Σεισμοί: Ανησυχία Τσελέντη - Λέκκα για Αλκυονίδες - «Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλο θέμα...»
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι ειδικοί, φοβούμενοι έναν μεγάλο σεισμό στις Αλκυονίδες

Την άποψή τους για τους πρόσφατους σεισμούς, αλλά και τις Αλκυονίδες, είπαν ο Άκης Τσελέντης και ο Ευθύμης Λέκκας, τονίζοντας την αιτία της ανησυχίας τους και υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες που δυνητικά θα αντιμετωπίσει η Αθήνα.

Φόβοι για τον Κορινθιακό

«Περιμένουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία» τόνισε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης και χτύπησε το καμπανάκι για ορισμένα παλιά σπίτια στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, τα οποία είναι πέτρινα και έχουν δεχθεί μεγάλο φορτίο από την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος. Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για την έξαρση των σεισμών που ενώ έχουν επίκεντρο στην Εύβοια, γίνονται έντονα αισθητοί στην Αττική.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν περιμένει μεγαλύτερο σεισμό από το ίδιο ρήγμα μέσα στο επόμενο διάστημα και για τους όποιους σεισμούς θα επακολουθήσουν, εκτιμά ότι ο πιο δυνατός θα έχει μέγεθος περίπου στα 4 Ρίχτερ. 

Επίσης, ανέφερε ότι ο ανατολικός Κορινθιακός έχει μαζέψει πολύ ενέργεια, 40 χρόνια τώρα. «Ανησυχώ για τον Κορινθιακό. Κάποια στιγμή θα κάνει κάποιο σεισμό. Αν γίνει σε αυτήν την περιοχή κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αν γίνει στην περιοχή των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ. Όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα», τόνισε ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης. «Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλο θέμα. Στην Αθήνα έχουμε έναν πολεοδομικό ιστό, ο οποίος είναι παλιός. Τα κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το ’60 και το ’50 είναι ευάλωτα. Επίσης στην Αθήνα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης που πάει στα σπίτια. Φανταστείτε σε έναν σεισμό, π.χ. στην Κυψέλη, να έχουμε μία κατάρρευση κτιρίου και διαρροή φυσικού αερίου. Θα καεί όλη η περιοχή. Έχω πει εδώ και κάποιο καιρό ότι πρέπει να μπουν στις παροχές αντισεισμικές βαλβίδες» συνέχισε.

«Ανησυχώ πολύ για τον ανατολικό Κορινθιακό. Ανησυχώ πολύ και για κάποιες άλλες περιοχές που δεν μπορώ να τις πω για να μην τρομοκρατήσω τον κόσμο. Το θέμα είναι πάρα πολύ λεπτό. Εισηγήσεις αντίστοιχες έχω κάνει, έχω ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Με τον κ. Λέκκα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και έχουμε συνεχή επικοινωνία για θέματα τέτοια» υπογράμμισε ο κ. Τσελέντης.

Ανησυχία για συγκεκριμένες περιοχές

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον Realfm εξέφρασε την ανησυχία του για τις περιοχές που βρίσκονται σε σεισμική διέγερση επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη.

«Ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε θα γίνει ένας σεισμός. Στον ελληνικό χώρο έχουμε υψηλή σεισμική επικινδυνότητα. Εξετάζουμε πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες που εξελίσσονται σε κάθε περιοχή της χώρας, κυρίως στα σημεία που έχουμε κάποια προϊστορία ή έχουμε κάποια υποψία ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα. Τέτοια σημεία π.χ. είναι οι Αλκυονίδες, τα Ιόνια Νησιά, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη» δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Επιπλέον ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε νέα 5μελής επιτροπή, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου.

«Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου δυστυχώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Μετά από τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η επιτροπή αυτή απαρτίζεται πλέον από πέντε άτομα, τα οποία είναι ευκίνητα, θα παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, θα ενημερώνουν την πολιτεία, θα ενημερώνουν τους φορείς. Αυτή η επιτροπή είναι επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και σεισμικής διακινδύνευσης. Η επιτροπή συστήθηκε πριν από 20 περίπου ημέρες και έχουμε ήδη συνεδριάσει. Θα συνεδριάζουμε κάθε 10 ημέρες περίπου. Από τα αρμόδια όργανα θα ζητηθούν κάποιες παρεμβάσεις γενικότερου χαρακτήρα» ολοκλήρωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φωτιά σε αεροπλάνο
Φωτιά εν πτήσει: Πανικός σε αεροπλάνο – Φλόγες ξεπήδησαν από ντουλαπάκι πριν την απογείωση
Βίντεο: Στιγμές τρόμου στην καμπίνα πριν την απογείωση – «Δεν πιστεύαμε τι βλέπαμε»
Φωτιά εν πτήσει: Πανικός σε αεροπλάνο – Φλόγες ξεπήδησαν από ντουλαπάκι πριν την απογείωση
ηλεκτροτεχνιτες
Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα – Έρχεται «έκρηξη» προσλήψεων
Ανοίγουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας – Αναλυτικά οι προϋποθέσεις, οι κατηγορίες τεχνιτών και η διαδικασία αδειοδότησης
Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα – Έρχεται «έκρηξη» προσλήψεων
household
Προσλήψεις καθηγητών Οικιακής Οικονομίας για μεγάλο Επιστημονικό έργο

Ο μεγαλύτερος οργανισμός δημιουργίας και ψηφιοποίησης εκπαιδευτικού και επιστημονικού υλικού ενδιαφέρεται άμεσα να εντάξει στην...

Προσλήψεις καθηγητών Οικιακής Οικονομίας για μεγάλο Επιστημονικό έργο
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης".
Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού για την εκπαίδευση
Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης".