gourouni
«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στον συγκεκριμένο ιό»

Την εκτίμηση ότι είναι καλό να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για τη γρίπη των χοίρων αλλά δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, διατυπώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας, με αφορμή τις σχετικές επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την κινεζική μελέτη για το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων που ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης ανθρώπινης πανδημίας.

«Ούτως ή άλλως τώρα και με τον Covid -19, αυτή η εγρήγορση που δημιουργήθηκε στον κόσμο θα μας προετοιμάσει και για μελλοντικές πανδημίες, εφόσον αυτές προκύψουν», αναφέρει. Ωστόσο, θεωρεί ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στον συγκεκριμένο ιό» και εξηγεί ότι σε κάθε περίπτωση, για να εκδηλωθεί μια πανδημία, πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η μεταπήδηση ενός στελέχους από το ζώο στον άνθρωπο και το δεύτερο η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Καλά κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή. Και εμείς παρακολουθούμε το θέμα, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», προσθέτει.

Με αφορμή, άλλωστε, την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εκτιμά ότι το γεγονός αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο από τη γρίπη των χοίρων καθώς, όπως επισημαίνει, «οι γρίπες όπως και ο Covid είναι ιοί που μεταδίδονται με τον αέρα και δεν είναι εύκολο να μεταδοθούν σε ανοιχτό πεδίο». Δεδομένου ότι τα αγριογούρουνα ζουν στην ύπαιθρο, ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός ενώ το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται περισσότερο στη γρίπη των πτηνών και των χοίρων που εκτρέφονται σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άννα Παπά αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα της γρίπης των χοίρων εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και δεν υπάρχουν ακόμη σκέψεις για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα ζώα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR:

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

psigio
Πως η θερμοκρασία του φαγητού μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας
Μπορεί η θερμοκρασία ενός γεύματος να επηρεάζει την ψυχική και σωματική μας ευεξία; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, η...
Πως η θερμοκρασία του φαγητού μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας
ρύζι2410
Πώς να φτιάξετε ρύζι που δεν κολλάει
Το ρύζι φαίνεται εύκολο στο μαγείρεμα, αλλά συχνά το αποτέλεσμα στο σπίτι δεν είναι αυτό που περιμέναμε: κολλώδεις κόκκοι ή άψητο ρύζι.
Πώς να φτιάξετε ρύζι που δεν κολλάει
Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας: «Οι Δήμοι στο κόκκινο - Η πρότασή μας για διεκδίκηση και κινητοποιήσεις»
Χάρης Δούκας: «Η κατάσταση των δήμων χειροτερεύει – Η κυβέρνηση μας κάνει φτωχότερους σε πόρους και αρμοδιότητες»
Χάρης Δούκας: «Οι Δήμοι στο κόκκινο - Η πρότασή μας για διεκδίκηση και κινητοποιήσεις»