hmerida
Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Υπουργείο Παιδείας

Ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση Προσφύγων: Προκλήσεις, δράσεις και προτάσεις» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων (ΑΤΣΠΕΠ) του ΥΠΑΙΘΑ. Συμμετείχαν υβριδικά οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης όλης της χώρας, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων του Υπουργείου Παιδείας, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων και Διευθυντές Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων και εκπαιδευτικοί.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ Ιωάννης Κατσαρός, με την ανάγνωση του χαιρετισμού της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή η οποία τόνισε ότι «Το ΥΠΑΙΘΑ υποστηρίζει και προάγει την εκπαίδευση προσφύγων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός ασφαλούς, συμπεριληπτικού μαθησιακού περιβάλλοντος, αποβλέποντας, μακροπρόθεσμα, στην ενδυνάμωση και την κοινωνική συνοχή».

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι «η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής διασφαλίζει το αυτονόητο αλλά και θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών προσφύγων/μεταναστών στην εκπαίδευση και ότι η εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΑΙΘΑ υποστηρίζει την πλήρη συμπερίληψη τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των ανθρώπων της εκπαίδευσης».

Ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από όλους τους/τις Περιφερειακούς/ές Διευθυντές/ντριες, οι οποίοι/ες αποτύπωσαν τις ιδιαιτερότητες αλλά και τους τρόπους διαχείρισης της εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στις περιοχές ευθύνης τους.

Η Προϊσταμένη του ΑΤΣΠΕΠ Γκαλίνα Αλτουχόβα παρουσίασε τη γενική εικόνα της εκπαίδευσης προσφύγων, μιλώντας για τους πυλώνες του συμπεριληπτικού, διαπολιτισμικού σχολείου, την ορατότητα, την ενδυνάμωση, τη συνεργασία.

Τέλος, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ζωντανά τη συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων Πέπης Παπαδημητρίου (Ριτσώνα) και Μαρίας Μαρινίδου (αστικός ιστός Ιωαννίνων), και της Λίνας Πανταζή από το ΑΤΣΠΕΠ για τις δράσεις, τις προκλήσεις του πεδίου και το όραμα για το αύριο.

Η ημερίδα, χάρη στη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, έθεσε τις βάσεις για την ενίσχυση των σχολικών δομών, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και την ένταξη των μαθητών προσφύγων στο ελληνικό σχολείο για την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπουλινγκ
Σκηνές βίας στα σχολεία των Χανίων: «Είναι πολύ λυπηρό» - Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για σκληρότερα φαινόμενα
Ανησυχία μετά την επίθεση σε καθηγητή: «Παιδιά των πολλαπλών κρίσεων»
Σκηνές βίας στα σχολεία των Χανίων: «Είναι πολύ λυπηρό» - Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για σκληρότερα φαινόμενα
Τσικνοπέμπτη, σουβλάκια
Τσικνοπέμπτη 2026: Τι συμβαίνει σήμερα στα σχολεία – Το «θρίλερ» με ψησταριές και άτυπη ημιαργία
Πώς γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη 2026 τα σχολεία -Τι επιτρέπεται και τι όχι σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Τσικνοπέμπτη 2026: Τι συμβαίνει σήμερα στα σχολεία – Το «θρίλερ» με ψησταριές και άτυπη ημιαργία