Έρευνα: Οι μητέρες δεν ασκούνται όσο πρέπει λόγω γονεϊκών ευθυνών
Ούτε οι μισές μαμάδες δεν ασκούνται σωματικά όσο πρέπει εξαιτίας των μικρών παιδιών τους, σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Λιγότερες από τις μισές μαμάδες τηρούν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής άσκησης και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες με μικρότερα ή περισσότερα παιδιά (ακόμη χειρότερα αν αυτά τα δύο συνδυάζονται), δείχνει μια νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Η σωματική άσκηση και γενικότερα δραστηριότητα, ιδίως όταν έχει μέτρια έως μεγάλη ένταση, παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις (καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη κ.α.), για ψυχικές διαταραχές και για παραπανίσια κιλά. Η άσκηση βοηθά επίσης ως αντίβαρο τους γονείς προκειμένου να τα βγάλουν πέρα καλύτερα με τις καθημερινές προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών, ενώ μπορεί να ενισχύσει και τις σχέσεις μαζί τους αν γονείς και παιδιά ασκούνται μαζί.

Όμως, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, στην πραγματικότητα οι γονείς είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι από όσους δεν έχουν παιδιά. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρ Κάθριν Χέσκεθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για 848 γυναίκες 20 έως 34 ετών αναφορικά με το επίπεδο της σωματικής άσκησης/δραστηριότητάς τους.

Διαπιστώθηκε ότι κάτω του 50% των μαμάδων πληρούσαν το συνιστώμενο όριο των 150 λεπτών άσκησης μέτριας έως μεγάλης έντασης μέσα στην εβδομάδα. Οι μαμάδες παιδιών σχολικής ηλικίας έκαναν κατά μέσο όρο 26 λεπτά μέτριας έως μεγάλης έντασης δραστηριότητα μέσα στη μέρα, ενώ οι μητέρες μικρότερων παιδιών έως τεσσάρων ετών έκαναν 18 λεπτά. Αν μια μαμά είχε πάνω από ένα παιδί, δεν ξεπερνούσε τα 21 λεπτά τη μέρα, ενώ αν είχε πολλά παιδιά έως πέντε ετών, έκανε λιγότερη άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης σε σχέση με μια μητέρα που είχε πολλά παιδιά άνω των πέντε ετών.

Η Χέσκεθ δήλωσε ότι «όταν έχεις μικρά παιδιά, οι γονεϊκές ευθύνες σου τρώνε τον χρόνο και συχνά είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για σωματική άσκηση πέρα από τη φροντίδα των παιδιών σου. Η άσκηση είναι συνεπώς ένα από τα πρώτα πράγματα που μένει στην άκρη ή οι περισσότερες μαμάδες περιορίζονται σε περισσότερη ελαφριάς έντασης άσκηση. Όταν όμως πια τα παιδιά αρχίζουν να πηγαίνουν σχολείο, οι μαμάδες καταφέρνουν να ξεκλέψουν χρόνο για περισσότερη σωματική δραστηριότητα και μεγαλύτερης έντασης».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκλογές
Εκλογές ΣΙΕΛ – ΟΙΕΛΕ: «Κρίσιμη η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα συστεγαζόμενα ιδιωτικά νηπιαγωγεία»
Την Κυριακή 3 Μαρτίου οι εκλογές ΣΙΕΛ - ΟΙΕΛΕ
Εκλογές ΣΙΕΛ – ΟΙΕΛΕ: «Κρίσιμη η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα συστεγαζόμενα ιδιωτικά νηπιαγωγεία»
εκπαιδευτικοι
1475 υπογραφές αλληλεγγύης και στήριξης - Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις των εκπαιδευτικών
Να σταματήσουν οι  διώξεις των μελών του ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ-Θ Χρήστου Ζαγανίδη (πρόεδρος), Σοφίας Στεφανίδου (γραμματέας) και Σίσσυ Φραντζέσκου...
1475 υπογραφές αλληλεγγύης και στήριξης - Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις των εκπαιδευτικών