Thumbnail
Ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ότι πλησιάζει κουνούπι

Το σύστημα, που ανιχνεύει το ανεπαίσθητο βούισμα των κουνουπιών, «τρέχει» με τη μορφή εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε ο χρήστης να είναι πάντα σε εγρήγορση.

Αν και ο καθένας θα μπορούσε να αξιοποιήσει το νέο σύστημα, η αρχική ιδέα για την ανάπτυξή του είναι να σώσει ζωές στις χώρες που μαστίζονται από ελονοσία, μια νόσο που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια.

Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών, από τα οποία περίπου 50, όλα μέλη της οικογένειας Anopheles, εξαπλώνουν το παράσιτο της ελονοσίας. Καθώς η νόσος εμφανίζει μια νέα αναζωπύρωση διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 445.000 ανθρώπους το 2016 (πάνω από το 90% στην υποσαχάρια Αφρική), αναζητώνται νέοι τρόποι για την καταπολέμησή της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ειδικεύονται στη μηχανική μάθηση, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», δημιούργησαν τη νέα εφαρμογή, η οποία λειτουργεί και στα πιο απλά κινητά τηλέφωνα. Αναλύει τους ήχους του περιβάλλοντος, «πιάνει» το θόρυβο των κουνουπιών που πλησιάζουν απειλητικά και βγάζει έγκαιρα ένα προειδοποιητικό σήμα, ώστε ο χρήστης να έχει το νου του και να τα αποφύγει ή να τα σκοτώσει, αν είναι δυνατό.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «εκπαιδεύθηκε» με βάσεις δεδομένων από ηχογραφήσεις κουνουπιών, ώστε ο αλγόριθμος να μάθει να διακρίνει το βούισμά τους από τους άλλους ήχους. Όπως έδειξαν οι δοκιμές με φθηνά κινητά τηλέφωνα, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία κουνουπιού σε απόσταση περίπου δέκα εκατοστών. Όταν το τηλέφωνο είναι κοντά σε μέρος που προσελκύει κουνούπια, όπως μια λάμπα, τότε η αποτελεσματικότητά του είναι μεγαλύτερη.

Το επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση της «έξυπνης» εφαρμογής, ώστε να διακρίνει ακόμη και τους διαφορετικούς ήχους των κουνουπιών, προκειμένου να ξεχωρίζει τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία από τα απλώς ενοχλητικά έντομα. Τα διαφορετικά είδη κουνουπιών βουίζουν με διαφορετικό τρόπο. Η συχνότητα του ήχου που βγάζουν, εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα κουνάνε τα φτερά τους (συνήθως γύρω στις 300 φορές το δευτερόλεπτο!). Το διαφορετικό σχήμα των φτερών παίζει επίσης ρόλο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

περιβολι
Καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες στο Δημοτικό Περιβολίου - Έπεσαν κεραμίδια από τη στέγη
Προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν και ευθύνες που δεν αναλαμβάνονται
Καταγγελίες για επικίνδυνες συνθήκες στο Δημοτικό Περιβολίου - Έπεσαν κεραμίδια από τη στέγη
Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή
Σοφία Ζαχαράκη: Παράταση στο επιμίσθιο των εκπαιδευτικών εξωτερικού και στο 5ο έτος
Δέσμευση στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης από την Υπουργό Παιδείας - Ποιες αλλαγές έρχονται για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς
Σοφία Ζαχαράκη: Παράταση στο επιμίσθιο των εκπαιδευτικών εξωτερικού και στο 5ο έτος
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
ΑΣΕΠ: Ο νέος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής του ΑΣΕΠ για την κομβική Γενική Διεύθυνση του ΥΠΑΙΘΑ (Προκήρυξη 19ΓΔ/2025)
ΑΣΕΠ: Ο νέος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας