ΥΠΑΙΘ
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επιμόρφωση στελεχών εκπαίδευσης για το πρόγραμμα «Φιλία» κατά του σχολικού εκφοβισμού

Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας» για την παρουσίαση του νέου προγράμματος κατά του σχολικού εκφοβισμού «Φιλία» και της Πλατφόρμας καταγραφής περιστατικών πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης. Μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή, με περισσότερα από 200 στελέχη να αλληλεπιδρούν, μεταξύ των οποίων Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και προϊστάμενοι ΚΕΔΑΣΥ από όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι συμμετέχοντες φαίνεται να έδειξαν ενδιαφέρον, καθώς συνδιαλέγονταν, υπέβαλαν ερωτήματα και παρακολούθησαν την παρουσίαση από τον Πρόεδρο του ΙΕΠ κ. Γιάννη Αντωνίου και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων - Διόφαντος κ. Δημήτρη Σερπάνο. Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και προστίθεται σε άλλα μέτρα του Υπουργείου, όπως ο σύμβουλος σχολικής ζωής και η αύξηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στις σχολικές μονάδες, για δημιουργία ενός ακόμη πιο ασφαλούς, συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος. 

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν όλες οι σύγχρονες τάσεις στην μελέτη για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού από την καθηγήτρια Εγκληματολογίας κ. Βασιλική Αρτινοπούλου, καθώς και οι προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπισή τους από τον Καθηγητή Παιδαγωγικής και Δια Βίου Μάθησης κ. Θωμά Μπαμπάλη.

Αναδείχτηκε η αναγκαιότητα καλλιέργειας όλων εκείνων των δεξιοτήτων που ήδη εμπεριέχονται στη Θεματολογία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και βοηθούν στην πρόληψη, όπως:

  • Ο αλληλοσεβασμός και η διαφορετικότητα,
  • Η κατάρριψη στερεοτύπων και προώθηση της ισότητας,
  • Ο σεβασμός των κανόνων και η θετική συμπεριφορά,
  • Η αλληλεγγύη, οι δημοκρατικές αξίες και η ενεργός πολιτειότητα. 

Εκτενής ήταν η αναφορά στο Διαδικτυακό εκφοβισμό, με εισηγητή το Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και νέων απειλών, κ. Τριαντάφυλλο Καρατράντο.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε παρέχοντας την ευκαιρία να δοκιμαστεί η θεωρία στην πράξη, μέσω μελετών περίπτωσης και ενδεδειγμένων τρόπων αντίδρασης, από την Καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Πρακτικής Άσκησης κ. Κωνσταντίνα Τσώλη και τον Ψυχολόγο, Υποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Κοινωνιολογίας κ. Στέφανο Αλεβίζο.

Οι εισηγητές παρουσίασαν με σαφήνεια και πληρότητα τις πτυχές του μείζονος αυτού ζητήματος, στο πλαίσιο της εισαγωγής του Νέου Προγράμματος «Φιλία» στα σχολεία της χώρας. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, αποτελεί πάγια δέσμευσή του η ενδελεχής επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης για κάθε καινοτομία του σχολείου, καθώς και για τις εξελίξεις σε όλα τα σχετικά με τη διδασκαλία επιστημονικά πεδία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνταξ
Συντάξεις 2026: Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων «κλειδώνουν» συνταξιοδότηση πριν από τα 62 - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Πρόωρη σύνταξη: Αυτές είναι οι 5 κατηγορίες που ευνοούνται το 2026
Συντάξεις 2026: Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων «κλειδώνουν» συνταξιοδότηση πριν από τα 62 - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Fuel Pass 2026
Η ακτινογραφία του νέου πακέτου στήριξης μέσα στον Απρίλιο: Τι αλλάζει σε Fuel Pass, Market Pass και ρεύμα
Ποιες επιδοτήσεις επιστρέφουν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Η ακτινογραφία του νέου πακέτου στήριξης μέσα στον Απρίλιο: Τι αλλάζει σε Fuel Pass, Market Pass και ρεύμα
τραμπ
Τραμπ: Νέες απειλές για Κούβα μετά το Ιράν – Κλιμακώνεται η ένταση
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της πολιτικής πίεσης που ασκεί η Ουάσιγκτον, η οποία έχει ήδη επιβάλει περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων...
Τραμπ: Νέες απειλές για Κούβα μετά το Ιράν – Κλιμακώνεται η ένταση