Εξ αποστάσεως πιστοποιημένο σεμινάριο του ΑΠΘ στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία
Η σημερινή εκπαιδευτική και σχολική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένη όσον αφορά τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού. Στις τάξεις οι μαθητές διαφέρουν ως προς τις ικανότητες, τη μητρική γλώσσα, την εθνική καταγωγή και τον πολιτισμό. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός παιδιών με αναπηρίες  και ειδικές ανάγκες φοιτούν στις γενικές τάξεις, στο πλαίσιο υλοποίησης συνεκπαίδευσης.

Έτσι, η τυπική τάξη γίνεται ο κατ’ εξοχήν χώρος αντιμετώπισης όλων των μαθησιακών διαφορών των μαθητών,  ο/η εκπαιδευτικός ο κύριος φορέας ευθύνης για την αντιμετώπισή τους και η διαφοροποιημένη διδασκαλία άμεση αναγκαιότητα.

Στο πλαίσιο της αναγκαιότητας αυτής το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ του Α.Π.Θ. προκηρύσσει για 4η φορά εξ αποστάσεως πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Διαφοροποιημένη Διδασκαλία: αρχές και εφαρμογές».

Στο πρόγραμμα οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες μπορούν να κατανοήσουν σε βάθος τη φιλοσοφία και τις παιδαγωγικές αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας καθώς και να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες στην ανάπτυξη διαφοροποιημένων προγραμμάτων διδασκαλίας.

Η επιμόρφωση και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών αξιοποιεί πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και τη σύγχρονη τεχνολογία. Ειδικότερα, στους συμμετέχοντες/ουσες παρέχονται:

  • Πρακτικοί και αναλυτικοί οδηγοί ανάπτυξης διαφοροποιημένου υλικού
  • Εφαρμογές σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα (γλώσσα, μαθηματικά, αρχαία, φυσική).
  • ebooks που συνδυάζουν την επιστημονική γνώση με την καθημερινή πρακτική
  • Παρουσιάσεις PowerPoint για κάθε ενότητα του προγράμματος
  • Επεξηγηματικά videos (διδασκαλίες και παραδείγματα)
  • Φάκελος ελληνικής αρθρογραφίας για μελέτη
  • Προτεινόμενη ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία
  • Εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και λογισμικά

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην διαφοροποίηση της διδασκαλίας στην τάξη για μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όλες οι διδακτικές πρακτικές που προτείνονται έχουν ισχυρή ερευνητική τεκμηρίωση είτε στο χώρο της αποτελεσματικής διδασκαλίας είτε στο χώρο της ειδικής αγωγής.

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (ELEARNING)

Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ αποστάσεως και δεν απαιτείται φυσική παρουσία. Τα μαθήματα διεξάγονται μέσω διαδικτύου. Έτσι, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες μπορούν να αποφασίσουν τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο θα μελετήσουν το υλικό, θα παρακολουθήσουν τα βίντεο, θα ολοκληρώσουν διάφορες δραστηριότητες και κουιζ.

Το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται on-line, σε ψηφιακή μορφή και είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας e-learning.auth.gr του Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 60 ωρών (2 μήνες) και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου.

- Αιτήσεις έως 14/10/2018

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής κάντε κλικ εδώ:
http://diaviou.auth.gr/differentiated_instruction_d

ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με την επιστημονικώς υπεύθυνη του προγράμματος καθ. Σουζάνα Παντελιάδου ([email protected]), τηλ. επικοινωνίας 2310-997204 καθώς και με τη συνεργάτιδα του προγράμματος, κ. Μιχαέλα Παπά ([email protected]), τηλ. επικοινωνίας 6944791624 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

σχετικά άρθρα

Ν. Φίλης: Η υπουργός Παιδείας με την απρεπή συμπεριφορά της υπονομεύει τον αναγκαίο διάλογο για την παιδεία
Ν. Φίλης: Η υπουργός Παιδείας με την απρεπή συμπεριφορά της υπονομεύει τον αναγκαίο διάλογο για την παιδεία
Δήλωση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη 
Ν. Φίλης: Η υπουργός Παιδείας με την απρεπή συμπεριφορά της υπονομεύει τον αναγκαίο διάλογο για την παιδεία