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών Σπουδών
dimitriaka_0.jpg
Δημητριακά πρωινού: Η πιο μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη
Νέα μελέτη αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών TFA σε προϊόντα δημητριακών και προειδοποιεί για άμεση δράση
Δημητριακά πρωινού: Η πιο μολυσμένη τροφή με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη