Thumbnail
Σταμάτησαν την ανάπτυξη των όγκων "ανατινάζοντας" τα καρκινικά κύτταρα!

- Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια ουσία η οποία αναγκάζει τα κύτταρα του πιο κοινού και πιο επιθετικού εγκεφαλικού όγκου να αυτοανατινάζονται

- Η έρευνα των επιστημόνων που ανοίγει νεα σελίδα στην καταπολέμηση του καρκίνου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας Cell

- Πετυχημένες οι δοκιμές στα ποντίκια - Αρχίζουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Ελπίδες για εκατομμύρια ανθρώπους; Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό από επιστήμονες του του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα ανοίγει νεους δρόμους στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Οι Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα τελείως νέο μηχανισμό καταπολέμησης του καρκίνου, «ανατινάζοντας» στην κυριολεξία τα καρκινικά κύτταρα.
Οι ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των ιστών Πάτρικ Έρνφορς του Τμήματος Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell" (Κύτταρο), ανακάλυψαν μια ουσία (Vacquinol-1), η οποία αναγκάζει τα κύτταρα του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος, του πιο κοινού και πιο επιθετικού εγκεφαλικού όγκου, να «εκρήγνυνται» εκ των έσω. 
Η ουσία αυτή μπορεί να χορηγηθεί και σε μορφή χαπιού
Όταν επί πέντες μέρες χορηγήθηκε σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα αυτή η ουσία (η οποία μπορεί να χορηγηθεί και σε μορφή χαπιού), η ανάπτυξη του όγκου σταμάτησε και η ζωή των πειραματόζωων παρατάθηκε. Τα περισσότερα ζούσαν ακόμη μετά από 80 μέρες, ενώ όσα δεν είχαν πάρει την ουσία, είχαν πεθάνει μετά από 30 μέρες κατά μέσο όρο.
Οι υπάρχουσες σήμερα θεραπευτικές επιλογές για το γλοιβλάστωμα είναι η χειρουργική αφαίρεση, οι ακτινοβολίες και οι χημειοθεραπείες, όμως το μέσο προσδόκιμο ζωής του ασθενούς είναι μόνο 15 μήνες, γι' αυτό αναζητούνται εναλλακτικές μέθοδοι.
Οι Σουηδοί ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορα χημικά μόρια, ως πιθανά θεραπευτικά «όπλα», ώσπου κατέληξαν στην εν λόγω ουσία. Η Vacquinol-1 ωθεί τα καρκινικά κύτταρα να απορροφούν με ανεξέλεγκτο τρόπο από το εξωτερικό περιβάλλον τους διάφορες ουσίες στο εσωτερικό τους, ώσπου όταν πια «παραγεμίσουν», τελικά «σκάνε», οι εξωτερικές κυτταρικές μεμβράνες τους καταρρέουν και τα ίδια αυτο-καταστρέφονται πλήρως.
«Πρόκειται για ένα τελείως νέο μηχανισμό θεραπείας του καρκίνου. Ένα πιθανό φάρμακο με βάση αυτή τη νέα μέθοδο θα επιτίθετο στο γλοιοβλάστωμα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και για άλλα είδη καρκίνου, κάτι που ακόμη δεν έχουμε μελετήσει» δήλωσε ο Ένφορς.
Οι Σουηδοί επιστήμονες ήδη σχεδιάζουν την πρώτη κλινική δοκιμή τους σε ανθρώπους.
 
ΠΗΓΗ: newsit.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΕΠΑΛ: Οι 29 ειδικότητες στο Μεταλυκειακό Eτος - Τάξη Μαθητείας το 2026-27
Σε ΦΕΚ οι ειδικότητες που παρέχονται στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας και η συνάφεια με ειδικότητες των ΣΑΕΚ
ΕΠΑΛ: Οι 29 ειδικότητες στο Μεταλυκειακό Eτος - Τάξη Μαθητείας το 2026-27
απθ
Aristotle Innovation Forum: Το ΑΠΘ στο επίκεντρο της καινοτομίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία: Ξεκινούν το «ΑΠΘ την Κυριακή» και η «Φοιτητική Εβδομάδα ΑΠΘ»
Aristotle Innovation Forum: Το ΑΠΘ στο επίκεντρο της καινοτομίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης