Παιδιά και οικογένεια
Φτώχεια, παραμέληση και άλλα οικογενειακά προβλήματα στην παιδική ή εφηβική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο για ψυχικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες

Τα οικογενειακά προβλήματα φαίνεται πως επηρεάζουν βαθύτατα την πνευματική και την σωματική υγεία των παιδιών, πριν αλλά και μετά την ενηλικίωσή τους.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που μεγάλωσαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες, όπως φτώχεια, παραμέληση, οικογενειακές σοβαρές ασθένειες ή θανάτους, προβληματικές σχέσεις γονέων κ.α., αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα εκφοβισμού («μπούλινγκ»), καθώς επίσης για ψυχικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, δείχνουν δύο νέες επιστημονικές μελέτες, μια βρετανική και μια δανική.

Πρώτη μελέτη

Η πρώτη έρευνα από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό παιδοψυχολογίας και ψυχιατρικής «Journal of Child Psychology and Psychiatry», μελέτησε σχεδόν 13.000 παιδιά ηλικίας 11 ετών. Όσα προέρχονταν από φτωχές οικογένειες ή ένιωθαν φτωχότερα από τους συνομηλίκους τους, είχαν κατά 6% έως 8% χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και 11% μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, ενώ ήταν κατά 17% πιθανότερο να πέσουν θύματα λεκτικής ή σωματικής βίας, να έχουν άγχος, εσωτερικευμένο θυμό ή υπερδραστηριότητα. Στην ηλικία των 14 ετών, το παιδί που συνέχιζε να νιώθει πιο φτωχό, είχε 8% μεγαλύτερη πιθανότητα θυματοποίησής του.

Η έρευνα τονίζει τη σημασία της κοινωνικής-οικονομικής σύγκρισης ιδίως κατά την αρχή της εφηβείας, καθώς σε αυτή τη φάση το παιδί διαμορφώνει την αίσθηση του εαυτού του (πόσο είναι δημοφιλές, πόσο αρέσει, πού πλεονεκτεί και πού υστερεί, πόσο νιώθει μέλος μιας ομάδας κ.α.). Το καλύτερο τόσο για την ψυχική υγεία όσο και για την κοινωνική συμπεριφορά, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι ένα παιδί να έχει ένα αίσθημα οικονομικής ισότητας με τους φίλους και συμμαθητές του, καθώς ακόμη και τα παιδιά που νιώθουν πλουσιότερα, είναι πιθανότερο να εκφοβίζουν τους άλλους και να έχουν άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι που αντικειμενικά προέρχονται από μειονεκτικά οικογενειακά περιβάλλοντα, έχουν περισσότερες ψυχικές δυσκολίες. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι παίζει ρόλο επίσης η υποκειμενική εμπειρία της μειονεξίας. Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς πραγματικά πλούσιος ή φτωχός για να νιώθει πλουσιότερος ή φτωχότερος από τους φίλους του και αυτό επηρεάζει την ψυχική υγεία των νεαρών εφήβων», ανέφερε η ερευνήτρια Πιέρ Πι-Σουνίερ.

Δεύτερη μελέτη

Η δεύτερη μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Νάτζα Χούλβετζ Ροντ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 1,3 εκατομμύρια παιδιά, από τα οποία 4.118 είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο έως την ηλικία των 16 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσα είχαν βιώσει άσχημες οικογενειακές συνθήκες και τραυματικά περιστατικά (βαριά πάθηση συγγενούς όπως καρκίνο, θάνατο, φτώχεια, εγκατάλειψη από γονιό, δυσλειτουργικές και στρεσογόνες σχέσεις στην οικογένεια κ.α.), αντιμετώπιζαν σημαντικά μεγαλύτερο πρώιμο καρδιαγγειακό κίνδυνο, κατά περίπου 60% αυξημένο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς τέτοιο προβληματικό υπόβαθρο.

Δείτε εδώ τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:

https://acamh.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpp.13719 και https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehac607/6815608.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

υπουργειο Παιδείας
Έλεγχος στις δράσεις και τις εκθέσεις των σχολείων για την αξιολόγηση από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης
Στην απόφαση αναφέρεται ποιοι θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα ενώ ορίζεται ποια ακριβώς στοιχεία θα μπορεί να καταχωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, τα...
Έλεγχος στις δράσεις και τις εκθέσεις των σχολείων για την αξιολόγηση από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης
ekav_2
Σοβαρό τροχαίο στη Βέροια: Φορτηγάκι παρέσυρε 14χρονη- Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Η ανήλικη διακομίστηκε βαριά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Βέροιας. Εκεί κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της...
Σοβαρό τροχαίο στη Βέροια: Φορτηγάκι παρέσυρε 14χρονη- Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
κιμωλια
Τι γίνεται στην ΔΔΕ Πειραιά; Μπαράζ πειθαρχικών, κλήσεων σε έγγραφες εξηγήσεις, διώξεων καθηγητών
Σκληρή απάντηση του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού σχήματος «Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής» στον ΔΔΕ Πειραιά για τις απανωτές διώξεις εκπαιδευτικών με...
Τι γίνεται στην ΔΔΕ Πειραιά; Μπαράζ πειθαρχικών, κλήσεων σε έγγραφες εξηγήσεις, διώξεων καθηγητών
Παγώνη
Παγώνη: «Έρχεται» μεγάλη έξαρση της γρίπης τέλος Δεκεμβρίου- «Θέλει μεγάλη προσοχή»
«Παρακαλώ τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, να μην το αφήσουν- Η έξαρση της γρίπης θα εμφανιστεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο και...
Παγώνη: «Έρχεται» μεγάλη έξαρση της γρίπης τέλος Δεκεμβρίου- «Θέλει μεγάλη προσοχή»