hmerida
Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Υπουργείο Παιδείας

Ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση Προσφύγων: Προκλήσεις, δράσεις και προτάσεις» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων (ΑΤΣΠΕΠ) του ΥΠΑΙΘΑ. Συμμετείχαν υβριδικά οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης όλης της χώρας, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων του Υπουργείου Παιδείας, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων και Διευθυντές Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων και εκπαιδευτικοί.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ Ιωάννης Κατσαρός, με την ανάγνωση του χαιρετισμού της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή η οποία τόνισε ότι «Το ΥΠΑΙΘΑ υποστηρίζει και προάγει την εκπαίδευση προσφύγων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός ασφαλούς, συμπεριληπτικού μαθησιακού περιβάλλοντος, αποβλέποντας, μακροπρόθεσμα, στην ενδυνάμωση και την κοινωνική συνοχή».

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι «η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής διασφαλίζει το αυτονόητο αλλά και θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών προσφύγων/μεταναστών στην εκπαίδευση και ότι η εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΑΙΘΑ υποστηρίζει την πλήρη συμπερίληψη τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των ανθρώπων της εκπαίδευσης».

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από όλους τους/τις Περιφερειακούς/ές Διευθυντές/ντριες, οι οποίοι/ες αποτύπωσαν τις ιδιαιτερότητες αλλά και τους τρόπους διαχείρισης της εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στις περιοχές ευθύνης τους.

Η Προϊσταμένη του ΑΤΣΠΕΠ Γκαλίνα Αλτουχόβα παρουσίασε τη γενική εικόνα της εκπαίδευσης προσφύγων, μιλώντας για τους πυλώνες του συμπεριληπτικού, διαπολιτισμικού σχολείου, την ορατότητα, την ενδυνάμωση, τη συνεργασία.

Τέλος, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ζωντανά τη συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων Πέπης Παπαδημητρίου (Ριτσώνα) και Μαρίας Μαρινίδου (αστικός ιστός Ιωαννίνων), και της Λίνας Πανταζή από το ΑΤΣΠΕΠ για τις δράσεις, τις προκλήσεις του πεδίου και το όραμα για το αύριο.

Η ημερίδα, χάρη στη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, έθεσε τις βάσεις για την ενίσχυση των σχολικών δομών, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και την ένταξη των μαθητών προσφύγων στο ελληνικό σχολείο για την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται το «βίντεο» στα ελληνικά;

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι εκπαιδευτικοί εισπράττουν έως 2.850 ευρώ χωρίς αίτηση

Λογαριασμοί ρεύματος 2026: Πώς θα πάρετε έκπτωση έως 70% με μία αίτηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kentriki_makedonia_alysides_2322019.jpg
Πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος: Υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε περιοχές με χιονοπτώσεις
Σε περίπτωση παραβίασης αυτής της υποχρέωσης, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο και ενδεχομένως αφαίρεση της άδειας οδήγησης
Πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος: Υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε περιοχές με χιονοπτώσεις
αστεγοι
Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για άστεγους κι ευάλωτους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών
Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Κυριακή 11 Ιανουαρίου στις 20:00 και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι νεωτέρας.
Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για άστεγους κι ευάλωτους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών