Thumbnail
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αποκρυπτογραφεί πάπυρο 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο

Eπιστήμονες αποκρυπτογραφούν με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης, έναν πάπυρο ηλικίας 2.000 ετών που αναφέρεται στις δυναστείες που διαδέχθηκαν τον Μέγα Αλέξανδρο. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Live Science, ο πάπυρος καταστράφηκε εν μέρει από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και, αιώνες αργότερα, παραδόθηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

«Περιέχει τα ονόματα πολλών Μακεδόνων δυναστών και στρατηγών του Μεγάλου Αλεξάνδρου», εξήγησε ο Ρίτσαρντ Τζάνκο, διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ο πάπυρος αναφέρεται στον Σέλευκο– ο οποίος κυβέρνησε μεγάλο μέρος των εδαφών στη Μέση Ανατολή και στον Κάσσανδρο, ο οποίος κυβέρνησε την Ελλάδα μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου.

Ο πάπυρος προέρχεται από τη Βίλα των Παπύρων που βρισκόταν στο αρχαίο Ηράκλειον (σημερινό Ερκολάνο). Η πόλη αυτή καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία όταν εξερράγη ο Βεζούβιος μετά το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Η βίλα, που ονομάστηκε έτσι λόγω των τεράστιων παπύρων που φιλοξενούσε, περιέχει πολλά γραπτά του φιλοσόφου Φιλόδημου, ο οποίος έζησε περίπου από το 110 π.Χ. έως το 30 π.Χ. Αυτοί οι πάπυροι απανθρακώθηκαν κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Κάποια στιγμή, το κείμενο βρέθηκε και δόθηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1804. Αυτός το έδωσε στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι, όπου και βρίσκεται σήμερα. Το 1986, μια προσπάθεια να ξετυλιχθεί ο πάπυρος είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί περαιτέρω ζημιά.

Ο Τζάνκο μελετά τον πάπυρο με τη βοήθεια μιας ομάδας με επικεφαλής τον Μπρεντ Σιλς, διευθυντή του Κέντρου Οπτικοποίησης και Εικονικών Περιβαλλόντων στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι. Για να αποκαλύψει τα μυστικά του παπύρου, η ομάδα του Σιλς χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση. Αρχικά, το πρόγραμμα εκπαιδεύτηκε να ανιχνεύει μελάνι σε παπύρους και στη συνέχεια ανέλυσε αρχαίους παπύρους με τη βοήθεια υπολογιστικής τομογραφίας.

papiros

«Η γραφή είναι ορατή, οπότε μπορούμε να αντιστοιχίσουμε τις θέσεις του μελανιού με το ακριβές μέρος που πρέπει να αναζητήσουμε το μελάνι στην τομογραφία», εξήγησε ο Σιλς.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία σχετικά με τον πάπυρο που παραμένουν άγνωστα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο συγγραφέας του κειμένου ή γιατί το βιβλίο βρισκόταν μέσα στη βίλα. Ο Τζάνκο σημείωσε ότι πολλά από τα κείμενα στη βίλα γράφτηκαν από τον Φιλόδημο, αλλά είναι φιλοσοφικά και όχι ιστορικά.

Μια πιθανότητα είναι ότι ο ίδιος ο Φιλόδημος το χρησιμοποίησε ως αναφορά για να γράψει το έργο του «Περί του καθ΄ Όμηρον αγαθού βασιλέως», σύμφωνα με τον Τζέφρι Φις, καθηγητή κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Baylor του Τέξας. Σε αυτό το έργο, ο Φιλόδημος αναφέρεται αρνητικά στους βασιλείς μετά τον Μ. Αλέξανδρο.

Ο «χορηγός» του Φιλόδημου ήταν ο Ρωμαίος διοικητής της Μακεδονίας, Lucius Calpurnius Piso Caesoninus.

«Νομίζω ότι ο Φιλόδημος ενθαρρύνει τον Piso να ακολουθήσει το παράδειγμα των καλών βασιλέων του Ομήρου», κατέληξε ο Φις. Σημειώνεται πως η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PATRON
Δημιουργία δεύτερου εταιρικού σχήματος τύπου «Τεχνοβλαστού» από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται
Δημιουργία δεύτερου εταιρικού σχήματος τύπου «Τεχνοβλαστού» από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται
Δημιουργία δεύτερου εταιρικού σχήματος τύπου «Τεχνοβλαστού» από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται
Χρήστος Μπούρας
Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: Ποιοι φοιτητές κινδυνεύουν να διαγραφούν από τις αρχές Νοεμβρίου
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 20.000 άτομα πληρούν τα κριτήρια, ενώ 850 φοιτητές έχουν ακόμη μία τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους...
Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: Ποιοι φοιτητές κινδυνεύουν να διαγραφούν από τις αρχές Νοεμβρίου
Τέμπη: Πάνος Ρούτσι - Πατέρας του Ντάνιελ
Τέμπη - Και δεύτερος πατέρας σε απεργία πείνας: «Θα σταθώ δίπλα σου, Πάνο, μέχρι τέλους»
Απεργία πείνας δίπλα στον Πάνο Ρούτσι – Ένας ακόμη πατέρας λέει «Μέχρι Τέλους»
Τέμπη - Και δεύτερος πατέρας σε απεργία πείνας: «Θα σταθώ δίπλα σου, Πάνο, μέχρι τέλους»
ΥΠΑΙΘΑ
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: «Η ηρωική έξοδος των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου το 1826»
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Η ηρωική έξοδος των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου το 1826»
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: «Η ηρωική έξοδος των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου το 1826»