5 τρόποι για να ενδυναμώσετε τη μνήμη σας - Τι λένε οι επιστήμονες
Η εξασθένηση της μνήμης δεν είναι αστείο - Πέντε χρήσιμες συμβουλές για την ενδυνάμωσή της

Πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να ξεχνάει πράγματα, μέρη και ανθρώπους; Πιθανόν να συμβαίνει συχνά και έως ένα σημείο τέτοια φαινόμενα είναι αρκετά συνηθισμένα. Ενίοτε, όμως, μπορεί να δείχνουν ότι η μνήμη μας εξασθενεί.

Μάλιστα, ο εγκέφαλος του ανθρώπου συρρικνώνεται κατά μέσο όρο 5% ανά δεκαετία μετά τα 40. Πράγμα που μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας.

Κι αν νομίζετε πως αυτό δεν σας αφορά, επειδή δεν ανήκετε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ή επειδή δεν έχετε κάποια ένδειξη, μάθετε πως, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 2020 σχεδόν 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγνώστηκαν ή είχαν Alzheimer ή άλλο τύπο άνοιας και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί πολύ στο μέλλον.

Η απώλεια της μνήμης, ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γήρατος. Για την ακρίβεια, συγκεκριμένες συνήθειες στην καθημερινότητα μπορούν να την αποτρέψουν.

Σύμφωνα με τον Marc Mistein, ειδικό στην υγεία του εγκεφάλου με διδακτορικό στη Βιοχημεία και έρευνες στη γενετική και τη νευροεπιστήμη, η διατήρηση των παρακάτω πέντε συνηθειών είναι πολύ σημαντική.

Ο ποιοτικός ύπνος

Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι με υπνική άπνοια ή προβλήματα ύπνου βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας μνήμης 10 χρόνια νωρίτερα από τον γενικό μέσο όρο του πληθυσμού. Για τους περισσότερους ανθρώπους ένας ύπνος 7 με 10 ώρες κάθε νύχτα είναι ό,τι χρειάζονται για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου τους.

Ο ειδικός προτείνει τα παρακάτω tips για να μπορείτε να κοιμάστε καλύτερα:

  • Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
  • Κλείστε όλες τις οθόνες μία ώρα πριν από τον ύπνο.
  • Υιοθετήστε μια χαλαρωτική συνήθεια πριν από τον ύπνο. Μπορείτε να ακούτε μουσική ή να κάνετε διαλογισμό.
  • Βγείτε έξω και ελάτε σε επαφή με το φως της ημέρας όσο πιο σύντομα μπορείτε με το πρωινό ξύπνημα.

Η σωστή διατροφή

Γνωρίζετε πολύ καλά πως η σωστή διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στην καλή υγεία του εγκεφάλου, αλλά και στην ορθή λειτουργία του οργανισμού εν γένει. Ο ειδικός προτείνει να έχετε στο πιάτο σας ένα «ουράνιο τόξο», δηλαδή να συμπεριλαμβάνετε στη διαίτά σας τροφές από όλες τις θρεπτικές διατροφικές ομάδες.

Ο ίδιος αγοράζει πάντα:

  • Ψάρια, πλούσια σε Ω3
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο
  • Φρούτα και
  • Αβοκάντο

Αναφορικά με τις συσκευασμένες τροφές ο ίδιος ακολουθεί έναν κανόνα: «Αν στη συσκευασία αναγράφονται πάρα πολλά υλικά, των οποίων δεν γνωρίζω καν την ονομασία, τότε το αποφεύγω. Όπως και κάθε τι που έχει ως πρώτο υλικό τη ζάχαρη».

Όχι στο κάπνισμα

Οι καπνιστές κινδυνεύουν κατά 30% περισσότερο να αναπτύξουν κάποιας μορφής άνοια, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Και βάζουν στον ίδιο κίνδυνο και τους παθητικούς καπνιστές. Πέρα από το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα, τη μνήμη μπορεί να επηρεάσει ακόμα και η μυρωδιά του τσιγάρου που μένει στα ρούχα, καθώς αυτά τα υπολείμματα που μένουν στα ρούχα εκλύουν χημικά που είναι τοξικά για τον εγκέφαλο.

Ναι στις κοινωνικές επαφές

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι γύρω στα 55 έτη που συμμετείχαν σε δείπνα ή άλλες κοινωνικές δεξιώσεις κινδύνευαν λιγότερο να χάσουν τη μνήμη τους. Σε αυτό συνέβαλε η κοινωνικοποίησή τους. Για να μειώσετε το αίσθημα της μοναξιάς, πέρα από ομαδικές δραστηριότητες μπορείτε να ευχηθείτε σε κάποιον «καλή τύχη» ή να τηλεφωνήσετε σε ένα πρόσωπο στο οποίο έχετε καιρό να μιλήσετε ή να προσφέρετε κάτι χωρίς να περιμένετε αντάλλαγμα, ακόμα και ένα κομπλιμέντο. Μέσα από τις μικρές αυτές πράξεις ευγένειας, αυξάνονται τα επίπεδα των ορμονών που λειτουργούν θετικά για τον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και ενδορφίνη.

Συνεχής εκπαίδευση

Όχι δεν εννοούμε να μη σταματήσετε ποτέ να πηγαίνετε σε σχολεία και πανεπιστήμια (εκτός αν αυτό θέλετε). Σίγουρα μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας λύνοντας Sudoku και σταυρόλεξα, αλλά το ίδιο μπορείτε να κάνετε μαθαίνοντας νέα πράγματα, νέες δραστηριότητες.

Ο ειδικός μάλιστα προτείνει να προσεγγίζετε κάθε τι καινούριο, όπως και με τη γυμναστική. «Σκεφτείτε πως θέλετε να γυμνάσετε κάθε μικρό μυ και κύτταρο του εγκεφάλου σας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...