Η εξασθένηση της μνήμης δεν είναι αστείο - Πέντε χρήσιμες συμβουλές για την ενδυνάμωσή της

Πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να ξεχνάει πράγματα, μέρη και ανθρώπους; Πιθανόν να συμβαίνει συχνά και έως ένα σημείο τέτοια φαινόμενα είναι αρκετά συνηθισμένα. Ενίοτε, όμως, μπορεί να δείχνουν ότι η μνήμη μας εξασθενεί.

Μάλιστα, ο εγκέφαλος του ανθρώπου συρρικνώνεται κατά μέσο όρο 5% ανά δεκαετία μετά τα 40. Πράγμα που μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας.

Κι αν νομίζετε πως αυτό δεν σας αφορά, επειδή δεν ανήκετε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ή επειδή δεν έχετε κάποια ένδειξη, μάθετε πως, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 2020 σχεδόν 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγνώστηκαν ή είχαν Alzheimer ή άλλο τύπο άνοιας και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί πολύ στο μέλλον.

Η απώλεια της μνήμης, ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γήρατος. Για την ακρίβεια, συγκεκριμένες συνήθειες στην καθημερινότητα μπορούν να την αποτρέψουν.

Σύμφωνα με τον Marc Mistein, ειδικό στην υγεία του εγκεφάλου με διδακτορικό στη Βιοχημεία και έρευνες στη γενετική και τη νευροεπιστήμη, η διατήρηση των παρακάτω πέντε συνηθειών είναι πολύ σημαντική.

Ο ποιοτικός ύπνος

Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι με υπνική άπνοια ή προβλήματα ύπνου βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας μνήμης 10 χρόνια νωρίτερα από τον γενικό μέσο όρο του πληθυσμού. Για τους περισσότερους ανθρώπους ένας ύπνος 7 με 10 ώρες κάθε νύχτα είναι ό,τι χρειάζονται για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου τους.

Ο ειδικός προτείνει τα παρακάτω tips για να μπορείτε να κοιμάστε καλύτερα:

  • Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
  • Κλείστε όλες τις οθόνες μία ώρα πριν από τον ύπνο.
  • Υιοθετήστε μια χαλαρωτική συνήθεια πριν από τον ύπνο. Μπορείτε να ακούτε μουσική ή να κάνετε διαλογισμό.
  • Βγείτε έξω και ελάτε σε επαφή με το φως της ημέρας όσο πιο σύντομα μπορείτε με το πρωινό ξύπνημα.

Η σωστή διατροφή

Γνωρίζετε πολύ καλά πως η σωστή διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στην καλή υγεία του εγκεφάλου, αλλά και στην ορθή λειτουργία του οργανισμού εν γένει. Ο ειδικός προτείνει να έχετε στο πιάτο σας ένα «ουράνιο τόξο», δηλαδή να συμπεριλαμβάνετε στη διαίτά σας τροφές από όλες τις θρεπτικές διατροφικές ομάδες.

Ο ίδιος αγοράζει πάντα:

  • Ψάρια, πλούσια σε Ω3
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο
  • Φρούτα και
  • Αβοκάντο

Αναφορικά με τις συσκευασμένες τροφές ο ίδιος ακολουθεί έναν κανόνα: «Αν στη συσκευασία αναγράφονται πάρα πολλά υλικά, των οποίων δεν γνωρίζω καν την ονομασία, τότε το αποφεύγω. Όπως και κάθε τι που έχει ως πρώτο υλικό τη ζάχαρη».

Όχι στο κάπνισμα

Οι καπνιστές κινδυνεύουν κατά 30% περισσότερο να αναπτύξουν κάποιας μορφής άνοια, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Και βάζουν στον ίδιο κίνδυνο και τους παθητικούς καπνιστές. Πέρα από το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα, τη μνήμη μπορεί να επηρεάσει ακόμα και η μυρωδιά του τσιγάρου που μένει στα ρούχα, καθώς αυτά τα υπολείμματα που μένουν στα ρούχα εκλύουν χημικά που είναι τοξικά για τον εγκέφαλο.

Ναι στις κοινωνικές επαφές

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι γύρω στα 55 έτη που συμμετείχαν σε δείπνα ή άλλες κοινωνικές δεξιώσεις κινδύνευαν λιγότερο να χάσουν τη μνήμη τους. Σε αυτό συνέβαλε η κοινωνικοποίησή τους. Για να μειώσετε το αίσθημα της μοναξιάς, πέρα από ομαδικές δραστηριότητες μπορείτε να ευχηθείτε σε κάποιον «καλή τύχη» ή να τηλεφωνήσετε σε ένα πρόσωπο στο οποίο έχετε καιρό να μιλήσετε ή να προσφέρετε κάτι χωρίς να περιμένετε αντάλλαγμα, ακόμα και ένα κομπλιμέντο. Μέσα από τις μικρές αυτές πράξεις ευγένειας, αυξάνονται τα επίπεδα των ορμονών που λειτουργούν θετικά για τον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και ενδορφίνη.

Συνεχής εκπαίδευση

Όχι δεν εννοούμε να μη σταματήσετε ποτέ να πηγαίνετε σε σχολεία και πανεπιστήμια (εκτός αν αυτό θέλετε). Σίγουρα μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας λύνοντας Sudoku και σταυρόλεξα, αλλά το ίδιο μπορείτε να κάνετε μαθαίνοντας νέα πράγματα, νέες δραστηριότητες.

Ο ειδικός μάλιστα προτείνει να προσεγγίζετε κάθε τι καινούριο, όπως και με τη γυμναστική. «Σκεφτείτε πως θέλετε να γυμνάσετε κάθε μικρό μυ και κύτταρο του εγκεφάλου σας».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Παγώνη
Παγώνη: «Έρχεται» μεγάλη έξαρση της γρίπης τέλος Δεκεμβρίου- «Θέλει μεγάλη προσοχή»
«Παρακαλώ τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, να μην το αφήσουν- Η έξαρση της γρίπης θα εμφανιστεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο και...
Παγώνη: «Έρχεται» μεγάλη έξαρση της γρίπης τέλος Δεκεμβρίου- «Θέλει μεγάλη προσοχή»
οαεδ.jpg
ΔΥΠΑ: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις επιδότησης ύψους 14.800€ σε 3.220 νέους
«Τέλος χρόνου» για τις αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και επιχορήγηση 14.800€
ΔΥΠΑ: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις επιδότησης ύψους 14.800€ σε 3.220 νέους
Βιβλιοπαρουσίαση
Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου «Στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 στις πόλεις – Η περίπτωση του Συνοικισμού Βύρωνος»
Εκπαιδευτική Λέσχη: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, 6:30 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση & συζήτηση: Στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922- Η περίπτωση του...
Παρουσίαση βιβλίου «Στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 στις πόλεις»
ilektoplixia_gynaika
Σοκαριστικές εικόνες: Διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία παθαίνει ηλεκτροπληξία επί σκηνής
Ο παρουσιαστής μόλις αντιλήφθηκε τι συμβαίνει άρχιζε να φωνάζει: «Παθαίνει ηλεκτροπληξία, παθαίνει ηλεκτροπληξία», σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από το...
Σοκαριστικές εικόνες: Διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία παθαίνει ηλεκτροπληξία επί σκηνής