Καρκίνος του μαστού
Ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός

Αναγνωρισμένοι παράγοντες που εμπλέκονται στη νόσο είναι οι ορμόνες, η ηλικία της πρώτης περιόδου, η ηλικία της εμμηνόπαυσης, ο αριθμός των παιδιών που έχει αποκτήσει η γυναίκα και η ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης της.

Όσον αφορά τις παραμέτρους του τρόπου ζωής, σημαντικός είναι και ο ρόλος της διατροφής.

Αμερικανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αρκεί να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες.

Ειδικότερα, Οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά φρέσκα προϊόντα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου έως και κατά 11%.

Οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνει σε καθημερινή βάση μια γυναίκα μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες που έχει να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 182.145 γυναίκες, εστιάζοντας στις διατροφικές τους συνήθειες και λαμβάνοντας επίσης υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Από το σύνολο των γυναικών, όσες κατανάλωναν πάνω από 5,5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα φάνηκε να διατρέχουν κατά 11% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν 2,5 ή και λιγότερες μερίδες καθημερινά.

Ως μία μερίδα νοείται για παράδειγμα ένα φλιτζάνι ωμά φυλλώδη λαχανικά, μισό φλιτζάνι ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά άλλου τύπου ή μισό φλιτζάνι κομμένα φρούτα.

Σε δεύτερη φάση, εξετάζοντας τη σχέση της κατανάλωσης φρούτων με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μεγαλύτερη κατανάλωση συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικών καρκίνων του μαστού, εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα προϊόντα που φάνηκε να έχουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με τη μελέτη αυτά είναι τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) και τα λαχανικά με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, καθώς η κατανάλωσή τους συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερη προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού συγκριτικά με άλλα φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Μητσοτάκης στο TikTok: «Επίδομα μητρότητας επί 9 μήνες για όλες τις μανάδες, ανεξάρτητα με το πού εργάζονται»
Κ. Μητσοτάκης στο TikTok για το επίδομα μητρότητας: Κρατική στήριξη για εννιά μήνες σε όλες τις μανάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται
Μητσοτάκης στο TikTok: «Επίδομα μητρότητας επί 9 μήνες για όλες τις μανάδες, ανεξάρτητα με το πού εργάζονται»