Thumbnail
Φανταστικό φαινόμενο

Οι Περσείδες ή τα γνωστά μας πεφταστέρια θα εμφανιστούν από την Τρίτη, το βράδυ της Τετάρτης και θα έχουν κορύφωση το βράδυ της Πέμπτης. 
Το φαινόμενο θα είναι ορατό και από τη χώρα μας, οπότε όσοι δεν έχετε συννεφιασμένο ουρανό, μπορείτε να αντέξετε το ξενύχτι και έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε σε μέρος μακριά από τα φώτα της πόλης, τότε θα απολαύσετε ένα μοναδικό θέαμα. Τα μετέωρα θα πέφτουν από 60 έως 100 την ώρα 

Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση, τα οποία, σύμφωνα με την λαϊκή δεισιδαιμονία, όταν τα βλέπεις να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί). Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού από τον κομήτη Σουίφτ-Τάτλ περιπλανάται στον διαπλανητικό χώρο εδώ και χίλια περίπου χρόνια αφότου εγκατέλειψε τον κομήτη. Υπάρχει ωστόσο και μία σχετικώς νέα συνιστώσα, μία λωρίδα υλικού που αποσπάσθηκε από τον κομήτη το έτος 1862. Ο ρυθμός των μετεώρων όταν η Γη συναντήσει αυτή την, πυκνή ακόμα, λωρίδα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι κατά την υπόλοιπη βροχή.

Αναφέρονται παρατηρήσεις των Περσείδων εδώ και περίπου 20 αιώνες, με αρχαιότερη αναφερόμενη από την Άπω Ανατολή. Μία λαϊκή ονομασία της βροχής αυτής σε Ρωμαιοκαθολικές χώρες είναι «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου», καθώς στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του.

Η αρχή της βροχής είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, με την κορύφωση μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα. Εξαιτίας της τροχιάς του κομήτη, από την οποία εξαρτάται η θέση του ακτινοβόλου σημείου, οι Περσείδες παρατηρούνται κυρίως να διασχίζουν το Βόρειο Ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Καθώς συμβαίνει με όλους τους διάττοντες αστέρες, ο ρυθμός τους μεγιστοποιείται κατά το χρονικό διάστημα αμέσως πριν την αυγή. Το 2009, ο μέγιστος Ζενίθιος Ωριαίος Ρυθμός προβλέφθηκε σε περίπου 120.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χριστόφορος Ζαραλίκος
Ζαραλίκος για τα... θρησκευτικά επεισόδια στη Λάρισα: «Μου την έπεσαν πληρωμένοι ρασοφόροι ποινικοί» (vid)
Ο γνωστός stand-up κωμικός μιλά για το άγριο περιστατικό στη Λάρισα, τους ρασοφόρους και τους δήθεν χριστιανούς που προσπάθησαν να τον εμποδίσουν
Ζαραλίκος για τα... θρησκευτικά επεισόδια στη Λάρισα: «Μου την έπεσαν πληρωμένοι ρασοφόροι ποινικοί» (vid)
δυπα
3.000 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη
Συμμετέχουν 100 επιχειρήσεις με περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας, καλύπτοντας διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης και κλάδους
3.000 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε αγιασμό σχολείου
Νίκος Ανδρουλάκης: «Προτεραιότητα το Εθνικό Απολυτήριο, να στηρίξουν όλα τα κόμματα»
Κάλεσμα σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν το Εθνικό Απολυτήριο απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την παρουσία του σε τελετή...
Νίκος Ανδρουλάκης: «Προτεραιότητα το Εθνικό Απολυτήριο, να στηρίξουν όλα τα κόμματα»
μας
Σήμερα η μέρα πανελλαδικής δράσης των φοιτητών ενάντια στις διαγραφές και το τεράστιο κόστος της φοιτητικής στέγης
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα - Τα βασικά αιτήματα των φοιτητών
Σήμερα η μέρα πανελλαδικής δράσης των φοιτητών ενάντια στις διαγραφές και το τεράστιο κόστος της φοιτητικής στέγης