Ούτε οι μισές μαμάδες δεν ασκούνται σωματικά όσο πρέπει εξαιτίας των μικρών παιδιών τους, σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Λιγότερες από τις μισές μαμάδες τηρούν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής άσκησης και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες με μικρότερα ή περισσότερα παιδιά (ακόμη χειρότερα αν αυτά τα δύο συνδυάζονται), δείχνει μια νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων.

Η σωματική άσκηση και γενικότερα δραστηριότητα, ιδίως όταν έχει μέτρια έως μεγάλη ένταση, παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις (καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη κ.α.), για ψυχικές διαταραχές και για παραπανίσια κιλά. Η άσκηση βοηθά επίσης ως αντίβαρο τους γονείς προκειμένου να τα βγάλουν πέρα καλύτερα με τις καθημερινές προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών, ενώ μπορεί να ενισχύσει και τις σχέσεις μαζί τους αν γονείς και παιδιά ασκούνται μαζί.

Όμως, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, στην πραγματικότητα οι γονείς είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι από όσους δεν έχουν παιδιά. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρ Κάθριν Χέσκεθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για 848 γυναίκες 20 έως 34 ετών αναφορικά με το επίπεδο της σωματικής άσκησης/δραστηριότητάς τους.

Διαπιστώθηκε ότι κάτω του 50% των μαμάδων πληρούσαν το συνιστώμενο όριο των 150 λεπτών άσκησης μέτριας έως μεγάλης έντασης μέσα στην εβδομάδα. Οι μαμάδες παιδιών σχολικής ηλικίας έκαναν κατά μέσο όρο 26 λεπτά μέτριας έως μεγάλης έντασης δραστηριότητα μέσα στη μέρα, ενώ οι μητέρες μικρότερων παιδιών έως τεσσάρων ετών έκαναν 18 λεπτά. Αν μια μαμά είχε πάνω από ένα παιδί, δεν ξεπερνούσε τα 21 λεπτά τη μέρα, ενώ αν είχε πολλά παιδιά έως πέντε ετών, έκανε λιγότερη άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης σε σχέση με μια μητέρα που είχε πολλά παιδιά άνω των πέντε ετών.

Η Χέσκεθ δήλωσε ότι «όταν έχεις μικρά παιδιά, οι γονεϊκές ευθύνες σου τρώνε τον χρόνο και συχνά είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για σωματική άσκηση πέρα από τη φροντίδα των παιδιών σου. Η άσκηση είναι συνεπώς ένα από τα πρώτα πράγματα που μένει στην άκρη ή οι περισσότερες μαμάδες περιορίζονται σε περισσότερη ελαφριάς έντασης άσκηση. Όταν όμως πια τα παιδιά αρχίζουν να πηγαίνουν σχολείο, οι μαμάδες καταφέρνουν να ξεκλέψουν χρόνο για περισσότερη σωματική δραστηριότητα και μεγαλύτερης έντασης».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΑΔΕ προκηρυξη προσλήψεις
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο, ποιοι κερδίζουν έως 2.200 ευρώ
Όλα τα μυστικά για τη φορολογική σας δήλωση και το ρόλο των ηλεκτρονικών αποδείξεων
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο, ποιοι κερδίζουν έως 2.200 ευρώ
σχολειο
Εκπαιδευτικοί: Ανοίγουν οι πίνακες κατάταξης Γενικής Εκπαίδευσης - Πως θα γίνουν οι νέες προσλήψεις
Μέσα στο 2023 θα ανανεωθούν οι πίνακες της Γενικής Αγωγής - 4 προκηρύξεις ΑΣΕΠ
Εκπαιδευτικοί: Ανοίγουν οι πίνακες κατάταξης Γενικής Εκπαίδευσης - Πως θα γίνουν οι νέες προσλήψεις