Οδυσσέας Ζώρας
«Θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» - Τι δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Υπάρχει η δυνατότητα τα κολέγια να μετατραπούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Οδυσσέας Ζώρας.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση που δέχθηκε στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος για το εάν τα ιδιωτικά κολέγια μπορεί να γίνουν μη κρατικά πανεπιστήμια, ο Οδυσσέας Ζώρας απάντησε ότι εάν φτάσουν να πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν, μπορούν και αυτά να μπουν στον αγώνα της εκπαίδευσης, αναφερόμενος στα κριτήρια του μη κερδοσκοπικού, τα κριτήρια τα ακαδημαϊκά, τα κριτήρια των θέσεων, τα κριτήρια των τίτλων των καθηγητών και τα οικονομικά κριτήρια.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στο μηχανογραφικό

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο γενικός γραμματέας είπε ότι «προκειμένου να υπάρχει μία σύνδεση με τον τρόπο εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια και ένα κοινό σημείο επαφής, προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά η ελάχιστη βάση εισαγωγής και σε αυτά».

«Αυτό είναι το βασικό σκεπτικό και το πιο κοινό σημείο επαφής που θα μπορούσε να βρει κανένας με τις πανελλαδικές εξετάσεις» εξήγησε, σημειώνοντας πως θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Το “κοσκίνισμα” γίνεται ούτως ή άλλως μέσα (σ.σ. στα πανεπιστήμια). Θα υπάρχει και έλεγχος από τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δηλαδή θα υπάρχουν και δικά τους κομβικά σημεία ελέγχου του ποιος μπαίνει. Διότι όπως ξέρετε, και τα κρατικά και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία θα έρθουν στην Ελλάδα υπό μορφήν παραρτημάτων, θέλουν και εκείνα να έχουν μια καλή επιλογή φοιτητών» προσέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας. «Είναι ένα κοινό σημείο αναφοράς και εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να μην υποστεί μεγάλη απώλεια φοιτητών με ροή προς τα μη κρατικά. (…) Θα συμβάλει στο να έχουν κάποια προστασία τα πανεπιστήμια, τα δικά μας δηλαδή, για τα οποία, όπως ξέρετε, η ενίσχυση που γίνεται είναι σημαντική. Το επιχείρημα όλων που λένε ότι θα αποδυναμωθούν τα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια είναι ασταθές» επισήμανε.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως θα προβλέπεται ένας σημαντικός αριθμός υποτροφιών, οι οποίες θα δίδονται και για κοινωνικούς λόγους αλλά και για ευρύτερα ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ εκφράστηκε και υπέρ των υποτροφιών αριστείας. «Άλλωστε και τα πανεπιστήμια το θέλουν, διότι τα περισσότερα πανεπιστήμια αλιεύουν και ανιχνεύουν ταλέντα» ανέφερε σχετικά. 

Οι υποδομές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα σημείωσε ακόμα και μάλιστα αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια.

Για τα δίδακτρα: Το ποσό θα έχει να κάνει με τις παροχές και τις υποδομές

«Παρεμπιπτόντως, να πω για τις φοιτητικές εστίες των κρατικών που θα ξεκινήσουν με ΣΔΙΤ που έχει διατεθεί ένα τεράστιο ποσόν για 8000 τουλάχιστον κλίνες σε όλη τη χώρα» προσέθεσε.

Ως προς την εξαίρεση που υπάρχει στην προϋπόθεση το Πανεπιστήμιο να έχει τουλάχιστον τρεις σχολές, ο κ. Ζώρας εξήγησε πως αυτό αφορά στα είκοσι πρώτα πανεπιστήμια, όπως διακρίνονται στις διεθνείς κατατάξεις. Για τα δίδακτρα θα ισχύει ό,τι ισχύει και στο μητρικό πανεπιστήμιο, ανέφερε ακόμα και το ποσό που θα ορίζεται θα έχει να κάνει και με τις παροχές και τις υποδομές που προσφέρουν.

«Σημασία έχει ότι μιλάμε για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε χρήματα δίδονται θα επανέρχονται υπό κάποια μορφή ανταποδοτική στον φοιτητή, εκπαιδευτική, καλές υποδομές, καλά εργαστήρια. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των 40 χιλιάδων παιδιών μας που είναι στο εξωτερικό θα μείνουν στην Ελλάδα» κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αινσταιν φυσικη
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!
"Εάν εγώ βάλω στους φοιτητές μου του 3ου έτους τέτοια θέματα-σπαζοκεφαλιές ο εξωτερικός εξεταστής του τμήματος θα μου τα γυρίσει πίσω"!
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!